Hoge revalidatiekosten maar weinig behandeling

  • 8 October 2020
  • 7 reacties
  • 447 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2

Ik ben een vrouw van 79 jaar en heb sinds tien jaar polyneuropathie. 

Daar mijn rijbewijs in februari 2020 zou verlopen wilde ik nog vóór die datum een arts raadplegen. Op de site van Spierziekten Nederland zag ik een link naar Rijndam Revalidatie, locatie Erasmus MC, met als specialisatie neuropathie en wel mijn vorm, n.l. CIAP.

Eind november 2019 afspraak. De arts-assistent noteerde gegevens en ik moest een stukje lopen. Arts was helaas bezig. Binnen 14 dagen zou ik een oproep krijgen. Helaas, die was zij vergeten zodat ik in januari 2020 zelf maar contact opnam. Afspraak half februari, dus ruim twee maanden later.  Een medewerker van het Klinisch Bewegings Lab deed enkele krachtmetingen welke op een grafiekje uitgeprint werden. Hiermee gingen we naar de arts, zoals hij zei. Helaas, ook nu een a-a, een vriendelijke jonge vrouw die wat in de grafiekjes bladerde en mij vroeg wat ik nog deed aan beweging. Ja, wandelen en zwemmen, maar, bang om uit te glijden wilde ik eerst bad schoentjes kopen. Toen ging zij op Bol.com naar bad schoentjes kijken!!!  Daarna haalde zij verontschuldigend haar schouders op en deelde mij mede dat zij niet wist wat zij verder moest en dat ik maar over een half jaar terug moest komen! Ook nu geen arts beschikbaar.

Ik deed navraag en kreeg nieuwe afspraak in maart, welke door Corona niet door ging. Nieuwe afspraak eind juni 2020. Daar las dezelfde “bad schoentjes” arts-assistent, onder toeziend oog van een arts, vanaf haar beeldscherm een “behandelplan” voor. Dat zou de fysiotherapeut zijn.

Verder dan wat oefeningetjes met mijn voeten en een balletje tegen de muur gooien en opvangen zijn we in drie sessies niet gekomen. Toen zag ik van verdere “behandeling” af.

Voor de eerste twee afspraken met de a-a’s ontving mijn zorgverzekeraar een factuur van € 220,41. Tevens een hap uit mijn eigen risico. Beide dames hadden hun werk niet goed gedaan, maar de factuur was wel goed ingediend!

Voor alle “behandelingen” werd daarna nog een factuur van € 856,04 ingediend. 

Nu begrijp ik waarom de premies omhoog gaan………………

Een echte arts heb ik nog wel gesproken. Hij belde mij na afloop op en zei dat ik altijd weer bij Rijndam Revalidatie terecht kon!


7 reacties

Nu begrijp ik waarom de premies omhoog gaan………………
 

Exact!

Reputatie 7
Badge +6

Tja , ik kan ook veel voorbeelden noemen waaruit blijkt dat de zorg  goed voor zichzelf zorgt . Vooral de beter betaalden . Soms lijkt het wel alsof ze de patient een lastige bijkomstigheid vinden . Uiteraard zijn ze niet allemaal zo . 

 

Reputatie 7
Badge +8

Dit is geen fatsoenlijke manier van behandelen van uw ziekteproces. Nog even afgezien van de rekeningen, waar de zorgverzekering tegen kan ageren.

Zelf kunt u uiteraard klachten indienen tegen de zorgverleners. Een klacht veroorzaakt door een zorgorganisatie of een klacht naar aanleiding van een onjuiste behandeling door een arts of andere zorgverlener is niet fijn. Zo ook het proces om deze klacht kenbaar te maken.  Zie daarvoor echter alle informatie op www.zorgklacht.nl.  Ook kunt u terecht bij www.patientenfederatie.nl .

Met een klacht over een zorgverlener of arts kunt u ook naar het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Lees waarover u een klacht kunt indienen op de website van het tuchtcollege. U kunt daarbij hulp van een afhankelijke tuchtklachtfunctionaris krijgen.

Vervolgens kunt u ook informatie krijgen van de geschillencommissie  https://www.degeschillencommissiezorg.nl/klachtenloket-zorg/

Indien één en ander te ingewikkeld voor u is, laat u dan helpen door de overheid, de rijksoverheid of de gemeente of bij patiëntenorganisaties.

Zelf heb ik ook last van neuropathieën, ontstaan door diabetes.  

Chronische idiopathische axonale polyneuropathie (CIAP) is een aandoening van de zenuwen die leidt tot een vermindering of verandering van gevoel en een niet of onvoldoende functioneren van spieren. De aandoening is chronisch en men gaat langzaam achteruit. CIAP leidt in het algemeen niet tot ernstige beperkingen of invaliditeit. Ter bestrijding van pijn kunnen verschillende zware of minder zware pijnstillers worden voorgeschreven. CIAP heeft geen invloed op de levensverwachting, u kunt er oud mee worden. Normaliter zijn er dan ook geen problemen bij het verlengen van het rijbewijs.

Reputatie 1
Badge +2

Bedankt voor uw reactie, hr. de Ruiter, ja, de neuropathie heb ik al tien jaar; geen directe oorzaak, dus CIAP. Voor de pijn heb ik Amitriptyline. Helaas voelde ik dat ik het laatste jaar achteruit ging en ik ietwat onzeker werd over het autorijden. Vandaar dat ik alsnog een deskundige mening wilde hebben.

Ook heb ik mijn zorgverzekeraar gebeld, maar die kan niets tegen deze declaraties ondernemen.

Nou ja, ik ben weer een ervaring rijker zullen we maar zeggen.

Ik wens u sterkte met uw neuropathie.

Met vriendelijke groet.

I. Schotting

 

Reputatie 7
Badge +8

U uiteraard ook veel sterkte met de toch zeer vervelende kwaal. Het is niet mijn bedoeling                             medicijnen uit te wisselen, dat is toch zeer sterk individueel bepaald. Ik gebruik uiteraard op recept Pramipexol en voor ernstige pijnen en afsluitingen Oxycodon. Maar blijft bij wat bij u goed werkt, het is bijzonder moeilijk een passend medicijn te vinden, in feite is die er niet voor neuropathieën, Amitriptyline hoort in feite ook tot een andere groep. Vr. Gr. Leo.

 

Herkenbaar. Hier ook minder goede ervaringen bij een revalidatiecentrum. Véél vragenlijsten en slecht uitgevoerde testen, zeer lange wachttijd ( 8 maanden en 5 maanden) en weinig adequate behandeling. Heeft u er weleens aan gedacht om naar andersoortige behandelaar te gaan?

Reputatie 5

Wellicht hoort dit hier niet thuis maar ik meld het toch even voor geïnteresseerden.

Onderstaan onderzoek  is misschien  interessant voor mensen met ( uitsluitend)  diabetes en die last hebben van ernstige polyneuropathie ten gevolge daarvan.

Om eventueel geholpen  te worden met deze toch wel heel vervelende aandoening ( heb ik wel begrepen )

https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/wetenschappelijk-onderzoek/deco-studie

In mijn nabije omgeving doet iemand mee vandaar dat ik er van af weet.

 

 

Reageer