Consumentenbond.nl

Implantologie, a lifechanging experience.

 • 14 februari 2018
 • 19 reacties
 • 4046 Bekeken

Reputatie 7
Badge +5
Na eerst vooroverleg te hebben gehad met de moderators hier wil ik graag iets vertellen over mijn ervaringen met implantologie oftewel het inbrengen van een kunstwortel in de kaak en het vervolgens daarop aanbrengen van een kroon of een brug.

10 jaar geleden heb ik zo’n behandeling ondergaan waarbij implantaten zijn ingebracht. Bij mij is qua implantologie de meest uitgebreide behandeling uitgevoerd die een patiënt maar kan ondergaan. Bij mij zijn boven en onder zes implantaten geplaatst (totaal 12 dus) gedurende twee operaties waarbij tegelijkertijd al mijn resterende tanden zijn getrokken. Ik deel mijn ervaringen graag hier, enerzijds opdat anderen daar hun voordeel mee kunnen doen, anderzijds om medepatiënten / -consumenten op te roepen om hetzelfde te doen, te weten het delen van hun ervaringen met implantologie.

Vanaf plusminus 2000 begon ik problemen te krijgen met mijn gebit. Het was totaal versleten hetgeen zich uitte in reeds verdwenen tanden en kiezen, afgesleten kiezen, veel amalgaamvullingen, een 5-delige brug die los kwam te zitten, daarvoor een frameprothese, regelmatig kiespijn, wortelpuntontstekingen en dergelijke ongein.

Een tijdje daarvoor had ik al gelezen over implantologie hetgeen toen een opkomend medisch specialisme was in Nederland.

Al zoekende kwam ik er achter dat je dat relatief goedkoop (in vergelijking met de Nederlandse situatie) ook kon laten doen in het buitenland. Uiteindelijk heb ik hier niet voor gekozen. Het lijkt een leuk idee om dat te laten doen in Thailand of Hongarije en daar meteen een vakantie aan vast te koppelen maar als er iets mis zou gaan nadat je weer in Nederland bent terug gekeerd, dan is hulp niet naast de deur. Natuurlijk kun je dan nog wel terecht bij een Nederlandse implantoloog voor nazorg maar dat vond en vind ik net zo iets als het kopen van een fiets in de Bouwmarkt en dan voor onderhoud en reparatie naar de fietsenwinkel op de hoek te gaan. Achteraf gezien ben ik blij dat ik toch niet zo’n implantaattoerist ben geworden mede omdat je nooit zeker kunt zijn van de kwaliteit van het gebruikte materiaal in dergelijke landen.

Dus uiteindelijk heb ik dat idee uit mijn hoofd gezet en ben ik op zoek gegaan naar een Nederlandse implantoloog. Maar welke moet je nu nemen? Voor zover ik me kan herinneren waren er in die tijd nog weinig reviews en dan moet je afgaan op het uiterlijk van een site, foto’s van patiënten enz.

Eerst kwam ik ergens in Noord-Brabant terecht maar die stelden me toen voor de keus: Implantologie zien wij niet zitten maar we hebben wel een andere oplossing. Je kunt nu alles laten trekken, dan meten we je gelijk een kunstgebit aan, je kunt vannacht verblijven in een hotel aan de overkant en morgenochtend loop je met een kunstgebit de deur uit. Achteraf gezien ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb.

Via een bevriende tandarts in de privésfeer, zijnde niet mijn eigen tandarts, kwam ik uiteindelijk terecht bij Implantologie Den Haag in, nota bene, mijn eigen woonplaats, 5 km van mijn huis die wel een oplossing zag maar ik moest in het intakegesprek een keuze maken tussen een klikgebit op twee implantaten per kaak of implantaten rondom met daarop geschroefde of geplakte bruggen of protheses. Ik koos voor de oplossing rondom.
Iemand had in of voor die tijd een systeem uitgedacht genaamd het all-on-four systeem wat door mijn implantologe, Edith Groenendijk, werd uitgebreid naar een all on six systeem om reden dat als er dan ooit eens een implantaat verloren zou gaan je dan nog een reserve zou hebben.

