De Consumentenbond vroeg eind 2015 aan 40 consumenten een kopie van hun complete medisch dossier op te vragen (PDF) in het ziekenhuis waar ze behandeld zijn en de inhoud van het medisch dossier (PDF) te beoordelen. De resultaten waren niet om over naar huis te schrijven:
- Bijna de helft van de ziekenhuizen (19 van de 40) slaagt er niet in om binnen 14 dagen aan het verzoek van de mysterypatiënt te voldoen. Bij 9 van deze 19 ziekenhuizen hebben patiënten ook na 4 weken hun dossier nog niet in handen.
- Bij 5 mysterypatiënten is het uiteindelijk helemaal niet gelukt het opgevraagde dossier te ontvangen, ondanks meerdere telefoontjes van hun kant.
- Bij de uitgifte van een fysieke kopie van het medisch dossier hoort de verstrekker de ontvanger om legitimatie te vragen, vanwege de privacygevoeligheid van het document. 5 mensen ontvingen hun dossier echter zonder zich te hoeven legitimeren.
- Van de 35 mensen die het wel gelukt is hun dossier op te vragen, blijkt het ziekenhuis in 20 gevallen een dossier te hebben verstrekt dat op één of meerdere onderdelen onjuist of incompleet is. 3 patiënten missen zo'n groot gedeelte van hun dossier dat ze zich afvragen of ze het ontvangen materiaal eigenlijk wel een dossier kunnen noemen.
- 6 patiënten krijgen dossiers met fouten toegestuurd. Zo leest een patiënt in haar dossier dat ze kinderen heeft, terwijl dit niet zo is. Een ander leest een briladvies voor het linkeroog, terwijl het in werkelijkheid zijn rechteroog betrof.
- 5 patiënten vinden de dossiermisser zo ernstig dat ze de fouten willen laten rechtzetten.