Oxycodon (morfine) gebruik vervijfvoudigd

  • 24 August 2018
  • 24 reacties
  • 11034 Bekeken

Reputatie 7
Badge +8
Het was het nieuws van vrijdag 24-08. Het Oxycodon gebruik was in de laatste jaren in Nederland vervijfvoudigd. Oxycodon is een "zware" pijnstiller, het is een opiaat, een morfineachtige stof, ook wel alternatief voor morfine genoemd. En evenals morfine is oxycodon ook 'gevaarlijk', ernstige bijwerkingen en verslaving. Daarom de actualiteit, u wordt gewaarschuwd voor oxycodon gebruik. Hoe kan het nou zo snel zijn toegenomen. De mens weet meer en kan meer weten door alle sociale media van zijn gezondheid c.q. ziekte en het medicijngebruik. Vroeger ging je naar de huisarts en kreeg je een pilletje, bijvoorbeeld tegen de pijn. Wat het was, wist je niet, misschien was het wel een placebo (= helemaal geen medicijn) of laten we zeggen een zwakke pijnstiller. En zo begint het nog vaak. Begonnen wordt dan met paracetamol. De volgende stap is een NSAID (diclofenac, ibuprofen of naproxen) eventueel in combinatie met paracetamol. De daaropvolgende stap is tramadol, bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. De volgende stap is een sterkwerkend opioïd, oraal (morfine of oxycodon) of transdermaal fentanylpleister), bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. Nu weet niet iedereen dat, maar heel veel mensen wel en die zijn mondiger en laten zich als het ware niet afschepen met een paracetamolletje. Ze willen meer, paracetamol helpt in hun ogen niet meer, andere middelen ook niet maar gehoord van de zware middelen Tramadol, Oxycodon en Morfine, dan willen ze dat. Allemaal kort door de bocht, en veralgemeniseerd, maar waar komt dat hoge gebruik dan vandaan?