Ze had een vooruitziende blik want kort geleden is er na 10 jaar inderdaad één implantaat verloren gegaan. Dus bij mij is het na 10 jaar boven nu nog steeds een all on six en beneden een all-on five systeem geworden. In theorie bestaat wellicht de mogelijkheid om dit weer terug te brengen naar een all-on-six systeem (daar hebben we het nog niet over gehad) maar die optie lijkt op dit moment niet eens nodig.

Een all on three systeem, door het verloren gaan van een van vier implantaten, zou toch een moeilijker verhaal zijn geworden want dat zou dan natuurlijk gaan wippen en los laten. De rest houdt het nu al langer dan 10 jaar vol and counting. Hoe dan ook, ik ben destijds twee keer achter elkaar geopereerd waar Edith Groenendijk de eerste keer haar vrije Prinsjesdag aan heeft opgeofferd. Daarbij zijn al mijn resterende bovenkaaktanden getrokken en in dezelfde operatie zijn er toen al implantaten gezet met daarop een voorlopige voorziening. Het eerst laten genezen en nadien zetten van een implantaat is geen goed idee omdat het kaakbot na extractie niet aangroeit maar juist vermindert / verloren gaat zodat het beter is om de wortel tijdens de operatie meteen te vervangen door een kunstwortel / implantaat. Daar is diepgaand over nagedacht en ook onderzoek naar gedaan.

Nadien (na genezing en het ingroeien van het implantaat in de kaak) is de definitieve prothese aangemeten en geplaatst. Een tijd later idem dito met de onderste kaak. Onder de volgende link staat links onder een RTL 4 filmpje waarin goed te zien is hoe zo’n operatie / behandeling in zijn werk gaat.

Boven zit nu een brug (prothese) van porselein en dat is een super hard materiaal, beneden zit een kunststof brug. Het nadeel van die kunststof is dat het iets sneller vervuilt omdat het niet zo glad is als porselein. Bovendien zit het beneden en dat vervuilt toch al sneller. Goed onderhouden is zodoende een must. Het grote voordeel is dat je minder kans loopt op breuk omdat anders twee keiharde materialen op elkaar in zouden werken. Nu dient de onderste prothese ook als een soort slijtlaag voor de bovenste prothese. Ook daar is diepgaand over nagedacht. Je kunt het een beetje vergelijken met de remmen van je auto. De remblokken zijn van zachter materiaal dan de remschijven. Daardoor slijten die remblokken ook harder maar blijft het allemaal wel heel wat niet het geval zou zijn als zowel remblokken als remschijven beiden van bijvoorbeeld ijzer zouden zijn geweest.

De bovenste prothese is gelijmd met een permanente lijm. De onderste slijtageprothese is gelijmd met een minder sterke lijm zodat je de prothese ook zonodig weer kunt los tikken. Dat is ook kort geleden noodzakelijk gebleken omdat de slijtlaag versleten was. Die moest toen opnieuw gerenoveerd worden waarna ik hem weer als nieuw terug kreeg. Qua uiterlijk is er geen verschil te zien tussen de twee materialen.

Uiteindelijk ben ik na 10 jaar nog steeds uiterst tevreden. Een paard zou er jaloers op zijn en qua functie doet het het ook prima. Sterker nog, ik ben er heel gelukkig mee: nooit meer kiespijn, geen wortelpuntontstekingen meer, geen amalgaanvullingen, geen frameprotheses, geen tandsteen, paradonditus of hoe dat soort ongein ook allemaal mag heten enz. Wel blijft een regelmatige controle en onderhoud (schoon maken door een tandhygiënist(e)) een must en dus eigenlijk net als bij een normaal gebit.

