Consumentenbond.nl

Persoonlijke gezondheidsomgeving: gebruik jij 'm al?

  • 13 mei 2020
  • 3 reacties
  • 9020 Bekeken
Persoonlijke gezondheidsomgeving: gebruik jij 'm al?
Reputatie 4
Badge +6

Vanaf 1 juli 2020 moet iedere Nederlander elektronisch en gratis bij zijn medische gegevens kunnen. Persoonlijke gezondheidsomgevingen hadden hier een belangrijke rol in moeten spelen, maar veel zorgverleners zijn er nog niet klaar voor.

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app waar iedereen zijn of haar eigen gezondheidsgegevens kan verzamelen, beheren en delen. Je kunt er bijvoorbeeld je labuitslagen, foto’s of medicijngebruik zien van de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Ook kun je zelf allerlei gegevens toevoegen, zoals sportprestaties en je bloeddruk. Meer weten over PGO's? Kijk dan hier.

Maak jij al gebruik van een PGO? Praat mee!


3 reacties

Reputatie 6
Badge +5

Het viel me al op, dat zorgverleners aan het veranderen zijn.
Om het makkelijk te maken heeft de apotheek een eigen PGO.
De huisarts een eigen PGO.
En het plaatselijke ziekenhuis is er mee bezig, met de nodige blunders.
Dan heb je nog het LSP die ook niet goed communiceert, op de eerste hulp was niets te zien toen ik plotseling naar de nachtdokter moest. Tussen de huisarts en apotheek gaat het wel redelijk.
Het is aan elkaar geplakte digitale ellende.
 

Reputatie 2
Badge +3

Via het LSP delen artsen en apothekers medische gegevens van patiënten die daarvoor toestemming hebben gegeven. Maar nu veel mensen een Coronabesmetting hebben opgelopen heeft dit LSP besloten ook van iedereen die geen keuze heeft doorgegeven de gegevens te delen. Ook van degenen die bijvoorbeeld wel toestemming hebben gegeven aan de apotheek, maar niet aan de huisarts, worden huisartsdossiers open gesteld. En dat allemaal zonder het aan de patiënt te laten weten. Van ziekenhuizen weet ik dat dossiers gedeeltelijk digitaal voor de patiënt beschikbaar zijn, maar je mag lang niet alles lezen. Ben benieuwd of dat nu gaat veranderen.

Nu dat is bij het CWZ Nijmegen toch anders daar kan je niet bij elke arts waar je bent geweest je dossier inkijken.

Reageer