Beantwoord

Huisartsbezoek in buitenland wel onder eigen risico?

  • 24 October 2017
  • 30 reacties
  • 5839 Bekeken

Badge
Ik verneem net van mijn zorgverzekeraar dat mijn huisartsbezoek (oorontsteking op vakantie!) in het buitenland onder het eigen risico valt. Deze kosten worden dus niet vergoedt.

Is dit niet vreemd? Als me dit was overkomen in Nederland dan zou het niet onder het eigen risico vallen, maar in het buitenland wel?
icon

Beste antwoord door SandraM 24 October 2017, 14:16

Bekijk origineel

30 reacties

Neem aan dat je medicatie hebt gekregen? Dan valt dat ook in Nederland onder het eigen risico.
Badge
Ja, dat klopt, medicatie gehad (overigens een aparte nota via apotheek) en deze valt idd eigen risico. Huisartsbezoek apart moeten betalen ter plekke. Vlg. zorgverzekering vallen beiden (dus consult en medicijnen) onder eigen risico.
Dat is volgens mij inderdaad de regel, het valt onder de dekking (met wat randvoorwaarden) maar je hebt wel een eigen risico.
Geloof (maar weet dat dus niet zeker) dat het per verzekeraar en per polis (bijv. naturapolis) verschilt. E.e.a. kun je even nakijken in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
Badge
Polisvoorwaarden bekeken: 'niet spoedeisende zorg in buitenland; vergoed vanuit de basisverzekering tot Nederlands tarief.'

Voor zorg vanuit basisverzekering geldt een eigen risico.

Voor een aantal zaken geldt geen eigen risico, daar staat ook 'huisarts' bij vermeld. Er wordt dus niet specifiek benoemd dat dat alleen huisarts in NL betreft.
Reputatie 2
Badge +3
@Audrey77 Van harte welkom op de Community!Ik neem aan dat je spoedeisende zorg in het buitenland bedoelt? Dit wordt inderdaad vergoed uit de basisverzekering tot het Nederlandse tarief, maar wel met het eigen risico, als het gaat om zorg door een medisch specialist. Is de zorg in het buitenland verleend door een huisarts en zou die zorg in Nederland ook door een huisarts verleend worden? Dan mag het consult niet worden verrekend met het eigen risico. Dit moet vergoed worden volgens het Nederlandse tarief.Vaak is het op de rekening voor de zorgverzekeraar niet duidelijk of het om een huisarts of andere arts gaat en zorgverzekeraars communiceren erg onduidelijk over wat de vergoeding is bij spoedeisende hulp in het buitenland. Je zou er nog een klacht over kunnen indienen bij je zorgverzekeraar en mogelijk krijg je nog wat kosten terug. Mocht je een reisverzekering hebben, dan kan je ook daar nog eens in de polisvoorwaarden kijken. Er zijn er die het eigen risico van de zorgverzekering vergoeden.
Badge
Bedankt voor je reactie SandraM. Ik heb net 40 minuten met Zilveren Kruis gebeld; volgens medewerkster en mijn persoonlijke pagina zou er wel een vergoeding moeten plaatsvinden:

'Vergoedingen vakantie buitenland:

Waar kunt u terecht?

U kunt bij alle zorgverleners terecht die u in Nederland ook vergoed krijgt uit de basisverzekering. Bijvoorbeeld:

een huisarts

een medisch specialist''Basisverzekering: maximaal de Nederlandse prijs

Aanvullend 2 sterren

aanvulling tot de buitenlandse prijs

€ 50 per kalenderjaar voor geneesmiddelen op recept die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering'Probeer idd via een klacht om alsnog een vergoeding te krijgen.

Thnx all!
Reputatie 7
Badge +7
Beste @Audrey77,Leuk dat je onze community hebt gevonden, en bedankt voor je vraag!

Ik hoop dat je met de gegeven antwoorden geholpen bent.

Mocht dit inderdaad zo zijn, dan wil ik je vragen één van de antwoorden als ''beste antwoord'' te benoemen.

Wanneer je dit doet, komt er boven je topic te staan dat je vraag beantwoord is namelijk.

