Nieuwe zorgverlener: hoe kies jij?

  • 22 June 2015
  • 7 reacties
  • 195 Bekeken

Reputatie 2
Badge +3
  • Consumentenbond team
  • 30 reacties
Het kiezen van een goede fysiotherapeut, tandarts of orthodontist is niet altijd eenvoudig. Vraag je een deskundige, zoals de huisarts, om advies? Laat je je leiden door reviews op zorgkaartnederland.nl? Of ga je toch af op dat ene positieve verhaal van de buurvrouw? Hoe kies jij een zorgverlener?

7 reacties

Wij wonen in klein dorp met een eigen huisartsenpost met apotheek doen de weekenden samen met omliggende dorpen en een eigen fysio en tandsartsen praktijk e.d

De adviezen van de eigen artsen wegen zwaar
Verschillend

a - Voor een pleister ga ik naar een apotheek....

b - Een eerste onderzoek doet de verrtrouwde huisarts, omdat het in nederland niet anders kan.......een vakarts voor een doorverwijzing zoeken we dan sÁmen via het gesloten systeem van/voor huisartsen, incl. verwachte wachttijd en verzekeringstechnische punten

c - Met de gestelde diagnose ga ik ook altijd, wanneer er geen haast bij is, eerst nog rechercheren op het internet. Daarom het antwoord -verschillend- afhankelijk van de uitkomst, omdat huisartsen liever en effectiever of uitsluitend van hun regionale ervaringen en behandelaars gebruik maken

Mijn laatste "klus" als voorbeeld, was het uitpluizen of de raad van een reumatoloog, die bij iemand fibromyalgie vaststelde en naast de medicijnen ook acupunctuur had aanbevolen, wetenschappelijk onderbouwbaar was....(drie plaatselijke therapeuten hadden daar namelijk geen ervaring mee!). De reumatoloog had brochures van een plaatselijke therapeut klaarliggen.......en dan gaan toch ergens lampjes branden, belletjes rinkelen!

Met het gevonden (negatieve) resultaat vanuit een amerikaans onderzoek in de MAYO-kliniek werd de reumatoloog overigens later geconfronteerd.....

PatiËntenverenigingen met een eigen forum zijn vaak goed in het delen van ervaringen en beantwoorden van gestelde vragen. Dat is ook mijn TIP! Probeer eerst meer over de ziekte en de behandeling te weten te komen bij ernstige aangelegenheden en dan kom je vanzelf de beste behandelaars tegen!

Wilt u zelf ook een keer een blog schrijven voor ZorgkaartNederland? Regelmatig zoeken ze nieuwe bloggers. Op dit moment zijn met name zorgverleners van harte welkom als blogger. Wat maakt u mee en wat valt u op? Heeft u ergens een praktische oplossing voor? En wilt u dit delen met de maandelijks bijna 800.000 bezoekers van ZorgkaartNederland? Meld u dan nu aan via C.devor@npcf.nl

Ervaringen. Mijn vriend laat zich in Turnhout door een specialist behandelen en zijn verzekeraar betaalt zÈlfs de taxirit.......(op aanvraag). Een vakarts in de vriendenkring liet zijn eigen hartoperatie zelfs in amerika doorvoeren, omdat de noodzakelijke gegevens over falen, na-opereren, complicaties, hygiËne en andere risico's en/of informatie NIET naar zijn wens in nederland ter beschikking stonden en in amerika dit juist een positieve marktwerking heeft. De extra kosten speelden voor hem geen rol, hij wilde de optimale zekerheid-veiligheid...."je hebt maar ÉÉn leven"! Bedenk, dat hij als arts volledig de vaktaal beheerst en dan naar het buitenland uitwijkt!!
Ik bekijk de lijst van aanbieders die een contract hebben met mijn zorgverzekeraar. Vraag het aan mensen in mijn omgeving die er volgens mij van weten. Overleg met mijn huisarts.
TIP(S) en/of kieswijzer(s)

Onzeker bij een belangrijke beslissing betreffende uw gezondheidszorg? Vraag door, neem een second opinion, bel tenminste met uw zorgverzekeraar, raadpleeg ook de informaties op een zoekmachine, bij Independer.nl (ja, de vergelijkingssite van Achmea) verzamelen ze ook zorg-informatie of vraag vakkundige informatie op, bij voorbeeld bij:

https://www.npcf.nl/uw-vraag-of-mening
Reputatie 2
Badge +3
Ik begrijp dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden...

Iemand ook ervaring met iets wat absoluut niet werkte? Een advies dat goed leek, maar waar je niets aan bleek te hebben?
In mijn woonplaats val je automatisch onder een gezondheidscentrum met huisarts, fysio e.d. De huisarts bezoek ik zelden maar de huidige zou ik vertrouwen als het gaat om advies voor specialist of ziekenhuis. De fysiopraktijk, met veel parttime werkende vrouwen, heb ik de afgelopen jaren één keer bezocht en daar zal het bij blijven. Gelukkig kende mijn sportleraar een gespecialiseerde sportfysio die mij pijnlijk maar uiterst doeltreffend heeft behandeld en ook een sportmasseuse die periodiek mijn eventuele ongemakken verhelpt. Uiteraard voor eigen rekening, maar de kosten meer dan waard. Mijn tandarts heb ik jaren geleden zelf gekozen omdat hij ook gespecialiseerd was in implantaten. Van dat laatste is het, dankzij uitstekend onderhoud, tot nu toe niet gekomen en ik hoop tot mijn laatste snik zijn tevreden cliënt te blijven.
Reputatie 4
Badge +7
Niet vanuit mijn vakgebied maar met mijn “consumentpet”op wil ik een ervaring delen op het gebied van het kiezen van een nieuwezorgverlener. Vorig jaar verhuisde ik naar een andere gemeente. Ik was op zoeknaar een nieuwe huisarts en werd van de ene praktijk naar de andere gestuurd.Erg duidelijk was het niet welke praktijk nieuwe patiënten aan nam. Het heeftme meer dan vijf telefoontjes gekost en ik werd niet veel wijzer. Ben ik deenige die hier tegenaan is gelopen? Of heb jij misschien dezelfde ervaring?

Reageer