Late ziekenhuis nota's

  • 8 February 2016
  • 33 reacties
  • 1858 Bekeken

Badge +1
Wellicht is er al eens iets over geschreven maar kan het niet vinden. Ik vraag me af waarom een ziekenhuis na een eenmalige behandeling pas na maanden de rekening stuurt. Voorbeelden: in januari 2015 heeft mijn dochter een eenmalige behandeling gehad, waarvan de nota pas in november kwam. In juni 2015 heb ik een eenmalige behandeling gehad, waarvan de nota pas in januari van dit jaar kwam. Het vervelende is dat ik in december een afspraak heb verzet omdat ik dit niet kon betalen ivm nog openstaand eigen risico. Nu blijkt dat ik die behandeling wel had kunnen laten doorgaan omdat mijn eigen risico in juni/juli al verbruikt was. Zijn er meerdere mensen die hier een probleem mee hebben?

33 reacties

Reputatie 4
Badge +7
Beste JES de Jong,Bedankt voor het starten van deze discussie. Eerder hebben wij signalen ontvangen over late ziekenhuis nota's.Mag ik vragen wat het probleem is? De late ziekenhuis nota of de onduidelijkheid over het wel/niet verbruikte eigen risico?
Dit lijkt mij wel heel vervelend; er zou een max termijn moeten zitten wanneer nota's verstuurd moeten zijn. Vorig jaar kreeg ik bijna 8 maanden later een nota van lab onderzoek. Ook het CAK (die nota's verstuurd voor gebruik van thuiszorg), stuurt nota's maanden/jaar later.
Reputatie 4
Badge +7
Beste T.luijk, bedankt voor uw reactie. Het lijkt mij inderdaad een verrassing als er na zo'n lange periode een nota in je brievenbus ligt. Heeft u een ervaring dat een zorgnota van CAK (thuiszorg) na een jaar of misschien zelfs langer is verstuurd?
Onder het onderwerp Bijbetalen medicijnen staan ook nog twee voorbeelden van late nota'sen ik zal rondvragen onder thuiszorggebruikers.
Reputatie 4
Badge +7
T.Luijk, Bedankt voor uw reactie. Ik heb de twee voorbeelden in de andere discussie gevonden. Bij deze gevallen duurde het meer dan een jaar. Fijn dat u gaat rondvragen. Wellicht is er iemand die vorig jaar of dit jaar zo'n late zorgrekening heeft ontvangen.
Badge +1
Ook vandaag ontving ik weer een nota voor ziekenhuishulp op datum 10 februari 2015, dus ruim een jaar geleden. Ik heb over de hulp die datum al eens een factuur gehad en betaald. Ook nog een factuur van 7 oktober onder dezelfde noemer en zelfde factuurnummer. Wat me stoort is dat er voor mij als consument volstrekt onduidelijk is waar het om gaat (ik heb in oktober geen ziekenhuisafspraak gehad), dat ik dermate laat facturen krijg wat niet meer of onjuist verrekent wordt met het eigen risico (ik heb daar op deze manier geen enkel zicht op). Ik moet nu, als consument achter alles aan blijven rennen, bellen, mailen met ziekenhuis en zorgverzekeraar over wat en hoe. Ik ben ook allang niet meer verzekerd bij deze zorgverzekeraar maar blijf, naast de zorgpremie en huidige rekeningen geconfronteerd worden met rekeningen van, zoals nu februari 2015. Het is voor mij financieel niet meer haalbaar om premie, huidige rekeningen en onverwachte rekeningen van een jaar geleden te betalen. En hoe zit het met de rekeningen die ik betaald heb terwijl ik al langs mijn eigen risico was in 2015? Zoals ik nu kan zien was ik daar in juni 2015 al doorheen, maar op papier tot einde van het jaar nog niet. Dan betaal ik toch teveel?
Reputatie 4
Badge +7
JES de Jong, bedankt voor je reactie over de late zorgnota.Inmiddels heb ik 6 bruikbare meldingen ontvangen.Mochten er meer mensen zijn die een rekening van een zorgverlener/zorginstantie hebben ontvangen van een behandeling langer dan een jaar geleden... graag delen.