24 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Die vraag kunnen de huisartsen zelf beantwoorden . Ik heb wel een sterk vermoeden .
De huisartsen zullen soms druk voelen om het voor te schrijven , maar ze bepalen altijd nog zelf wat ze verstandig vinden als het goed is. Ik vermoed dat de pharmacie ook zit te pushen via de artsenbezoekers .
Reputatie 7
Badge +8
Dank voor uw bijdrage E.T. Wiersum. Ook ik vind dat huisartsen, maar ook andere artsen, de specialisten, dat zelf het beste kunnen beantwoorden. In ieder geval zelf moeten beslissen of ze een dergelijke medicatie toepassen. Zo autoritair of wat iemand er onder wil verstaan zoals vroeger, hoeft ook niet meer, maar als je de druk van de patiënt niet kan weerstaan, is er ook iets niet goed. Het is een moeilijke discussie, want een patiënt mag tegenwoordig ook iets zeggen, het is immers zijn/haar lichaam. Ze moeten echter goed voorgelicht worden over wat ze willen en dus zeker over het medicijn wat ze willen. De vraag is daar nog tijd voor? En ja de druk van de pharmacie is weer een andere, maar telt zeker mee.
Reputatie 7
Mijn man heeft het ook gebruikt toen hij iets aan een schouder mankeerde, ziekenhuis in, ziekenhuis uit en maar rekken, hij hield het niet meer van de pijn. Op de foto's was in eerste instantie niet goed te zien wat het probleem precies was, twee weken later zag een andere arts het wel, binnen de kortste keren had hij een kunstgewricht. Hij heeft die pillen bijna drie maanden gebruikt na getob met ik weet niet hoeveel andere pijnstillers die niet hielpen, tramal of tramadol, diclofenac, brufen, paracetamol i.c.m. een spierverslapper (oxazepam), oxycontin (dat werkt korter).Het viel mee met ontwennen, hij sliep een tijdje heel slecht en onrustig waardoor hij de hele dag een ochtendhumeur had maar na een week of twee op veel (acht) paracetamol ging het wel, toen op zes paracetamol per dag want die schouder was nog pijnlijk en zo verder naar nul want zo onschuldig is zo'n molletje nou ook weer niet. Die oxycodon werd door de arts in het ziekenhuis voorgeschreven. Er staan veel mogelijke bijwerkingen op de bijsluiter maar alle medicijnen hebben bijwerkingen, zijn het geen ontwenningsverschijnselen dan is het wel slecht voor je lever, je hart, je bloeddruk, je nieren, je krijgt er uitslag van, haaruitval, ingegroeide teennagels, je tanden raken los en ga zo maar door.
Even terzijde, ik heb niets met homeopathische middelen.
Er zijn mensen die echt blijven doordrammen over bepaalde medicijnen, ik hoor dat ook van de zus van een vriendin, die zus is huisarts. Ze heeft er soms best moeite mee maar ze houdt over het algemeen voet bij stuk als iemand om zware pijnstillers blijft vragen als daar eigenlijk geen reden meer voor is, ze schrijft ze maar voor een dag of vijf voor, dat doet ze ook met oxazepam, temazepam en andere kalmerings- of slaapmiddelen. Als die patiënten daar niet mee accoord gaan stelt ze voor een verwijsbrief voor een specialist mee te geven. Dan proberen ze het dikwijls toch maar eerst met een paracetamolletje.
Reputatie 7
Badge +4
Een pijnstiller is natuurlijk alleen het verdoven van de pijn.
Er geneest niets. Bovendien is het schadelijk en verslavend.
In veel gevallen kan iets daadwerkelijk genezen worden waardoor de pijn blijvend verdwijnt.
Wij werken voor ons zelf en onze dieren indien mogelijk altijd met zeer ervaren homeopatisch artsen die veel tijd uittrekken en heel specifiek met nauwkeurig afgestemde middelen werken die het lichaam de kwaal daadwerkelijk en blijvend laat genezen. 🙂 Of indien dat niet mogelijk meer is in grote mate verbeteren.🙂
Ik besef dat dat niet in alle gevallen mogelijk zal zijn, maar wel in heel veel gevallen waarbij in de praktijk maar al te gemakkelijk naar pijnstillers gegrepen wordt.🤔
Reputatie 7
Badge +8
Ik heb wat moeite met slapen, maar dat is mijn hele, zeker mijn volwassen leven, al zo. Het is zeker niet altijd leuk en niet ieder zal het met me eens zijn, maar soms moet je toch de stelling hanteren, je moet er maar mee leren leven. Een dooddoener wellicht voor anderen. Ik vertel dit even aan het begin omdat het nog erg vroeg is, maar de stelling is wel voor meer zaken, bedoeld kwalen, toepasbaar. Maar goed, vroeg antwoord voor mevrouw Jones. Ze vertelt al een praktijk verhaal en daardoor voor mij ook een wending van de huidige actualiteit. Men stelt er wordt veel meer gebruikt, het vijfvoudige in een paar jaar tijd, maar men kijkt alleen naar de verslaving, alle bijwerkingen die er zijn, maar vergeet de werking. Als je barst van de pijn, na operatie, of al maanden met spierpijn loopt wat dus na onderzoek, foto's en echo's, laatste is meer op te zien, afwijkingen vertoont. Dab heb je geen flauwekul pijntje. Bij meneer Jones kennelijk een kapot gewricht. Zelf, ik heb al heel wat over mezelf vertelt, barste ik ook van de spierpijn, eerst linker schouder. En inderdaad je krijg, ik herhaal het niet, zie de stappen boven bij het eerste bericht, eerst allerhande p[pijnstillers.. Door een beetje kennis zelf ben ik naar de huisarts gestapt en gezegd dit gaat zo niet verder, maak s.v.p. een foto of zoiets. Daaruit bleek dat foto's minder te zien gaven dan echo's, het werd een echo. Wat bleek twee pezen (moeilijke namen) afgescheurd. Vanwege de leeftijd niet meer te repareren. Fysiotherapie helpt iets, maar de verschrikkelijke pijn stopte toch met morfine en paracetamol. Ik heb dat later weer afgebouwd, het lichaam werkt zelf ook mee aan pijnstilling. Door meer gebruik van mijn rechterarm ontstaat daar dezelfde pijn. Nu niet meer met spierpin lapmiddeltjes gewerkt, weer een echo en nu de biceps afgescheurd, kan je ook zien want deze zakt dan naar onder en lijkt je net een bodybuilder. Weer weinig aan te doen, het is niet één scheur, maar bij ouderen allemaal flarden, die ze moeilijk aan elkaar krijgen. Is uiteraard wel elders geprobeerd, maar al die operaties hebben niets geholpen. Ik heb die kant maar niet gekozen weer fysiotherapie en dezelfde pijnstiller reeks, ook later weer afgebouwd. Ik wil er mee zeggen, er is uiteraard ook een goede werking, en vooral na operaties barsten de mensen van de pijn, dat is ook geen lolletje. En het lichaam doet het zelf wel, ook waar, maar duurt een beetje lang. Kortom als hulpmiddel helpt het prima. Zorg met arts dat je niet in verslaving valt. Verder geeft mevrouw Jones precies aan hoe het kan gaan. Met Ekokok ook volledig eens. Een pijnstiller is geen genezer, het is in 'hun' (medische) taal een palliatief middel. En zoals u zegt, hoe valt het bij patiënten, bij sommige werkend prima, neemt de pijn voor goed weg en werkt als een geneesmiddel. Dat lijkt mij ook gelden voor homeopathische middelen, ik heb daar minder verstand van en ga dan niet in discussie. Maar laat dat met genoegen aan anderen.
Reputatie 7
@Ekokok , ieen pijnstiller werkt tegen pijn, misschien worden ze daarom wel pijnstiller genoemd. Als je net bent geopereerd ben je dolblij met je morfinepompje of -pleisters. Die kun je ook niet uitkotsen als je misselijk bent.
Reputatie 7
Badge +8
Nogmaals dank mevrouw Jones. Over de morfine pijn stiller oxycodon was gisteren in iedere actualiteit wel een onderwerp en waarschuwing. En terecht als het gebruik zo enorm stijgt. Alleen komt meest naar voren dat het een slechte pijnstiller is. Ja wellicht qua bijwerkingen, maar het is en blijft een pijnstiller, die erge pijn stilt. En dat zegt u ook en geeft een voorbeeld dat afhankelijk van de operatie enorm pijnlijk kan zijn. Dan nog, pas op met oxycodon en gebruik het niet voor allerhande kleine pijntjes.
Reputatie 7
Badge +6
De bijwerkingen verschillen per persoon . Ik heb de indruk dat dat met de verslaving ook zo is. Ruim een jaar geleden heb ik ook een dag of tien Oxicodon gebruikt wegens hevige pijn . Veel hielp het niet , maar het haalde de scherpe kantjes er af en dat was toch wel fijn . Ik heb echter totaal niets van verslaving gemerkt. Mogelijk is dat ook persoonlijk of ik heb het te weinig en te kortstondig gebruikt.
Reputatie 7
Niet iedereen is even gevoelig voor verslaving maar dat weet je volgens mij niet van jezelf.

