Beantwoord

Levensduur elektrische tandenborstels

  • 28 February 2018
  • 32 reacties
  • 45336 Bekeken

Reputatie 1
Badge
Beste Bart Lucassen,In de nieuwe Consumentengids nr.3 van maart 2018 een test van elektrische tandenborstels. Ik was benieuwd of deze keer de duurzaamheid getest en meegewogen was. Meerdere reviews gaan hierover. Ik plaatste er één over een Philips Sonicare na telefonisch contact met de Consumentenbond: zie hieronder. Helaas lees ik daar niets over. Mede gezien de soms aanmerkelijke prijzen lijken mij het geen wegwerpartikelen.

Dit testen moet toch niet zo moeilijk zijn: in 24 uur kan je de 2 minuten poetsbeurten voor 2 jaar testen. Afgewisseld met bijvoorbeeld telkens 2 minuten "afkoeltijd" zou dit 2 dagen testtijd zijn. (Misschien is een externe voeding nodig.)Mijn review van 13 december 2016:Te korte levensduur van een goede tandenborstel. Dit is al in meerdere reviews voor mij te lezen. Mijn eerste ging na 1 ½ jaar stuk (gebruik: één keer per dag door twee personen). Binnen de 2 jaar fabrieksgarantie van de Philips “omruilservice” keurig een nieuw exemplaar ontvangen. Echter dit tweede exemplaar ging weer na 1 ½ jaar kapot. Ondanks de registratie van beide apparaten met uploads in “Mijn Philips” houdt Philips vast aan 2 jaar garantie na aankoop. Geen blijk dat zij instaan voor een levensduur van twee jaar voor het tweede exemplaar. Als coulance een kortingsvoucher voor de Philips onlineshop waarmee de prijzen hoger zijn dan elders.Voor een beroep op de wettelijke garantie, een deugdelijk apparaat zal toch minstens even lang als de fabrieksgarantie mee moeten gaan, verwijst Philips mij naar de verkoper (Bol.com). Dit vind ik niet redelijk, zij hebben mij dit tweede apparaat niet geleverd. De Consumentenbond heeft de Philips Sonicare tandenborstels als “Beste getest”, maar de levensduur/duurzaamheid wordt niet meegewogen. Er wordt niet op getest en dit staat dus ook niet bij de testresultaten. Zij gaan hier aandacht aan besteden.
icon

Beste antwoord door Bart Lucassen 2 March 2018, 11:14

Bekijk origineel

32 reacties

Reputatie 7
Badge +5
@cbw62

Je geeft al aan dat zij zeer snel zijn

Elektrische tandenborstels doen het werk voor je.

Verhoogde druk is niet nodig en kan zelfs het tandvlees beschadigen.

Zelf bewegen versterkt de snelheid en de druk en is niet nodig.Hier staat een mooie instructie hoe elektrisch de tanden te poetsen:

https://www.ivorenkruis.nl/include/content.cfm?folder=23&t=keyword.cfm&Kan een elektrische tandenborstel het tandvlees of het tandglazuur beschadigen?Bij juist gebruik kan de elektrische tandenborstel uw tandvlees of tandglazuur niet beschadigen. Als u een verkeerde poetsmethode hanteert, te krachtig poetst of een sterk schurende tandpasta gebruikt, kunt u uw tandvlees en tandglazuur beschadigen. Maar dit geldt ook voor het gebruik van een gewone tandenborstel. Dat kan zelfs als u een borstel gebruikt met zachte haren.
Reputatie 5
Badge +5
@Bert

Hartelijk dank voor de link.Ik poets 'volgens het boekje', zeg maar. Niet te hard. Er gaat een rood lampje branden (redelijk fel) wanneer te hard drukt.Het stelt me gerust dat het gebruik van een elektrische tandenborstel het glazuur niet beschadigt.

Men zal het wel goed onderzocht hebben.

Kennelijk was ik gaandeweg gewend geraakt aan het langzamere toerental van de oude elektrische tandenborstel... 🙂
Wij hebben twee keer achter elkaar een Philips Sonicare gekocht (in 2014 en 2016); beide keren ging de tandenborstel net na de 2 jaar fabrieksgarantie kapot. We gebruikten deze tandenborstel met twee personen.
Reputatie 7
Badge +5
Ik verwacht dat er een bepaalde gebruikstijd/intensiteit is dat ze het volhouden. @JvanDijkIk doe meestal 4 jaar met een Oral-B elektrische tandenborstel voor hij kuren begint te krijgen.

Als we hem hier met z'n 2en zouden gebruiken, dan zou dat ook 2 jaar zijn.
@Bert Dat was ook onze inschatting. Beide keren was het defect dat de 'aandrijving' niet goed meer draaide. Door op een bepaalde manier druk uit te oefenenen, werkte deze nog tijdelijk. Vermoedelijk is het defect ontstaan door het het herhaaldelijk drukken van de borstel tegen de tanden.
Badge
Ik vind het heel jammer dat deze test beperkt is tot Philips en Oral B. Het is een kleine wereld met te hoge prijzen. Geef dus andere bedrijven een kans zodat we wat scherpte in de markt krijgen.

Zelf gebruik ik al heel lang een Grundig sonische borstel. Geweldig apparaat dat 3 weken zonder tussentijds opladen blijft werken. Handig voor vakanties. Lader hoeft niet mee. Hij poetst ook goed. Model is echter wat ouderwets vormgegeven en jammer genoeg uit de handel genomen. Toch zijn er nog steeds borstels van Grundig en ook AEG.

Beste allemaal,

Ik breng even deze oude discussie terug tot leven, ook voor de mensen die dit via Google vinden.

Sinds een paar maanden hebben we een terugkerende enquête over de levensduur van elektrische tandenborstels live staan op onze panelpagina: https://panel.consumentenbond.nl/

Het idee van deze enquête is dat we kopers van een elektrische tandenborstel vragen hun aankoop met ons te delen. Daarna vragen we om de zo veel tijd of de tandenborstel het nog doet, en zo nee, wat er mis mee is. Op die manier proberen we een beeld te krijgen van hoe lang elektrische tandenborstels mee gaan, en of bepaalde merken vaker kapot gaan dan anderen.

Dus heb je recentelijk een elektrische tandenborstel getest? Meld je dan aan voor ons panel en doe met met ons onderzoek! 

Alvast bedankt voor je medewerking.

 

Reageer