Kort geleden werd geconstateerd dat ik ook last heb van zogenaamd bruxisme, dat is het onbewust maar bovenmatig knarsen, schuiven en kracht zetten van de beide gebitshelften op elkaar. Dat veroorzaakte voor een groot deel ook die slijtage en heeft mogelijk in een verder verleden ook bijgedragen aan de ondergang van mijn natuurlijke gebit. Voor dat bruxisme word ik nu behandeld door middel van het inspuiten van Azzalure, dat is een soort van Botox om de bovenmatig krachtige kaakspieren enigszins te verslappen. Fijn is dat mijn implantologe ook dat probleem onderkende. Fijn is met name ook dat ik hiervoor niet verwezen hoefde te worden naar weer een ander specialisme omdat mijn implantologe ook voor dit tandheelkundig probleem de oplossing gewoon in huis had en ook bevoegd is om dit toe te passen.

Samenvattend, ik had een enorm probleem maar Edith Groenendijk heeft me toch behoorlijk en definitief uit de brand geholpen. En het blijkt nu dat ik niet de enige tevreden patiënt ben

Over de kosten laat ik me niet uit. Goedkoop is het niet maar omdat financiële planning en beheer nu eenmaal een deel van mijn leven is had ik voor aanvang al bedacht dat ik de nota’s allereerst zou indienen bij mijn ziektekostenverzekeraar en het restant zou aftrekken van de belasting en dat heb ik ook precies zo gedaan waardoor het netto uiteindelijk een stuk minder is geworden. Sterker nog, onderhoud moet nog steeds plaats vinden door een mondhygiëniste maar juist omdat ik geen natuurlijk gebit meer heb maar protheses zijn het fiscaal gezien ook geen echte tandartskosten meer maar onderhoudskosten van een prothese waardoor er onder bepaalde omstandigheden zelfs een verhoging van de fiscale aftrekpost plaats vindt. Althans, dat is mijn interpretatie van de fiscale wetgeving en daar handel ik fiscaal ook naar in mijn belastingaangifte. Dus ik bespaar me nu een slag in de rondte.

Tot slot: ik ben een gelukkig mens. Een goed natuurlijk gebit is een zege en als je in het gelukkige bezit daarvan bent dan sta je er ook niet bij stil dat het ook wel eens mis kan gaan. Maar als het dan wel mis gaat dan ben je blij dat er mensen zijn die jaren lang hebben doorgeleerd om dit probleem voor je op te lossen waardoor ik nu al weer jaren probleemloos kan functioneren.

Eventuele vragen wil ik graag zo goed mogelijk beantwoorden en ik ben benieuwd naar ervaringen van mede-patiënten.

19 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Achteraf bezien kwam ik er achter dat YouTube volstaat met (animatie)filmpjes.

Hier een voorbeeld:https://youtu.be/6FAzUkjX3Ts
Reputatie 7
Badge +4
Interessant verhaal. Ook ik zal na verloop van tijd helaas een oplossing moeten gaan zoeken voor een niet meer al te perfect gebit. Mijn tandarts zegt dat er dan voor het minder goede deel van het ondergebit een prothese gemaakt kan worden, maar als ik denk aan de ervaringen van een kennis die een volledig kunstgebit heeft voel ik daar weinig voor. Dan zal ik mij dus oriënteren op andere mogelijkheden. Ik vind het daarom wel jammer dat u niets zegt over de kosten want voor veel mensen zal het doorslaggevend zijn of dit voor hen een mogelijkheid is. Ik hoop dus dat u zich hier alsnog over uit zult willen laten.
Reputatie 7
Badge +5
Beste Eko,

Dank voor je reactie, ik zal je dadelijk wel een privémailtje sturen zodat je toch een globale indicatie hebt. Want ik vind het moeilijk om dat zo maar hier neer te plempen want dat wekt alleen maar verkeerde verwachtingen. De een zal reageren van: ‘Oh, dat is best redelijk’. gaat er vervolgens heen en gaat dan teleurgesteld weer weg. De ander zal denken: ‘Jeetje wat duur, gaat er dan meteen al niet meer heen en ervaart vervolgens NIET dat het ook kan mee vallen. Erger is dat hij of zij zich dan ook een behandeling onthoudt die ‘lifechanging’ kan zijn in de uiterst positieve betekenis van het woord.
Vergeet daarbij ook niet dat als je het slim aanpakt, je met je ziektekostenverzekeraar dan wel je belastingaangifte toch een deel kunt terug krijgen.