Er komt een vrouw bij de dokter.
"Dokter, die slaapmiddelen die u me voorschreef, zijn die verslavend?"
"Nee mevrouw, echt niet, ik gebruik ze zelf al jaren".
Ik snap niet dat dit an sich "een probleem" is. Dit medicijn krijg je alleen op recept en dan zijn er dus een dokter en een apotheek die volgen wat je gebruikt. Ik weet dat de babyboom generatie ondertussen niets en niemand meer vertrouwd maar is nu zelfs de dokter al suspect?
Misschien is het gebruik wel gestegen omdat het effectiever is dan ouder minder effectief opiaat. Zijn er aanwijzingen dat doktoren dit "te makkelijk" voorschrijven of is het enige gegeven dat we hebben het gestegen gebruik?
Reputatie 7
Badge +6
Het zou makkelijk kunnen dat verslavingsgevoeligheid heel persoonlijk is . Ben meer dan tien jaar geleden van de ene dag op de andere gestopt met roken . Totaal geen moeite mee gehad @Mevrouw Jones .
Reputatie 7
Misschien wordt het vaak gebruikt bij palliatieve zorg, dan maakt het niet meer uit of iemand eraan verslaafd raakt. Dat zou dan die stijging kunnen verklaren. 't Is maar een hypothese.
Reputatie 7
Badge +4
@E.T. Wiersum
Goed dat u zo gemakkelijk met roken gestopt bent. 🙂
Ik hoor ook altijd van iedereen die er vanaf is dat je er zo ongelooflijk veel goeds voor terugkrijgt als veel meer reuk en smaak, veel betere conditie, je algeheel veel prettiger voelen, en héél véél geld besparen!🙂
Maar iedereen is anders.
Een verslaving doorbreken is voor veel mensen erg moeilijk of zonder hulp vaak onmogelijk.
gelukkig ben ik nooit met roken begonnen. Ook toen ik kind was, en dat is al even gelden, was al bekend dat het enorm slecht was. Bovendien vond ik het enorm vies, enorm stinken, het was duur en ik zag er geen enkel voordeel van in om te gaan roken, ondanks dat op school in mijn klas vrijwel iedereen rookte en ook in ons gezin iedereen regelmatig een peuk opstak.😝
Reputatie 7
Badge +6
Ik ken velen die met geen mogelijkheid van het roken af kunnen komen . Ik benijd hun niet en heb er inderdaad veel voor terug gekregen @Ekokok .
Reputatie 7
Badge +5
Zo ik het zie is een pijnstiller bedoeld om een tijdelijke periode van pijn te overbruggen tot dat het lichaam de kwaal van zelf heeft genezen of tot dat er medisch is ingegrepen. Vergelijk kiespijn al dan niet als gevolg van een wortelpuntontsteking.

