Kriebels van cosmetica

  • 5 October 2018
  • 13 reacties
  • 7631 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Een crème hier, een lotion daar, make-up… Menig consument gebruikt dagelijks een hoop cosmetica. Met al die lichaamsvreemde stoffen die daarin zitten is het niet zo gek dat je huid er soms geïrriteerd op kan reageren. Maar wat is huidirritatie of allergie nu eigenlijk? En hoe kom je eraan? We zetten 8 vragen over jeuk, roodheid en ander ongemak voor je op een rijtje in dit gratis artikel ‘Kriebels van cosmetica’ uit de Gezondgids.

Heb jij weleens last van huidirritatie of allergieën? Hoe kwam je eraan, en nog belangrijker: hoe ben je er weer vanaf gekomen?

13 reacties

Reputatie 7
Ik heb één keer een allergische reactie gehad toen ik bij de apotheek een paar monstertjes kreeg van Vichy, nota bene hypo allergeen. De vellen hingen erbij..
Mijn huid is nogal makkelijk, altijd geweest. Ik heb ook weinig rimpels voor mijn leeftijd, ik gebruik tegenwoordig miscellar water (bij Lidl een stuk voordeliger dan bij andere zaken) om alle make-up te verwijderen, 's nachts huidolie van Action, niet teveel anders blijf ik slopen wassen (€ 15 voordeliger dan die van bekende merken) en dagcrème of BB crème van Lidl. Als je huid erg gevoelig is en je andere allergiën hebt zou je eigenlijk al je make-up en reinigingsspul van merk X, ook oogschaduw, mascara, lipstick, moeten afwisselen met merk Y om te voorkomen dat je ergens na verloop van tijd allergisch voor wordt.
Het hoeft niet altijd een allergische reactie te zijn als je plotseling pukkels of jeuk krijgt, als je crèmes uit een potje gebruikt kunnen daar makelijk bacteriën inkomen, een tube is hygiënischer, of gebruik een schoon spateltje.
Van allergie heb ik nooit last gehad, wel van huidirritatie als gevolg van een te sterke ontvetting van de huid door b.v. alcohol of zeep en soms door (winterse) weersinvloeden. Maar dat verdwijnt vanzelf wanneer het betreffende product niet meer gebruikt wordt of bij vrieskou een vette gezichtscreme gebruikt wordt.. Als makeup gebruik ik alleen lipstick en sinds ik ontdekte dat in de meeste microplastics zitten gebruik ik alleen nog die uit de hoek van de natuurcosmetica. Dat geldt ook voor gezichtsreiniging en dag- en nachtcremes, hoewel ik die niet doorlopend gebruik. Ooit ontmoette ik (een bejaard) iemand met een prachtige huid die haar gezicht uitsluitend met koud water waste en daaruit heb ik een les getrokken. Het is heel fijn om je door een schoonheidsspecialiste met van alles en nog wat te laten insmeren, maar het resultaat is niet blijvend en het kost je een kapitaal. Geeft wel een hoog "feel good" gehalte en dat is prima, maar ik heb daar nu het geld niet meer voor over.
Cosmetica is in mijn wereldje iets voor de dames, moeders de vrouw (gewoontjes), haar vriendinnen, m'n zussen (hele plakkaten soms) en zo. Als kind kreeg ik van m'n moeder op een dag een klomp zeep in m'n handen, was je hier nou zelf maar mee, zo is het gebleven, en m'n scheiding moest van haar rechts, en zo zit ie nog. In de jaren '70 las ik als opkamerswonende student een keer in de Consumentengids dat de goedkope Palmolive antiroos shampoo ook heel goed was. Die gebruikte ik sindsdien totdat mijn vrouw een keer met die van de Lidl kwam. Die was voelbaar beter. Tandpasta was eerst elke keer een ander merk totdat mijn vrouw Elmex introduceerde. Sindsdien ook geen gaatjes meer in m'n tanden. Aftershave staat jaren op het planchet, alleen op feestdagen en zo. Scheerzeep? Puh, gewoon die klomp handzeep en met een scheermesje eroverheen.