Zo kunnen hopelijk veel andere gebruikers ook een antwoord uit de reacties halen.Alvast bedankt!
Ik denk dat Zilveren Kruis 2 fouten heeft gemaakt:

1. Huisarts moet wel vergoed worden ( tenzij het een soort spoedeisende hulp in het ziekenhuis is). Maar een gewone huisarts wordt tot maximaal het nederlandse tarief voor een los consult vergoed, dit is ongeveer €28 en als het meer dan 20 minuten is dan is het zelfs €56. En bovendien valt het dan NIET onder het eigen risico.

2. De apotheekkosten moeten ook vergoed worden, mits het voorgeschreven medicijn in nederland een erkend middel is.

En in het geval 1of 2 duurder zou zijn dan in NL, zou de aanvullende verzekering moeten aanvullen.

Conclusie: u heeft helemaal gelijk!

PS de rekening van de huisarts wordt beoordeeld door ZK: als daar dingen op staan die normaal niet door de NL-huisarts worden gedaan, dan wordt geoordeeld dat dit geen huisartsenbezoek is. ( maar ik neem aan dat dit alleen geldt in de situatie dat de rekening hoger is).
@lara100

Is dat dan afhankelijk van de verzekeraar? Ik vond namelijk deze tekst bij de DSW:Welke kosten vallen onder het eigen risico?

medisch noodzakelijke geneeskundige hulp in het buitenland (hieronder valt ook een bezoek aan een huisarts in het buitenland)
Ik heb het verder uitgezocht. De Amersfoortse zorgverzekeraar en ONVZ zorgverzekeraar betalen wel huisartsconsulten, zonder inning eigen risico. Maar X-foto's of andere in NL ongebruikelijke onderzoeken ( bij de huisarts in het buitenland gedaan) vallen wel onder het eigen risico. Het Nederlandse consulttarief is ca. €29( max. 20 minuten) en €58 ( meer dan 20 minuten). Dat tarief betaalt de zorgverzekeraar wel.En het belangrijkste! DSW zegt dat de betreffende tekst een fout is! Dus binnenkort wordt dit gewijzigd.

Conclusie: huisartsconsulten ( het consultdeel) worden gewoon vergoed in het buitenland tot maximaal het nederlandse tarief. Dit is een regel van de basisverzekering.

Als een zorgverzekeraar dit fout doet, dan raad ik aan hiervan MELDING te doen bij de NZA.PS om welke zorgverzekeraar gaat het? Kunt u, Audrey, de inhoud van de rekening hier misschien plaatsen, zodat wij kunnen zien of in de rekening componenten zitten die niet bij een huisartsconsult ( op nederlandse wijze) horen?PS moraal van het verhaal: neem altijd je EHIC kaart ( in Europa) mee. Dan wordt je geholpen volgens de regels van het land. Meestal is dat gratis huisartsenzorg of een klein deel (remgeld in Belgie) betalen bijvoorbeeld. Het deel dat je zelf hebt moeten betalen kun je naderhand nog declareren bij de NL zorgverzekeraar.
Intrigerend dat ze niet de voor de hand liggende escape genomen hebben door te stellen dat als je in het buitenland naar de dokter gaat het per definitie spoed is, anders kun je ook wel tot thuis wachten.
DSW is een nette zorgverzekeraar. Ik werd netjes en oprecht te woord gestaan. Dus niets " escapes". Zorgverzekeraars die " escapes" benutten behoren door klantenverlies uit de markt gestoten te worden
Sorry maar ik doelde niet specifiek op DSW, zij waren gewoon de enige waarbij ik "de huisarts in het buitenland" überhaupt terug kon vinden, de rest heeft het alleen over spoedeisende hulp in het buitenland en laat dan in het midden wat daar onder valt (of in dit geval niet onder valt).

Vandaar, het was niet mijn bedoeling om DSW te bashen.
Mij was ook al opgevallen dat zorgverzekeraars het graag hebben over spoedeisende hulp in het buitenland zonder nuancering. Dat is kwalijk en lijkt inderdaad op een poging tot bedrog van de klant.