Nou zijn er natuurlijk kwalen die wat moeilijker te genezen zijn. Dan kan ik me voorstellen dat je naar de (steeds zwaardere) pijnstillers blijft grijpen terwijl je tegelijkertijd beseft dat die pijnstilling toch ook niet echt een oplossing is.

Zelf heb ik kort geleden een item geopend over zelfzorgmiddelen . Citaat daaruit:

'Ik weet niet hoe lang het al in de handel is maar ik heb pas kort geleden ontdekt dat er een middel is dat via de huid en op de pijnlijke plek kan inwerken. Misschien waren er al vergelijkbare middelen (bijvoorbeeld pleisters) die hetzelfde doen maar er zijn sinds kort een paar middelen op de markt genaamd Pro-Fit Ibuprofen-Gel en Pro-Fit Ibuprofen-Spray. Ik heb van allebei de spuitbusjes a 100 gram (gel) en 100 ml (spray) en dus niet de tubes. Het bevat ongeveer 5% Ibuprofen en natuurlijk de nodige ondersteunende stoffen. Een vriendin heeft mij gemeld dat zij met name van de spray al een hoop voordeel heeft gehad. Zelf heb ik sinds kort ook wat schouder en nekklachten (waarschijnlijk door de airconditioning van mijn auto) en zowaar, het helpt. Er is een vergelijkbaar middel in de handel genaamd Advil-gel. Overigens bleek het wat moeilijk verkrijgbaar te zijn maar uiteindelijk heb ik beide middelen toch via mijn eigen drogist weten te bemachtigen.'

Dus misschien is dat iets, niet voor hoofdpijn of kiespijn natuurlijk maar misschien wel voor gewrichtspijn, spierpijn, nekpijn en bijvoorbeeld pijn in je knie. De busjes kosten plusminus 10 euro per stuk en misschien helpt het. Het grote voordeel is dat het dan niet via de maag met alle bijwerkingen en gezondheidsrisco's van dien gaat maar 'buitenom'.
Reputatie 7
Ik snap niet waarom het zo moeilijk verkrijgbaar is, op het Internet kun je het bij ik weet niet hoeveel adressen kopen, bij het Kruidvat hebben ze het ook en die zit overal.