Bovendien is ieders (gebits)situatie uniek en daar kun je niet zo maar globale prijzen op los laten. Wil je een klikgebit, wil je implantaten rond om, wil je alleen een brug, misschien een implantaat voor 1 tand, is je kaak er wel geschikt voor of moet dat eerst nog behandeld worden met botkorrels enz.?

Kijk, ik kan natuurlijk niet meepraten over andere implantatieklinieken (daarom heb ik ook gevraagd om de ervaringen van anderen) maar ik weet wel dat mijn implantologe, Edith Groenendijk, de gewoonte heeft om de verschillende opties met je door te spreken omdat jouw mening en voorkeur natuurlijk doorslaggevend is maar ook wat tandheelkundig haalbaar is.

En bij mij heeft ze destijds ook eerst een uitgebreide offerte opgesteld zodat ik aan het begin van de behandeling precies wist waar ik aan toe was. En dat maakt het beslissen dan vervolgens een stuk makkelijker, dat kan ik je verzekeren.

Ik weet natuurlijk niet waar je woont maar je kunt natuurlijk gewoon eens een consult aanvragen bij de implantoloog van je voorkeur en dan vragen om een diagnose en behandelplan. En hoeveel dat dan kost? Ik weet het niet meer want het is bij mij al weer meer dan 10 jaar geleden. Maar stel ergens tussen € 100,- en € 250,- inclusief een driedimensionale scan die, als je je vervolgens laat behandelen, dan natuurlijk niet nog een keer gemaakt hoeft te worden, en inclusief een offerte. En dan weet je echt wel wat.

En een kunstgebit?? Brrrrrrr, ik moet er niet aan denken en vooral niet nu ik dit heb. Zelfs als ik nu een kunstgebit zou hebben dan zou ik hard naar Edith toe hollen om te kijken of er een implantologische oplossing mogelijk is ter vervanging daarvan.

Wel heb ik ooit een frameprothese gehad. Die deed ik dan ’s-Avonds in een bakje op het aanrecht met zo’n bruistablet er in. Op één winterse morgen had ik ’s-Nachts de balkondeur open laten staan en de volgende dag moest ik eerst dat bakje met die frameprothese ontdooien alvorens die weer in te kunnen doen. Wel grappig maar ik denk tandheelkundig gezien niet met plezier terug aan die tijd.

Overigens nog een algemene mededeling voor iedereen en niet specifiek voor jou. Door omstandigheden ben ik destijds in het bezit gekomen van een hele specifieke ziektekostenpolis zonder eigen risico met daarin een tanddekking. Met die ziektekostenpolis ben ik blij en ik hou hem dan ook aan omdat, als ik hem op zou zeggen, ik in de toekomst waarschijnlijk niet meer diezelfde polis kan krijgen. Als ik nu echter voor de keus zou staan dan zou ik alleen nog maar de meest basale polis nemen, wel met vrije artsenkeuze maar niet meer met een tandartskostendekking er in. De eerste besparing is dan namelijk de premie die je uitspaart, de tweede besparing is dat ook zo’n tandartspolis werkt met maximumbedragen, eigen bijdragen enz. zodat je dan toch nog zelf een deel betaalt en dat vind ik niet aantrekkelijk, de derde besparing is dat je je tandartskosten dan vol van de inkomstenbelasting (boven een drempel althans) kunt aftrekken zodat je minder belasting betaalt.

Groetjes,
Reputatie 7
Badge +5
Ik kwam nog nog een animatiefilmpje tegen op YouTube. Interessant om te zien:

https://youtu.be/jW_cUcRDHA8
Reputatie 7
Badge +5
Inmiddels heeft men de site een beetje veranderd waardoor mijn links niet meer optimaal werken.

