Consumentenbond.nl

Prijzige parkeerplekken bij ziekenhuizen

 • 15 oktober 2014
 • 64 reacties
 • 1215 Bekeken


Toon eerste bericht

64 reacties

Reputatie 1
Badge
De veelheid aan reacties laat zien hoe hoog dit probleem zit bij mensen die geregel een ziekenhuis moeten bezoeken. HET IS TIJD VOOR AKTIE!

Vraag bij de parkeerautomaat altijd om een bon. Stuur alle bonnen in de eerste week van januari ter declaratie op naar je ziektekostenverzekeraar. Dien daarbij het volgende verzoek in: 'Als niet tot declaratie kan worden overgegaan, wilt u het totaal gedeclareede bedrag dan aftrekken van mijn eigen risico?' Als we dit massaal doen, worden de verzekeraars gek van alle declaraties. Wellicht wordt dit probleem dan op een ander niveau wel opgelost. Je kan ook overgaan tot een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid, door de parkeergelden bij de belasting in te dienen als aftrekpost. De meeste aangiften worden toch niet gecontroleerd. Gebeurt dat wel, dan heeft de belastingdienst hier ook weer extra werk aan, wat ook weer kan leiden tot bespreking op een ander niveau.
Reputatie 1
Badge
Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hanteert de volgende tarieven: de eerst 15 minuten gratis, vanaf 16 t/m 33 minuten 1 euro, vanaf 34 t/m 66 minuten 2 euro, enz. Gratis is natuurlijk een wassen neus, omdat je bij een bezoek nooit binnen 15 minuten het ziekenhuis weer kunt verlaten. De loopafstanden kosten je alleen al ongeveer 10 minuten! En dan heb je nog de wacthtijd voordat je aan de beurt bent. Of je verlengt het gratis parkeren tot minimaal 33 minuten of je schaft het af. De eenheid van 33 minuten is berekend volgens een winstmodel: het is onlangs van 37 minuten teruggebracht tot 33 minuten. Daarbij sta je als klant volkomen machteloos tegen een prijsverhoging van meer dan 10%. Per minuut afrekenen is natuurlijk veel eerlijker en kan na een eenvoudige aanpassing in de software direct ingevoerd worden. Invaliden zijn extra de pineut: kon je vroeger bij de achteringang, die direct bij de centrale hal uitkwam, gratis parkeren met een gehandicaptenkaart, nu ben je verplicht van de dure parkeergarage gebruik te maken, terwijl je al genoeg betaald hebt voor de aanschaf van die kaart. Het VU-ziekenhus in Amsterdam doet dat anders: bij het tonen van je gehandicaptenkaart bij de receptie krig je daar een gratis uitrijkaart. Zo kan het dus ook!
Badge
Dat parkeren geld kost heb ik geen probleem mee. De kosten moeten echter wel op een bescheiden en realistisch niveau blijven. De duur van het parkeren zou daarbij een ondergeschikte rol moeten spelen, omdat de parkeerders zelf geen enkele invloed op de noodzakelijke parkeertijd kunnen uitoefenen. Als vrijwilliger rijd ik regelmatig met patËnten naar ziekenhuizen (Arnhem, Ede, Velp, Zevenaar). Bij de moderne ziekenhuizen (Arnhem, Ede) maken de parkeerkosten vaak ÉÉnderde tot de helft uit van de kosten, die ik de patiËnt in rekening moet brengen. Daarbij krijg ik als vrijwilliger 30 Eurocent per kilometer vergoed. Die verhouding vind ik qua operationele kosten scheef!

Gelijk wil ik van de gelegenheid gebruik maken een ander heet hangijzer aan te wijzen; Bij patiËnten met rolstoelen zet ik, zeker bij slecht weer, de patiËnt bij de ingang af en breng deze meteen naar binnen, waarna ik onverwijld de auto ga parkeren. Het aantal uitstapplaatsen bij de (hoofdingangen) is in het algemeen zeer onvoldoende. Niet iedere ziekenhuisbezoeker is goed ter been.


Het is een schande dat normaliter noodgedwongen bezoek aan een ziekenhuis dan wel bezoek aan een zieke in een ziekenhuis bestraft wordt met veelal hoge parkeerkosten. Ziekenhuizen zouden verplicht moeten worden om geregistreerde patienten gratis uitrijkaarten te verstrekken en bezoekers uitrijkaarten tegen een minimaal vast tarief per uitrijkaart.

Om misbruik te voorkomen zouden deze uitsluitend op basis van een memo, afgegeven door de betreffende afdeling, verkregen kunnen worden.