Wel heb ik als man te maken met cosmetica tijdens de drievoudige Brabantse zoen. Die gaat van links naar rechts en dan links nog een keer. Vroeger ging die zoen in een rechte lijn haaks op de wang, tegenwoordig is het wangen tegen elkaar en een zoentje in de lucht, of - als je iemand helemaal niet mag - oorlellen tegen elkaar en een zoen over je meest verre schouder. Dat is een ander topic waarom mensen zo zoenen als ze visite begroeten, maar als je de lucht gaat zoenen mag je wat mij betreft het zoenen beter overslaan. Maar ik kom bij dat zoenen dan altijd in contact met de cosmetica terwijl ik zelf niks heb. Bij een heleboel is het matig, gewoontjes, maar soms zit het lagen dik erop. Dat vind ik dan niet smakelijk. Het voelt niet fijn aan je lippen bij een verticale zoen op de wang, je weet niet wat het is wat erop gesmeerd is, en als getrouwde man onthoud ik me in het #MeToo tijdperk al helemaal van blijken van goh, jij bent een mooi ding. Soms kan het irriteren of vettig aanvoelen, maar als je dan gaat poetsen beledig je misschien iemand. Lastig dan. Dit is wat ik dan heb met cosmetica. Ik hoop dat ze het voor anderen doen want als ze het voor mij doen mag het wel gewoontjes blijven. Er was destijds een vrouw op tv, elke dag, maakt niet uit wat voor dag, altijd oogschaduw, blosje op de wangen, lippenstift en eau de cologne. Ze voelde zich niet aangekleed als ze het niet deed. Ik dacht toen, jeetje, puur natuur is af en toe toch ook niet verkeerd. Dit was dan mijn bijdrage als man aan cosmetica. Ja het kriebelt soms, maar je kan dan niet poetsen anders beledig je misschien iemand.
Reputatie 7
Badge +5
In mijn omgeving veel vrouwen met een droge huid en snel reacties of na een tijdje van allerlei crèmes enz.
Steeds duurder maar uiteindelijk toch niet beter.
Ik ben gaan zoeken op ingrediënten en reviews en ben op gegeven moment, een paar jaar geleden, gestoten op Decubal.
Een product voor mensen met huidproblemen, psoriasis b.v. en zonder allerlei parfums en andere prikkelende stoffen erin.
Mijn gedachte, nou en, wat nu als dit wel werkt, wat meer vetten erin en anti allergeen.
Inmiddels is hun communicatie van het medische af en is dit gericht op mensen met een droge huid.

Het resultaat was verbluffend, het werkte als geen ander en maar 15% van de prijs van de "exclusieve" goede merken.
Hierbij moet aangetekend worden dat crèmes zeer persoonlijk zijn en afhankelijk van de huidsoort en de al dan niet lage of hoge eigen vetheid van de huid.
De vrouw van mijn dierenarts zwoer bij uiercrème op haar huid en wilde nooit iets anders meer.
@Bert , ja precies, zoveel persoonlijke crêmes aangepast aan ieders huid. Als je dan zo iemand bij het groeten en afscheid nemen moet zoenen (op de wang), of wangen tegen elkaar, dan krijgen wij iets op onze huid die daar niet altijd op aangepast is, en dan wordt het ook kriebelen bij ons.
Reputatie 7
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/shopping?q=tbn:ANd9GcQpS7fEvluttn3BQ4irXqNw85JVuZQrVZoKdBmTbmh8iuIecxOV7hlRMQP91RcBVLeLFHHQI-dwuQ&usqp=CAc€ 975

Even op de veilige url klikken. Er staat niet bij of het dag of nachtcrème is maar als je twee potjes nodig hebt moet je eerst een Onassis aan de haak slaan. Te bestellen bij Bol.
Zo bont als hierboven heb ik nog nooit meegemaakt, maar ik ken wel dames die zich hebben gewaagd aan gezichtscremes van meer dan EUR 100. Daar wordt veel van verwacht en het effect is in elk geval , dat het een verwachtings- en hoopvolle gezichtsuitdrukking teweegbrengt en dat kan op zich al een verbetering lijken. Maar ik ken niemand die dat lang heeft volgehouden.