Bij de link over het filmpje moet je nog even verder klikken naar de RTL-4 uitzending.

Ook de patiëntenervaringen zijn verplaatst en staan nu hier
Reputatie 6
Badge +6
@F. den Oudsten : als je de nieuwe linkjes naar mij stuurt via een privebericht of naar community@consumentenbond.nl, dan pas ik de openingspost voor je aan.
Reputatie 7
Badge +5
Heb ik inmiddels gedaan.
Reputatie 6
Badge +6
Hi @F. den Oudsten ,

Openingspost heb ik voor je aangepast. Blijft een interessant verhaal! 👍🏻
Reputatie 7
Badge +5
Wat ik nog niet had ontdekt is dat er ook een video met resultaten voor en na op de site zijn gezet. Ik sta daar zelf niet bij maar dat maakt me niet minder trots.

In dat filmpje kun je ook doorklikken naar YouTube .

Aardige muziek trouwens.
Reputatie 7
Badge +5
Aanvullend nog twee mededelingen:

 • De eerste link in mijn laatste reactie (zie direct hier boven) werkt, kennelijk, niet meer. Beter is het daarom om direct door te klikken naar YouTube.
 • Een maand of twee geleden kreeg ik inderdaad controle van de belastingdienst over mijn belastingaangifte over 2016. Ze wilden niet alleen iets weten over de door mij afgetrokken 'periodieke gift in geld' wat voor dit draadje natuurlijk niet zo interessant is maar vooral over mijn aftrek van 'specifieke ziektekosten' die, omdat ik die had opgevoerd als 'onderhoudskosten van mijn protheses', met 40% waren verhoogd.
Nou, dat kon natuurlijk. En dus heb ik gemotiveerd in een e-mailbericht naar de betreffende behandelaar uitgelegd en onderbouwd (met gescande stukken) waar dit allemaal betrekking op had. 36(!!) minuten later kreeg ik een e-mailbericht terug dat mijn gehele belastingaangifte was geaccepteerd.
Inderdaad een interessant onderwerp. Maar implantaten zijn voor mij een - financiële - brug te ver. Mijn tandarts is vooral benieuwd naar hoelang het tandglazuur het volhoudt. Want dat is niet bekend, hè? Twintig jaar geleden was iedereen van mijn leeftijd al voorzien van een kunstgebit. Ik ben dus ook benieuwd naar dat tandglazuur. Voorlopig houdt het stand.
Reputatie 7
Badge +5
Ook mijn vader en moeder hadden kunstgebitten.

Maar ik ben blij dat de techniek inmiddels is voort geschreden en ben ontzettend blij met wat ik nu heb. Een paard is er jaloers op. Maar ook ik ben begonnen met heel veel amalgaamvullingen en frameprotheses.

En tja @Lisa Boele, ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken maar weet dan toch enige dingen:

 • ik heb gekozen voor de allerduurste versie van implantologie met zes implantaten boven en zes implantaten onder. Inmiddels zijn dat er onder vijf.
 • Je kunt ook kiezen voor een klikgebit. Dat is aanzienlijk goedkoper, reken op een kleine € 5.000,-. Als je ziektekostenverzekeraar het niet vergoedt is het in ieder geval aftrekbaar van je inkomen waarbij in sommige gevallen de uiteindelijk aftrekpost automatisch wordt verhoogd met 40% . Wel moet je dan eerst over een niet aftrekbare drempel heen.
 • Als je in 2019 nog meer niet gedekte ziektekosten hebt, en km-kosten natuurlijk om er te komen (zie ook de ANWB-site hierover), dan hoef je maar 1 X over die drempel heen en wordt de uitkomst toch automatisch verhoogd met 40% mits je natuurlijk ook aan de overige voorwaarden voldoet.
Reken maar dat ik de fiscus destijds flink heb mee laten betalen aan mijn eigen implantologie-avontuur. Die zitten daar nu nog van bij te komen.
@F. den Oudsten Hartelijk dank voor uw uitleg. Ik zal er, mocht het zover komen, zeker rekening mee houden. Mijn tandarts is ook erkend implantoloog. Voorlopig prijs ik mij gelukkig met zijn, naar eigen zeggen, ook beroepsmatig grote belangstelling voor de levensduur van mijn tandglazuur