Dit is nu eens echt een goede oplossing. Dat het niet gratis is snap ik heel goed, omdat er bij het mmc in Veldhoven misbruik werd gemaakt door mensen die daar dan b.v. de bus naar de stad pakte. Maar met een klein beetje controle kan het dus ook op de manier die M.C.M. Rademakers omschrijft.

Dit is een heel goed alternatief. Ziekenhuizen doe hier wat mee

C.M.J. van der Heijden


Parkeertarieven Isala in Zwolle:

Parkeertarieven

  parkeertarief per uur: € 1,70 (maximaal € 8,30 per dag) gratis uitrijden binnen 30 minuten (parkeerkaart eerst aanbieden bij betaalautomaat) zon- en feestdagen: gratis parkeren (5 mei is geen feestdag) parkeerabonnement: € 12,50 per week, verkrijgbaar bij de Centrale balie in het hoofdgebouw (V) op vertoon van uw invalidenkaart kunt u een uitrijkaart verkrijgen bij de Centrale balie.


Ook een prima oplossing!
Parkeren bij het Jeroen Bosh Ziekenhuis in Den Bosch is belachelijk duur! Zeker als je, als patient, minimaal 1x per week voor onderzoek moet terugkomen!

Idee: geef patienten een 'eigen parkeerpas" dan wordt het weer iets betaalbaarder. Dat hoef geen gratis pas te zijn maar wel een met een speciaal tarief voor patienten!
Zo gematigd als ik het kan zeggen is het in mijn optiek pure oplichting. Je gaat naar een ziekenhuis omdat het moet, niet omdat je het leuk vindt. Gewoon een extra heffing omdat je ziek bent. Dat de grond geld kost lijkt me gelegenheidsargumentatie. De brandweerkazerne staat vaak ook in het centrum en dus ook op dure grond. Gaan we die kosten ook verhalen op de gebruiker? Zodra je 112 belt 15 euro per gesprek of zo? Sorry, ik kan er niet bij en ik erger me er iedere keer weer kapot aan.
Reputatie 4
Badge +6
Bij ruim eenderde van de 50 door ons onderzochte ziekenhuizen moet je per uur afrekenen. Inderdaad erg ongunstig als je na 61 minuten pas kunt uitrijden... Ziekenhuizen zouden naar mijn idee actief een kortingsregeling moeten aanbieden aan (vaste) patiËnten en naasten. En gratis uitrijkaarten, wanneer een afspraak fors uitloopt zoals bijvoorbeeld het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doet (als de uitloop meer dan een uur is).

Een volledig overzicht van de parkeertarieven en overige informatie is te vinden in ons dossier Kosten in de zorg.

Blijf je ervaring, mening en/of oplossing delen!

  Parkeerkosten bij een ziekenhuis vind ik absurd en onnodig kostenverhogend voor mensen, die toch al meer kosten kwijt zijn aan reis en/of andere kosten! Een ziekenhuis moet vrij toegankelijk zijn. Laten ze mensen een gratis uitrijkaartje verstrekken, want je moet soms lang wachten voordat je aan de beurt bent.

  M.vr.gr. T.Velde  P.S. Wij moeten naar het ziekenhuis in Leeuwarden, daar zijn de parkeerkosten niet hoog gelukkig. Vroeger was het parkeren er altijd gratis. maar sinds een aantal jaren moet je daar ook parkeergeld betalen. Het ziekenhuis ligt in een gebied waar geen huizen staan. Er is een groot parkeerterrein bij en het is mijns inziens niet nodig om daar parkeerkosten te heffen. Het is alleen een melkkoetje voor of de Gemeente of voor het ziekenhuis zelf.
  Inmiddels meer dan 35 keer in 1 1/2 jaar tijd, vanuit Tilburg naar de St. Maartenskliniek in Nijmegen gereden. Buiten de bezinekosten hebben we daar ook te maken met behoorlijke parkeerkosten. Het ligt aan de rand van de stad, dus maakt geen deel uit van een parkeergrage plek voor NIET bezoekers van de kliniek. De meeste bezoekers komen van buiten de stad en gezien de aard van de "beperkingen" zijn er vaak geen andere mogelijkheden dan gebruik te maken van deze prijzige mogelijkheid.
  Gemeenten, en trouwens ook de overheid (ambtenaren) en banken, zijn zo ingericht dat niemand zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor het beleid. Dan ontstaan de gemakkelijkste manieren om geld binnen te halen. Of het over de rug van de minst draagkrachtigen gaat: "ik ben niet verantwoordelijk".
  woensdag kon ik mijn man ophalen bij de spoedhulp in den haag, leyweg. 20 minuten parkeren was gratis daarna 1,70 per uur (oke veel goedkoper dan in amsterdam), maar dit is spoedhulp hier kom je niet voor je lol en iedereen weet die wel eens op spoedhulp heeft gezeten dat het best lang kan duren voordat je geholpen wordt en weer weg bent.
  Ik kom een paar keer per jaar in het ziekenhuis voor bezoek aan medisch specialisten. De parkeerkosten van het Reinier de Graaf Groep in Delft vallen gelukkig mee. Een paar jaar geleden kon je deze kosten nog opvoeren bij de belastingdienst en daar een deel van terug krijgen. Dit is helaas afgeschaft.
  Precies , en dat anderen er misbruik van maken dat moet het ziekenhuis dan maar voorkomen dat kun je niet op het bezoekers bordje neer leggen
  Het ziekenhuis maakt gebruik van een parkeerbeheerder ??? als dat zo is blijft het ziekenhuis de opdrachtgever en die bepaald de voorwaarden

