nieuws

Huidscan-apps: gebruik jij ze?

  • 9 October 2020
  • 12 reacties
  • 4352 Bekeken
Huidscan-apps: gebruik jij ze?
Badge +8
  • Community Manager
  • 2170 reacties

Het lijkt zo handig, een verdacht plekje op je huid met een app scannen om te kijken of het huidkanker kan zijn. Daarom lieten we de apps Huidmonitor, Medgic en SkinVision testen door 21 proefpersonen.

Helaas bleek uit ons onderzoek dat veel plekjes regelmatig onterecht als verdacht worden gezien. Meer weten? Lees dan ons nieuwsbericht.

Heb jij wel eens een huidscan-app gebruikt? Praat mee!


12 reacties

Wat men niet allemaal verzint...

 

Reputatie 7
Badge +6

Als het als gevolg van Corona overal net als bij ons uiterst moeilijk wordt om een afspraak met de huisarts te krijgen , dan kon de doehetzelf-markt op het gebied van gezondheid wel eens big business worden . Voor een deel is dat al zo .  Slechte ontwikkeling . Nog slechter als het grotendeels onbetrouwbare troep is . Die enorme drempel maakt de kans groot dat we ( te ) lang doorlopen met iets waar snel wat aan gedaan had moeten worden . Logisch dat steeds meer mensen die ongerust zijn en toch geen afspraak met de dokter kunnen krijgen , andere mogelijkheden zoeken . De markt speelt daar handig op in .

Ik zou graag zien, dat vóór dit soort artikelen zo nadrukkelijk worden gepubliceerd, dat mensen éven een linkje krijgen naar de volgende vraag uit de Volkskrant statistiek quiz:

Positieve test

Eén op de tienduizend mensen heeft een bepaalde ziekte en hiervoor bestaat een test die 99% betrouwbaar is. Dit betekent dat de test bij 99% van de personen die aan deze ziekte lijden een positieve uitslag geeft. Andersom geeft de test bij 99% van de personen die niet lijden aan deze ziekte een negatieve uitslag. U test positief bij deze test. Wat is de kans dat u daadwerkelijk de ziekte heeft?

 

Het antwoord is hier: http://www.wiskundemeisjes.nl/20090427/vaak-moe-en-hoofdpijn/

 

Dit is óók relevant voor dit artikel, omdat we  de false positve én false negative van de huisarts niet weten. En dus ook niet wat de relatieve afwijking met de apps dan is.

Reputatie 7
Badge +8

Ondanks dat het medisch handelen niet overal zo is als het hoort te zijn, en de afhankelijkheid van de zorgverlener, arts, specialist c.q. ziekenhuis, groot is, vertrouw toch maar op de reguliere geneeskunst en niet op ‘allerhande kwakzalverij’ of zoals al gemeld  ‘meest onbetrouwbare troep’ .

Wij hebben er voldoende ervaring mee, ook met kanker, huidtumoren e.d. Door snel ingrijpen van huisarts en specialist  (Maasstad en Erasmus) en 4 operaties en een jaar een kuur, is alles schoon en gezond verklaard. 

Het is de kennis en beschikbaarheid van de huisarts die in mijn omgeving verloren gaat.
Alleen nog overbelaste assistenten in de praktijk.
Veel te lange wachttijden, ook bij een melanoom.
Ik zag de plek groeien, in de dagen dat ik moest wachten.
Toen de dermatoloog uiteindelijk bericht van had, was het binnen 24 uur geopereerd.(recent gebeurt)
Ik was nog net op tijd, het had geen week langer moeten duren.
Dan was het buiten de huid gekomen.
Ga niet zelf dokteren met een app op de telefoon, daar is het risico te groot voor.

Reputatie 7
Badge +8

Qua ervaring kunnen wij, d.w.z. mijn vrouw, spreken van net voor de komst van het virus covid19. Voor een melanoom (een huidplek waarvan we toen nog niet wisten wat het was) zijn we naar de huisarts geweest. Die belde meteen dermatologie van het Maasstad en we konden de volgende dag komen. De dermatoloog zag meteen wat het was en wilde direct opereren, de operatiekamers(s) waren bezet, het werd de volgende dag. Operatie voltrokken, kwaadaardig geconstateerd, nog wat operaties volgden en vervolgens een kuur in het Erasmus. Alles is schoon en we zijn terugverwezen naar Maasstad. De komst van het virus covid19 zorgde zoals overal voor een probleem, maar is goed opgelost. Is de deskundigheid aanwezig en worden de goede keuzes gemaakt dan heb je dus mazzel. Maar dat weet je niet van te voren, dat heb je niet inde hand.

Badge

In België zijn er veel dermatologen te kort. Wegens een wondje tussen mijn ogen, dat altijd toe ging, maar ook altijd weer open...maakte ik een afspraak bij een dermatoloog. Moest enkel maanden wachten. Die arts stelde een verkeerde diagnose en paste een vervriezing toe op het wondje. Klacht bleef en ik vertrouwde het niet, huisarts ook niet echt. Afspraak bij andere dermatoloog in september bracht in  een BCC (basocellulaire kanker) aan het licht: zaait nooit uit, gelukkig. In december kan het wondje uitgesneden worden omdat het letsel zich zonder ingreep in de diepte ingraaft en een putje maakt. Tja, je zal maar eens iets ernstigs hebben… Die tweede dermatoloog heeft wel àl mijn vlek(jes) over heel mijn lichaam grondig nagekeken. M.i. zou het mogelijk moeten zijn dat huisarts een foto neemt, die doormailt naar een dermatoloog voor een snel advies, die dan bepaalt of er misschien heel snel- of juist niet -een consultatie nodig is....Dermatoloog mag vergoed worden, natuurlijk!

Om alleen al te denken dat een app … echt?

Een foto, in samenwerking met de huisarts lijkt me prima. Dan kan de huisarts altijd zeggen dat hij het niet goed genoeg kan zien.

De vraag of ik wel eens de huiid scan app gebruik of niet. Kan ik kort op zijn. Nee. Ik heb de app niet en dan vertrouw ik dat soort dingen niet. Ga liever naar de dokter en kan altijd nog om een door verwijzing vragen. 

Badge +2

Als mijn echtgenote of mijn masseuse rare plekken ziet, ga ik er mee naar de arts. Je kunt niet alles en iedereen vervangen met een app. menselijke ervaring en intuïtie is niet te vangen in een app o.i.d.

 

Reputatie 7
Badge +6

Bij ons ongeveer dezelfde ervaringen als @Wortelstamper noemt. 

Ik heb ervaring met plekjes huidkanker al meer dan 15 plekjes weggehaald 

ik zou het nooit met een app doen omdat een dermatoloog er een loep bij nodig heeft 

om te zien ofdat het kanker kan zijn.

EtB

Reageer