Volgens mijn tandarts behoor ik tot de eerste generatie die een leven lang verzekerd was (of in elk geval, indien gewild, had kunnen zijn) van goede tandheelkundige verzorging. Ruim veertig jaar geleden is daar van overheidswege een grote inspanning voor geleverd. Ik kwam toen terecht in een programma van gratis gebitssanering voor moeders van eerstgeborenen. Die had met name tot doel om ook aandacht te wekken voor een goede gebitsverzorging van de komende generatie.

Helaas is van zulke, aan heel veel mensen ten goede komende, voorzieningen geen sprake meer. De tandarts zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, maar dure behandelingen voor kleine belangengroepen (zie mijn topic "Wie betaalt de kosten voor transgenderoperaties") wèl.
Reputatie 7
Badge +5
Inderdaad @Lisa Boele de tandarts zit niet in het basispakket. Of dit nou zo'n ramp is daar kun je over twisten maar ik herhaal nog maar eens wat ik hier boven en ook op andere plekken wel eens heb gemeld. Even puntsgewijs:
 • Als je geen aanvullende polis neemt kost het je ook geen aanvullende premie. Dat is dan dus de eerste besparing.
 • Eventuele behandelingskosten moet je dan weliswaar zelf betalen maar juist omdat je ze zelf betaalt zijn ze ook weer fiscaal aftrekbaar.
 • Daarbij moet je wel eerst over een niet-aftrekbare drempel heen.
 • Het uiteindelijke fiscaal aftrekbare bedrag wordt onder omstandigheden echter vaak nog verhoogd.
 • Je hebt dan echter ook niet te maken met maximum verzekerde bedragen, eigen bijdragen enz. in de aanvullende polis zodat je uiteindelijk toch nog een deel van de kosten zelf zou moeten betalen. Mocht je overigens toch tegen zo'n eigen bijdrage aanlopen onder de aanvullende verzekering dan is ook die aftrekbaar. De consumentenbond zelf denkt daar anders over want die vermeldt onder de volgende link het volgende citaat: 'Bij deze aftrekpost gaat het om ziektekosten, voor zover deze niet zijn gedekt door de zorgverzekering of onder het eigen risico van de verzekering vallen.' Dat is niet juist en daar heb ik ze meermalen op gewezen. Het is namelijk te algemeen gesteld. Ik begrijp wel wat ze bedoelen maar iemand zou dit verkeerd kunnen begrijpen. Dit geldt namelijk alleen voor de basispolis en niet voor de aanvullende verzekering. En dus, ziektekosten die niet(!) onder de dekking of het eigen risico van de basispolis vallen zijn wel(!) aftrekbaar, ongeacht welk deel van die kosten ook niet gedekt zijn onder de aanvullende verzekering of onder een eigen bijdrage, - risico of overschrijding maximum dekking vallen. Sterker nog, ik heb dit in 2016 zelf meegemaakt met de botoxbehandeling (met Azzalure) van mijn kaakspieren. Niet alleen had ik in dat jaar een overschrijding van de tandartskosten maar ook nog een keer schade-elementen (die botox-behandeling) die niet gedekt werden. Die heb ik dus gewoon afgetrokken en ondanks dat er een mevrouw van de belastingdienst nadien vragen kwam stellen heeft ze de totale aftrekpost gewoon aanvaard.
@F. den Oudsten Excuus; het was niet mijn bedoeling om uw topic voor eigen doeleinden te "kapen" en u hebt gelijk, dat u uw argumenten nog eens herhaalt. Die zijn mij, wat de belastingen betreft, overigens bekend. Maar bij elke behaalde belastingbesparing moet ik altijd denken aan het feit, dat zo'n besparing dan toch elders gecompenseerd zal moeten worden. Zoals met de recente, inkomensonafhankelijke, btw-verhoging. Ik ben echt niet "blij dat ik belasting mag betalen", maar in landen met een gebrekkige belastingheffing zou ik toch niet graag willen wonen.