In een wat ouder artikel uit Trouw, (ik denk niet dat ik het in zijn geheel mag plaatsen, het is zo’n artikel waarvoor je moet betalen dus als ik de link plaats komt er waarschijnlijk niets, alleen de hieronder staande kop, cursief). Het gaat weliswaar niet om Ibuprofen maar ik denk niet dat die middelen elkaar heel veel ontlopen.

Sommige reclameleuzen zijn van een verpletterende logica. Neem die van Tantum, een pijnstillende crème. ,,U weet zelf het best waar de pijn precies zit.'' Wat is dan logischer dan om de pijnstiller ook daar aan te brengen? Een animatiefilmpje laat zien hoe bestanddelen van de crème door de huid dringen en op de pijnlijke plek afkoersen. Een korte strijd en wég is de rode zwelling.”

Het zou een geneesmiddel zijn tegen pijnlijke spieren en gewrichten dat tot in de kern doordringt. Volgens dr Schobben, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht neemt het wel de pijn weg maar is de concentratie van de werkzame stof te laag om door te dringen tot de ontsteking.

Citaat : “Je moet de crème goed inwrijven en dat maakt de spieren warm en bevordert de bloeddoorstroming. Maar ja, voor dat doel kun je net zo goed massagezalf of nivea gebruiken.''

Het werkzame bestanddeel is benzydamine, een ontstekingsremmer, ook een NSAID zoals in al die crèmes en gels. Je kunt er wel uitslag aan overhouden.

Bron: Trouw
Universiteit Utrecht
Reputatie 7
Badge +5
@Mevrouw Jones Ik denk dat het een kwestie is van uitproberen of het helpt en welk middeltje dan precies helpt. Die paar tientjes die het kost om wat van die middeltjes uit te proberen zullen je de kop niet kosten. Het hangt natuurlijk ook een beetje af waar de pijn precies zit en wat de oorzaak is. Ik kan me voorstellen dat als je pijn in je heupen hebt het wat minder helpt omdat dan de oorzaak van de pijn toch wat dieper in je lichaam zit. Je knie of elleboog daarentegen lijkt me nu juist weer een goede plaats om er baat bij te hebben.

Voorts, elk medicijn heeft bijverschijnselen en dat is puur een kwestie van uitproberen maar buitenom lijkt me in veel gevallen meer preferabel dan via de maag.

Tot slot, als je zo'n spuitbusje koopt en het helpt niet op die plaats waarvoor je het gekocht hebt dan is dat spuitbusje natuurlijk niet weg want dat kun je gewoon bewaren. En bij een volgend pijntje helpt het dan misschien wel.

En dan nog jouw Dr. Schobben. Volgens hem neemt het wel de pijn weg maar is de concentratie van de werkzame stof te laag om door te dringen tot de ontsteking. Ik weet niet waar die het over heeft maar het zou zo maar over Iboprufen kunnen gaan waarvan immers bekend is dat het een pijnstiller, spierverslapper en ontstekingsremmer zou zijn. Ik begon in mijn eerste post hier te zeggen dat een pijnstiller juist bedoeld is om een tijdelijke periode van pijn te overbruggen tot dat het lichaam de kwaal van zelf heeft genezen of tot dat er medisch is ingegrepen. Vergelijk kiespijn al dan niet als gevolg van een wortelpuntontsteking.