Ik kreeg in februari/maart dit jaar een rekening van een ziekenhuis waar ik in januari 2015 een scan van mijn voorhoofd heb laten maken. Rond de 300 euro.
Reputatie 4
Badge +7
Beste Marion, dat is inderdaad een late zorgrekening. Bedankt voor het delen.Ken je iemand in je omgeving die dit ook heeft meegemaakt? Vertel dan graagvan dit forum.
Ik heb op 15 mei 2014 een factuur ontvangen van een ziekenhuis bezoek op 17 februari 2013. Daarna kreeg ik op 20 juli 2014 een factuur van een ziekenhuis bezoek in febr. 2014. Dat betekent dus 2x in een jaar eigen risico betalen over de verschillende jaren. Er wordt bij de facturatie ook maar vanuit gegaan dat je dit bedrag even over kunt maken. Persoonlijk vind ik dat er wel een facturatie termijn mag worden afgesproken. De factuur van februari 2015 moet nog komen.... en in 2016 ben ik ook al geweest. Er bestaat dus een grote kans dat bovenstaande nogmaals gaat gebeuren.
Ziekenhuizen mogen tot 3 jaar na behandeling een factuur sturen (vertelde mijn zorgverzekeraar) Daarnaast is er nog zoiets als een DOT (vroeger DBC) wat er voor kan zorgen dat de factuur datum (dag van sluiting DOT) een hele andere datum is als de behandeldatum. Helemaal eens dat het voor burgers absoluut niet meer te doen is om uit te vissen waar een rekening vandaan komt en of deze terecht is. laat staan hoe dit zich laat verhouden tot het eigen risico.
Reputatie 4
Badge +7
Beste P.J.C. van Meer,U heeft het jammer genoeg vaker aan de hand gehad. Hartelijk dank voor het delen van uw ervaringen
Reputatie 4
Badge +7
Beste G.M. van Brummelen,Persoonlijk deel ik uw mening dat dit toch anders zou moeten kunnen. Bedankt voor uw reactie
Beste JES, Kirsten en alle anderen,dank je voor de discussie, waaraan ik graag mijn steentje bijdraag.Half maart 2016 heb ik een preventief onderzoek gehad; de declaratie van de zorgverzekeraar (Prolife / Zilveren Kruis Achmea) kwam pas half september. Dat wil zeggen: een declaratie zonder gespecificeerde nota. Ik heb eigenlijk drie problemen.1) Evenals anderen in deze thread vind ik dat de declaratie te laat komt. Dit terwijl de zorgverzekeraar vervolgens vraagt dat ik heel snel, namelijk binnen 20 dagen, een bedrag van enkele honderden euro's betaal.2) ik heb tegen die korte termijn bezwaar gemaakt, maar er viel geen betalingsregeling te treffen omdat ik me niet had aangemeld voor automatische incasso (klopt dat standpunt wel?).Ook heb ik om de originele ziekenhuisnota gevraagd, maar die heeft de zorgverzekeraar me niet gegeven. Is dat in orde?3) Een dag nadat termijn verstreken was, kwam er een nieuwe mail van de verzekeraar: "Het ziekenhuis heeft uw nota gecorrigeerd; u hoeft nu geen eigen risico te betalen." Hoe kan dit opeens? Was dit ook gebeurd als ik niet moeilijk had gedaan? Ik vind dit vreemd, maar kan het niet verder uitzoeken, want ik krijg geen ziekenhuisnota te zien.Wat kan ik nu het beste doen?