Wat mij betreft gaat het in dit topic in de eerste plaats over de voordelen van implantaten. Hoe die u persoonlijk bevallen en wat b.v. de verwachte levensduur is. Over het eerste bent u duidelijk, over het laatste concludeer ik (voorlopig) 10 jaar. Als het om financiële planning gaat spelen de - niet door u vermelde - kosten dus wel een belangrijke rol. Ik zal, als de noodzaak zich voordoet, het inbrengen van implantaten zeker overwegen. Als dat belastingaftrek oplevert beschouw ik dat als een bonus, maar het zal zeker niet de belangrijkste reden zijn om tot zo'n ingreep te besluiten. In elk geval: dank voor uw topic!
Reputatie 7
Badge +5
@Lisa Boele, je laatste reactie noopt mij toch nog even tot reageren en dat is niet omdat ik het laatste woord wil hebben maar omdat jouw reactie weer zo veel bij me oproept dat ik eigenlijk wel móet reageren. Iedere man heeft recht op zijn eigen afwijking en dit is de mijne (among others).

Over die BTW-verhoging zou ik heel veel kunnen zeggen maar dan gaan we off-topic en dan krijgen we ruzie met de moderators en dat willen we niet ……. toch?

Toch één opmerking daarover, als je nou in de crisistijd roept dat dat tijdelijk nodig is vanwege die financiële crisis en na de crisis laat je het niet alleen zo, maar je verhoogt dan bovendien ook nog eens de Lage BTW dan deug je in mijn ogen niet. Hier laat ik het bij.

Ik ervaar het voorts absoluut niet(!) zo dat jij mijn topic kaapt voor eigen doeleinden en over hoe die implantaten mij bevallen heb ik volgens mij wel het nodige gezegd. Uitstekend dus!

Tja en dan de levensduur, mijn voorlopige indruk is levenslang maar je moet daarbij dan wel een onderscheid maken tussen de implantaten zelf en de daarop geschroefde of gelijmde protheses. Niets heeft het eeuwige leven en kort geleden ben ik 1 implantaat verloren van de 12. Maar als er één keer per 10 jaar één implantaat verloren gaat hoor je mij niet klagen. Want dan krijg ik pas echt problemen tegen de tijd dat ik mijn 157e verjaardag vier en wie dan leeft ………. Los daarvan is een implantaat door middel van een operatie, in theorie althans, ook weer te vervangen.

Zoals ik eerder al heb uitgelegd is de onderprothese van kunststof hetgeen automatisch inhoudt dat die harder slijt dan de prothese van porselein boven. Die onderprothese is ook relatief simpel weer los te tikken voor renovatie of vervangingsdoeleinden doordat een zwakkere lijm is gebruikt.

Nog even een andere benadering? Wat is de levensduur van een fiets?
Ik durf te beweren dat de levensduur van een fiets onbeperkt is. Noem mij één onderdeel van een fiets dat niet te vervangen is nadat het kapot is gegaan. Je kunt dus eindeloos door gaan met het vervangen van kapotte fietsonderdelen. Dat veel mensen hun fiets na een X-aantal jaren de wind geven en een nieuwe kopen moge zo zijn maar doet aan dat principe niets af.

Overigens wordt de levensduur van mijn gebit natuurlijk drastisch verkort of verlengd door de mate van onderhoud die ik voornamelijk zelf pleeg net als bij een natuurlijk gebit. Daarbij lijkt het of ik me zelf nu tegenspreek maar de noodzaak tot professioneel onderhoud of renovatie staat of valt natuurlijk ook met de mate waarop ik het zelf onderhoud.