Dus als het middeltje volgens Dr. Schobben wel de pijn weg neemt dan zijn we er toch?
Reputatie 7
Wat de gevolgen kunnen zijn van een pijnstillende ontstekingremmer (oraal) heb ik ondervonden. Je onderdrukt pijn en een ontsteking, dat kan weleens een sepsis worden. Een ontstekingremmer geneest geen bacteriële ontsteking, die kan alleen d.m.v. bloedonderzoek worden vastgesteld.
Reputatie 7
Badge +5
@Mevrouw Jones Precies, daarom heb ik ook gezegd dat een pijnstiller bedoeld om een tijdelijke periode van pijn te overbruggen tot dat het lichaam de kwaal van zelf heeft genezen of tot dat er medisch is ingegrepen. Hoe je een sepsis medisch bestrijdt weet ik niet (waarschijnlijk door een stevige antibioticakuur) maar een sepsis kan levensgevaarlijk zijn en dus is medisch ingrijpen een must.
Reputatie 7
@F. den Oudsten , ik kan haarfijn uitleggen waarom ik nog maar één nier heb maar dan ga ik erg off topic, een spoedopname, drie dagen IC en 40 % overlevingskans zijn geen leuke dingen. Een stevige (zelfs met infuus) antibioticakuur werkt lang niet altijd.
Reputatie 7
Badge +5
@Mevrouw Jones Ik geloof je. Los van dat het off topic zou zijn denk ik dat ik de fijne details niet eens wil(!) weten. Hoe dan ook, ik begrijp dat het kantje boord is geweest dat we je nog steeds in ons midden hebben.
Reputatie 7
Badge +8
Er zijn toch wat discussies over het morfine preparaat oxycodon. Mijn vraag was waarom het gebruik de laatste jaren zo gestegen was, dan was/is ook de actualiteit. Wellicht neemt het nieuws het nog verder op. Ja het gebruik van medicijnen kan zo maar een andere topic zijn. Beter is zo min mogelijk te gebruiken, maar dat is en utopie. Ik kan met mevrouw Jones meevoelen. Kreeg het zelf voorgeschreven toen van mijn linker arm, twee pezen afgescheurd waren en niet meer te repareren zijn, wat fysiotherapie en pijnstillers tegen de toch behoorlijke pijn. Doordat ik mijn rechterarm ging overbelasten scheurde daar de biceps af, allemaal bevestigd door zuiekenhuisbezoek, echo's e.d Zelfde laken een pak, ook niets aan te doen, ja weer pijnstillers. De drogist en apotheek (koop) middeltjes doen het niet mee, dus werd het oxycodon. Heeft prima gewerkt, het euvel is blijvend alsook de pijn, maar ben wel rustig het medicijngebruik aan het afbouwen.
Reputatie 7
@L.J.F. de Ruiter als die pijn chronisch is zul je toch wel iets willen gebruiken, als het heel erg is heb je aan paracetamol ook niet veel.
Reputatie 7
Badge +8
@Mevrouw Jones dat klopt. U weet dat ik wat medicijnen gestudeerd heb en een 8 jaar bij de farmaceutische industrie gewerkt heb als voorlichter. Maar ik ben daar niet verslaafd geraakt aan de medicijnen, maar heb wel geleerd dat er, en we hebben het even over "goede", medicijnen zijn tegen allerhande kwalen. Er zijn ongeveer twee groepen c.q. twee meningen in de medische wereld nl. laat het lichaam het zelf zoveel mogelijk oplossen, of de andere school helpt het probleem mee oplossen door medicijnen. Ik heb daarin uiteraard niets te vertellen, maar ieder mag een mening hebben en ik vindt dat je niet onnodig lang het probleem, de kwaal, de pijn hoeft te verlengen door niets te doen. Ik ga geen dagen en avonden met hoofdpijn lopen, of dagen diarree houden of diverse ernstige aandoeningen, als er bij het begin al iets aan te doen is. Natuurlijk moet je de oorzaak vinden, en ik noemde speciaal de eerste twee voorbeelden, met een medicijn kan je even de klacht pareren. Een pijnstiller (paracetamol) tegen de hoofdpijn, een diarree remmer (loperamide) tegen de diarree. Natuurlijk ook naar de dokter. Alleen slaat men helaas vaak door en mogelijk komt daar ineens die veelvoudiging van het gebruik vandaan. Dat is verder voor de discussie, toen het in de actualiteit kwam en ik het medicijn goed kende, heb ik er een topic van gemaakt.

Reageer