Hallo Kirsten, en anderen,Over late rekeningen gesproken...Ik ontvang gisteren (notadatum 20-10-2016) een nota van een bezoek aan Neurologie centrum Amsterdam met behandeldatum; periode 20130806-20131104....Volgens mij ben ik daar op 6 augustus 2013 geweest....dit is toch van de zotte dat ik dit nog moet betalen? Ben inmiddels van verzekeraar gewisseld en dat krijg ik natuurlijk niet meer vergoed. Mag dit zomaar. Ik vind het echt schandelijk namelijk.Grt Guido
Test
Reputatie 4
Badge +7
Beste H. Notermans en G. Lips, bedankt voor het delen van jullie ervaringen
Beste Lezers en Consumentenbond.Ik heb dezelfde probleem als G. Lips met te late rekening van Neurologie Centrum Amsterdam/Boerhaave Kliniek. Helaas ook niet voor de eerste keer. In Sept. 2010 kreeg ik een rekening van dr. Hamburger voor een behandeling van 2006.Nu alweer problemen met hun. Op 16 okt 2016 kreeg ik een brief van Famed dat ik straks een rekening zal ontvangen. Hun excuses voor deze fout stond erin. Op 29 nov heb ik een herinneringen brief ontvangen over deze rekening. Let hier op, deze rekening heb ik NOOIT ontvangen. Het gaat over €339,88. Helaas krijg ik geen duidelijkheid over deze rekeningen. Boerhaave heeft laten vallen dat zij de rekening heb laten liggen. Ik mag nu hun pijnhoop alweer opruimen. Blijkbaar stuurt Famed geen rekening zelf (dat doet blijkbaar Boerhaave). Ik moet zien als Boerhaave het deze keer wel opstuurt. Maar dan wat? Alweer belazerd door deze zorg systeem.mvg,S Woodruff
Ik heb geen recent voorbeeld, maar ik heb in het verleden wel problemen ermee gehad. Ik heb toen bij de zorgverzekeraar nagevraagd hoe het in elkaar zit. Want tot nu toe verschool de zorgverzekeraar zich acht " dbc's die 365 dagen mogen openstaan" . Echter sinds 1januRi2015 is dit nog maar 120 dagen. Daarna moeten de facturen in principe gestuurd worden. Soms is het zelfs maar 90 dagen.Het heeft allemaal te maken met inzicht in kosten van een medische behandeling. Aangezien je die voor ene groot deel zelf moet betalen , wil je graag weten wat het gaat kosten of gekost heeft. Als je lange tijd niets hoort, ga je ervan uit dat er geen rekening meer komt.Het antwoord van mijn zorgverzekeraar was trouwens als volgt: vrijwel direct nadat de zorgverzekeraar de rekening ontvangt van de zorgverlener, wordt hij ook naar de verzekerde gestuurd. Hierin kan echter nog een vertraging van drie maanden zitten, omdat eigen-risico rekeningen slechts 1x per drie maanden verstuurd worden
Beste Claudia100,Dank u voor uw reactie op mijn bericht. Ik vrees dat deze rekeningen zijn al lang voorbij de data dat u genoemd heb. Ik ben het vergeten te melden dat deze behandelingen zijn vanaf 2012 tot heden. Er zijn wel wat rechtstreekse declaraties gedaan maar deze niet. Helaas heb ik alsnog de rekening niet ontvangen dus kan ik niet de exacte data van de behandelingen opgeven.Wat erg bizar is dat ik word behandeld door dr Vlam in de Boerhaave Kliniek, maar de rekening is van Neurologie Centrum Amsterdam. Wat al gedeclareerd is bij Ohra komt van behandelcentra Couturier EGM (ik zal niet weten wie dit is) Specialist Vlam.Ik kom niet echt verder met deze. Famed kan mij niet helpen. Ohra snapt er niets ervan. Boerhaave verteld mij niet veel zinvols.Ik wacht op de rekening en zal ik zien wat Ohra ermee doet. Ik vrees dat ik moet gaan vechten om niet zelf deze rekening te betallen. En dit al door fouten van de Boerhaave Kliniek. Onzorgvuldig zorg van de Zorg...alweer. Gezien dat ik al een driegbrief ontvangen heb van Famed kan ik niet er vanuit gaan dat geen rekening ontvangen goede nieuws betekend.Mvg,S. Woodruff