Je kunt verder douche- of badcremes en -schuimen (die ik niet gebruik maar wel eens kado krijg) en shampoos die niet bevallen gewoon in de dispenser voor handzeep kieperen. Daar kunnen ze nog uitstekend dienst doen want handen zijn wel wat gewend en de huid is daar meestal niet zo gevoelig. Zulke producten zijn ook prima als afwas- of schoonmaakmiddel. Ik gebruik wel geregeld een niet vette handcreme en voor echt droge handen Purol, een goedkoop product dat nog dateert uit de tijd dat huidallergie (vrijwel) onbekend was.
Reputatie 7
Ik heb iemand gekend die inkoper was voor een groot winkel bedrijf, make-up, verzorgingsproducten, bad- en doucheschuim, bodylotion, deo, de hele mikmak. Hij zei dat het eigenlijk allemaal één pot nat was. Veel van die verschillende merken komen uit de zelfde fabriek, of in ieder geval de basisbestanddelen, geurtje erbij en het wordt een paar tientjes duurder, mooi potje, kassa. Kijk bijv. eens naar de bestanddelen van crèmes, het grootste of op één na grootste bestanddeel is water, lekker als het tien graden vriest, de vellen hangen er de volgende dag bij. Dan kun je inderdaad beter purol nemen (ik niet want ik word eng van de lucht ervan, vaseline ruik je niet). De driedubbeldikke potjes zijn dikwijls duurder dan de inhoud.
@MrsJones Vaseline wordt in Afrika op grote schaal als huidverzorgingsproduct gebruikt. De verwende westerling zal daar niet (meer) aan willen, maar het is wel de beste make-up-verwijderaar ooit. Om de vettigheid van je gezicht te krijgen moet je dan nog wel naar een zeepproduct of alcoholhoudende lotion grijpen, maar in voorkomende gevallen heb ik er dat wel voor over.
Reputatie 7
Vaseline is vooral in een koude winter onmisbaar. Dat er best veel mensen allergische reacties vertonen is eigenlijk niet zo heel vreemd, ik denk dat sommige toevoegingen, ook geurtjes, nogal overbodig zijn. Het kan echter ook zijn dat zich een flinke lading bacteriën in je potje crème, mascararoller, oogschaduw of wat dan ook heeft genesteld. ,
Regelmatig last van reacties, vooral in dit jaargetijde. Jeukende oogleden, een bladderend voorhoofd, en vooral jeukende handen en polsen. As we speak, zoals de Engelsen zeggen. Ditmaal de schuldige vrij snel gevonden (hoop ik), want net een nieuw stuk zeep in gebruik genomen, sterk geparfumeerd... Helaas 5 stukken gekocht, vond m erg lekker en fijn 😉. Lekkere handcrème en anti-histamine, en langzaam gaat t weer beter. Zou misschien naar de huisarts moeten gaan, maar dat doe ik dan weer niet.
Reputatie 1
Badge
Parfum is een overbodig ingrediënt dat helaas in veel cosmeticaproducten zit. Parfum is altijd slecht voor de huid, ook al merk je dat niet. Ik koop uiteraard alleen maar producten ZONDER parfum. Helaas is dat soms even zoeken. Daarom koop ik drogisterijartikelen vaak in Duitsland. Niet alleen goedkoper, maar ook meer keuze.

Jammer dat fabrikanten zoveel parfum opdringen.
Reputatie 7
Wij kopen ook veel van dit soort artikelen in Duitsland, we zijn regelmatig in de Achterhoek, vlak bij de grens, we gaan dan naar DM of Rosmann maar ik koop ook wel crème bij Lidl, is van oorsprong ook Duits. Ik krijg er niets van als een crème geparfumeerd is maar er zijn ook vieze geurtjes. Bovendien trekken geurtjes wespen aan en daar reageer ik wel allergisch op.

Reageer