Aanvankelijk was ik eigenlijk geschokt dat DSW kennelijk ook aan de spoed eisende hulp rage meedeed. Het viel mij mee, dat de fout direct erkend werd. Dat maak je niet vaak mee. Meestal is daar een gang naar de SKGZ voor nodig. En in de tussentijd profiteert de zorgverzekeraar.... . Het zou mooi zijn als de NZA een onderzoek zou starten naar het aantal afgewezen declaraties huisartsenbezoek buitenland per zorgverzekeraar. De uitkomst zou openbaar moeten zijn.
Mmm
Badge
Inmiddels heb ik veelvuldig contact gehad met mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis, waarbij ik veel verschillende en afwijkende antwoorden heb mogen ontvangen van de medewerkers!!N.a.v. mijn laatste gesprek vlg. medewerkster Declaratie-afdeling:

Huisarts bezoek in buitenland wordt wel vergoedt en valt niet onder eigen risico.

Medisch specialist in buitenland wordt eveneens vergoedt, maar valt wel onder eigen risico.In mijn geval kan ZK uit de door mij ingediende nota niet opmaken of deze behandelaar een huisarts betreft of een medisch specialist.

Wij zijn dus in Turkije 1 dag voor terugvlucht met oorklachten maar het medisch centrum in het naastgelegen dorp gegaan. Wij begrepen dat dit een huisartsenpost betreft waar meerdere artsen werkzaam zijn. Na onze klacht aan de aanwezige receptionist te hebben doorgegeven, heeft hij de dienstdoende arts gebeld. Deze concludeerde oorontsteking, i.v.m. terugvlucht binnen 24uur gelijk gestart met antibiotica, waarvan 1e dosis via injectie is toegebracht. Na een uurtje moesten we nog even binnenlopen, waarna arts beide oren nog heeft uitgespoten. Op mijn nota staan dus 3 posten:

1) consult (€ 44,60)

2) antibiotica injectie ( € 22,30)

3) uitspuiten oren ( € 11,15)

Moet eerlijk bekennen dat ik heb aangenomen dat deze behandeling door een huisarts is uitgevoerd, heb dat op dat moment niet letterlijk gevraagd aan die man (laat ik het zo stellen, behandelaar kwam niet echt over als een cardioloog of iets dergelijks Hij kwam binnen met zo'n ouderwets bruin leren halfrond koffertje waar nog een stuk sthetoscoop uitstak... je zit op dat moment toch in een ander land waarvan je weet dat men niet dezelfde standaard als NL hanteert...).

Weet overigens ook niet of mijn gevalletje nu wel of niet spoed was; combinatie vliegtuig en oorpijn zag ik niet zitten, maar bij spoed stel ik me meer gebroken ledematen voor of hoge koorts of iets dergelijks.Nota van medicijnen is niet eens in behandeling genomen door ZK, recept arts (kan ZK niet lezen) en nota incl. pinbewijs is onvoldoende. Hiervoor moet ik eerst nog de doosjes/bijsluiters opsturen (gaat hier om totaal bedrag van € 18,95).Ik moet dus nu aantonen dat de behandelaar in Turkije een huisarts was en geen medisch specialist. Als met dat lukt, wordt bedrag alsnog uitbetaald....

Heb overigens nog gevraagd aan medewerkster waar ik deze voorwaarden precies kan terugvinden in polisvoorwaarden en uistluitsels ed.. Op dat antwoord ben ik nog altijd aan het wachten...Blijft inderdaad lastig om uit te vinden wat je wel en niet vergoed krijgt, polisvoorwaarden zijn idd niet helder hierin en helaas weet de klantenservice van de zorgverzekering het vaker ook niet dan wel....

Inmiddels wel ook mijn reisverzekering benaderd, wellicht dat ik de kosten daar sneller vergoed krijg dan dat ik bij de zorgverzekering nog heel veel documentatie moet aanleveren.
——-

Huisarts bezoek in buitenland wordt wel vergoedt en valt niet onder eigen risico.

Medisch specialist in buitenland wordt eveneens vergoedt, maar valt wel onder eigen risico.