Voor wat betreft de kosten heb ik boven jouw post al wel een bedrag genoemd voor een klikgebit. Bovendien vind ik dat moeilijk want dat is totaal afhankelijk van de overeengekomen behandeling. Voor mij is dat dezelfde vraag als dat je vraagt: ‘Wat kost een auto?’ En daarom herhaal ik nog maar een keer. Stap zo’n instituut binnen, vraag om een offerte, een beoordeling en de mogelijkheden en dan weet je voor relatief weinig geld echt wel wat.
Reputatie 7
Badge +5
Wat is de wereld af en toe toch ongelijk verdeeld.

De een moet een operatie ondergaan om weer een fatsoenlijk stel tanden in zijn mond te krijgen die hij niet heeft, zoals ik, en de ander moet een operatie ondergaan teneinde zijn overtollige tanden te verwijderen om weer een fatsoenlijk gebit in zijn mond over te houden zoals de jongen in dit verhaal.

Bovendien was zijn operatie gratis en die van mij niet.

Maar alle gekheid op een stokje, ik zou toch niet graag hebben willen ruilen met de persoon in dit verhaal. Het werkt enerzijds wel op mijn gevoel voor humor maar anderzijds was hij er toch slechter aan toe dan ik in het begin.

Mijn gebit werkt, met de nodige tussentijdse aandacht, inmiddels al weer 12 jaar vlekkeloos en dat gun ik de persoon in het verhaal natuurlijk ook toe.
Reputatie 4
Badge +5
Wow, wat een verhaal! 526 overtallige tanden 😱
Brrr! Die heeft inderdaad geen implantaten nodig... 😅

Dit topic is natuurlijk al van vorig jaar, maar ben wel benieuwd: zijn er communityleden met recente ervaringen?
Reputatie 1
Badge +2

@ F. Den Oudsten,

Ik heb zelf nu sinds bijna twee jaar 2 implantaten links boven met een vaste opbouw, en ik moet zeggen dat het prima bevalt.  Maar ja, 2 jaar is kort dus dit is een voorlopige indruk.

Wel wil ik 2 opmerkingen kwijt; over ONDERHOUD en over KOSTEN.

 1. Wat onderhoud betreft werd mij indertijd op het hart gedrukt alles toch vooral goed schoon te houden, om te voorkomen dat de implantaten door botaantasting los zouden gaan zitten. Niet alleen maar poetsen, maar vooral ook altijd grondig RAGEN tussen de implantaten ONDER de opbouw. Dit laatste bleek erg lastig. Gelukkig kan ik een goede ervaring melden, waarbij - NB: in mijn geval althans ! - poetsen voldoende blijkt te zijn. Ik gebruik een electrische tandenborstel met de Oral B ‘cross action’ opzetborstels.  Doordat de borstelharen om-en-om schuin ingezet zijn worden deze telkens (bij elke draai) telkens in tegengestelde richting goed tussen de tanden geduwd, en tegelijk ook in de passages onder de opbouw op de implantaten. Dit reinigt dieper dan met recht staande haren en houdt zo - alweer: in mijn geval - alles goed genoeg schoon.  Overleg met je tandarts.
 2. Wat kosten betreft:  ik lees dat je eigen tanden volledig zijn verwijderd? En dat je zelf de kosten hebt moeten dragen?  Volgens mij was dat niet nodig !  Ik heb niet nagekeken hoe het tegenwoordig geregeld is, maar het was zo dat bij VOLLEDIG (NB!) verwijderen van het eigen gebit de kosten - ook voor implantaten - onder de vergoeding van de Basisverzekering vielen. BIj een kennis van mij moest zo’n 10 jaar geleden ALLES eruit, en daardoor had hij GEEN EIGEN KOSTEN !  Altijd een stuk voordeliger dan de kosten aftrekken voor de Inkomstenbelasting ...

Reageer