Ik adviseer u om schriftelijk de facturen bij de Boerhavekliniek op te vragen. Schrijft u erbij dat u de dbccodes wil zien, de begin en einddatums, het bedrag en de omschrijving van de periode de hele periode
Een Diagnose-BehandelCombinatie (DBC) kan maximaal 120 dagen duren. Na een operatie mag de DBC nog maximaal 42 dagen doorlopen. (bron NZa) Hoeveel dagen krijgt een ziekenhuis om een rekening in te dien als er helemaal géén sprake is van een DBCtraject maar van slechts onderzoek zonder Diagnose, zonder Behandeling, zonder Combinatie? Op de rekening van het Elkerlickziekenhuis staat ook geen DBCnummer. Het betreft slechts onderzoek waarvan de resultaten binnen enkele dagen bij de huisarts op te vragen zijn. Een onderzoek zonder diagnose lijkt mij, een onderzoek zonder behandeling. Welke rol speelt een zorgverzekeraar bij beoordeling en formulering van wat een Diagnose is en wanneer er sprake is van Behandeling? Waar kan ik dergelijke afbakeningen lezen of opvragen? En als er géén diagnose gegeven wordt of een behandeling wordt ingezet, laat staan een combinatie van beiden, wie of wat verzekerd de zorgverzekeraar dan in feite? (Ik kreeg bij Ditzo geen antwoord op mijn vraag) En tot slot, wat is mijn aandeel in deze (risico) als kosten verhaald worden op mijn “eigen risico”?
Reputatie 5
Badge +7
Een Diagnose-BehandelCombinatie (DBC) kan maximaal 120 dagen duren. Na een operatie mag de DBC nog maximaal 42 dagen doorlopen. (bron NZa) Hoeveel dagen krijgt een ziekenhuis om een rekening in te dien als er helemaal géén sprake is van een DBCtraject maar van slechts onderzoek zonder Diagnose, zonder Behandeling, zonder Combinatie? Op de rekening van het Elkerlickziekenhuis staat ook geen DBCnummer. Het betreft slechts onderzoek waarvan de resultaten binnen enkele dagen bij de huisarts op te vragen zijn. Een onderzoek zonder diagnose lijkt mij, een onderzoek zonder behandeling. Welke rol speelt een zorgverzekeraar bij beoordeling en formulering van wat een Diagnose is en wanneer er sprake is van Behandeling? Waar kan ik dergelijke afbakeningen lezen of opvragen? En als er géén diagnose gegeven wordt of een behandeling wordt ingezet, laat staan een combinatie van beiden, wie of wat verzekerd de zorgverzekeraar dan in feite? (Ik kreeg bij Ditzo geen antwoord op mijn vraag) En tot slot, wat is mijn aandeel in deze (risico) als kosten verhaald worden op mijn “eigen risico”?Geplaatst door H. van Leuken op Dec 6, 2016.
Beste H. van Leuken, dank je wel voor je vraag! Op ons forum Heb je een vraag over je zorgverzekering? kun je jouw vraag door een van onze experts laten beantwoorden. Is het een idee als je je vraag daar stelt?
Je hebt gelijk Natalie. Bedankt voor je reactie.😀Toen ik het bericht afgedrukt zag, zag ik tevens dat het bij het verkeerde onderwerp was. Toch wil ik nog even melden dat het onderzoek waar het hierboven over gaat 22 oktober 2015 plaatsvond en dat ik de nota voorgeschoteld kreeg door "mijn Ditzo" half juni 2016. Toen dacht ik: hoe kan dat? Hoe doen ze Datzo? Er was geen diagnose, geen behandeling en geen combinatie van beiden. Op de rekening stond géén DBCnummer. Wie moet hier in handhaven? Ik was inmiddels bij Ditzo begonnen aan gespreide betaling van het eigen risico, maar daar kon ik geen beroep op doen, dat was voor 2016. Wie verzekerd een zorgverzekeraar eigenlijk? En wie moet achteraf de boel uitzoeken en achterhalen?
Reputatie 5
Badge +7
Hoi H. van Leuken, misschien heb je iets aan onze FAQ pagina over zorgkosten.

Reageer