——-
Dit is juist.Vraag aan Nederlandse Turken: heeft iemand ervaring met de indiening van nota’s? ( speciaal bij Zilveren Kruis). Wordt geeist dat de rekening in het Engels is? En wat is ‘ huisarts’ in het turks? Is dit terug te vinden op de rekening?

huisarts = aile doktoru

Of aile hekimi

Of aile hekimligiBenaming voor een algemeen arts die perifeer werkt (niet in een ziekenhuis) en die het eerste station is voor mensen met problemen met hun gezondheid in de ruimste zin.

een arts die de eerste lijn van opvang vormt voor een aantal vaste patiënten in de buurt@Audrey77 Staat een van deze turkse woorden misschien op de rekening?
In het verlengde, eerder werd er gesteld dat je eventueel ook je reisverzekering aan kan spreken als je ziektekostenverzekering het niet zou dekken. Zou dat ook kunnen als je ziektekostenverzekering iets wel dekt maar je een eigen risico hebt?
Ik verwacht van niet. Heb hier zelf geen ervaring mee. Het hangt ook van de reisverzekering af. Ik dacht dat de Consumentenbond dit onderzocht had. Mijn indruk is dat je beter geen reisverzekering kan nemen bij jouw eigen ziektekostenverzekering.Ik heb op Independer een overzicht gevonden. Reisverzekeringen blijken het eigen risico over het algemeen WEL te vergoeden, maar niet het VRIJWILLIG eigen risico. Uitgezonderd de ACHMEA verzekeringen.

In de polisvoorwaarden staat altijd :

15.4 Nota’s uit het buitenland

Zorgnota’s moeten bij voorkeur zijn geschreven in het Nederlands, Frans, Duits, Engels of Spaans. Als wij het noodzakelijk vinden, kunnen wij u vragen om een nota te laten vertalen door een beëdigd vertaler. De vertaalkosten vergoeden wij niet.


Er staat ‘ bij voorkeur’, dus het is niet noodzakelijk nodig. In geval van turkse nota’s is het redelijk van de zorgverzekeraar te verwachten dat zij voldoende ervaring hebben met Turkse rekeningen ( door vakantie en turkse nederlanders). Zilveren kruis probeert het gewoon!
Dat betekent dus dat de reisverzekering uit gaat keren afhankelijk of je je eigen risico verbruikt hebt of niet. Nooit gedacht dat zoiets zou bestaan maar wéér wat geleerd. Je zou bijna denken dat ze dan beter direct kan claimen bij de reisverzekering en dan pleegt die maar regres op de ziektekostenverzekering.
Badge
Heb de omschrijvingen voor huisarts idd niet letterlijk op mijn nota staan, alleen afkorting voor dokter en het turkse woord voor kliniek. Maar goed, betrof eigenlijk ook een simpele behandeling. Ik hoef nota's overigens niet te laten vertalen, ik moet bewijzen (breedste zin van het woord) dat dit een huisarts is.

Inmiddels alle nota's en decalaratieform. ZK (waarop staat dat bedrag in mindering is gebracht op eigen risico) ingediend bij reisverzekering.

wordt vervolgd...
Dat betekent dus dat de reisverzekering uit gaat keren afhankelijk of je je eigen risico verbruikt hebt of niet. Nooit gedacht dat zoiets zou bestaan maar wéér wat geleerd. Je zou bijna denken dat ze dan beter direct kan claimen bij de reisverzekering en dan pleegt die maar regres op de ziektekostenverzekering. Ik geloof niet dat de reisverzekering zich met het eigen risico bemoeit. Hoe het proces precies verloopt weet ik ook niet. Wat ik wel weet is dat veel mensen hun hoofd stoten bij de zorgverzekering en daarna bij de reisverzekering aankloppen. De reisverzekering vraagt volgens mij wel naar de afwijzing van de zorgverzekering. Maar ik mag hopen dat de reisverzekering de afwijzing kritisch bekijkt en de zorgverzekeraar erop aan spreekt als het niet volgens de regels gaat.@Audrey77 : bedankt voor jouw reacties.
Badge
vanmiddag een mail ontvangen van mijn verzekeringsagent dat de reisverz. Alliance het gehele bedrag uitkeert! Dus arts en medicijnen. Heb wel begrepen dat je eerst altijd via de zorgverzekering moet en vervolgens het antwoord van zorgverz. mee moet sturen naar reisverzekering.

Conclusie: m.i. kun je op deze manier je eigen risico 'opsnoepen' ?!?!

Reageer