  Bij heel veel ziekenhuizen is het parkeer tarief asosiaal .
  Ik moet regelmatig bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in den Bosch zijn. Dit jaar is het mij al 2 keer overkomen dat ik het volle dagtarief (12,50 euro) kwijt was. Dat is dan dubbele pech, je bent ziek en je wordt uitgekleed.

  Het gevolg van dat hoge tarief is dat mensen gaan parkeren op de nabijgelegen P&R parkeerplaats. Dat kost 3 euro. Maar de P&R parkeerplaats is dus regelmatig vol zodat de mensen die naar het centrum willen duur moeten parkeren in een parkeergarage!
  Ik weet dat parkeerplaatsen bij ziekenhuizen over het algemeen beheerd worden door externen. Ik vind de prijzen echt te gek voor woorden. Waar ik mij het meest aan erger is het feit dat je regelmatig voor een poli bezoek lange tijd kwijt bent omdat het flink uitloopt. Gevolgen: flink wat euro's meer kwijt aan parkeergeld.  Hier zou een ziekenhuis zeker iets aan moeten doen bv bij uitlopen teveel gemaakte kosten vergoeden
  Ziekenhuizen zoude een uitijkaart moeten verstrekken aan patiËnten die aantoonbaar en daadwerkelijk in het ziekenhuis moeten zijn. Je gaat er niet voor de lol naar toe. Bezoek en medewerkers dienen te betalen.
  Wij moesten afgelopen jaar naar de oogspecialist in Nijmegen,omdat mijn man een netvliesloslating had.

  in een week hebben wij ong €50 aan parkeergeld betaald,en dat boven de benzinekosten om naar Nijmegen te moeten gaan.

  ik vond dat heel erg veel geld.

  naderhand bleek je een abonnement te kunnen kopen ,maar als niemand dat jou verteld............
  Het Westfries Gasthuis in Hoorn hanteert een fatsoenlijk tarief van € 2,40 per dag, maar verleden week bracht ik mijn vrouw er heen voor een dagopname. Dat was dus € 2,40. 's-middags mocht ik op bezoek komen en betaalde opnieuw € 2,40. "s avonds mocht ik haar weer ophalen en ben ik minder dan een kwartier binnen de poort geweest, maar moest opnieuw € 2,40 betalen. Dat was dus voor drie korte bezoeken € 7,20! Hoe bedoel je fatsoenlijk dagtarief?
  Parkeerbeheer voert in opdracht van gemeente of ziekenhuis het parkeerbeleid van de gemeente of het ziekenhuis uit.

  zij incasseren de gelden of geven de boetes als je niet betaalt of je niet aanmeldt.( b.v. Yellowbrick o.i.d.,)

  de opdrachtgevende is dus degene die de tarieven vaststelt.

  het is een prima melkkoe en men kan zich dus verschuilen achter een anonieme instantie om "zeurende klanten" af te wimpelen

  en een ziekenhuis of elk ander nieuwbouwproject is verplicht een aantal parkeerplaatsen aan te laten leggen op eigen kosten. dat men deze investering afwentelt op de gebruiker is een ander verhaal.  Ik werk ook in een ziekenhuis en daardoor weet ik dat de parkeerplaatsen niet van het ziekenhuis zijn, maar van een parkeerbeheer. Het ziekenhuis heeft hier dus totaal geen invloed op. En als het ziekenhuis en dus de parkeerplaatsen in een dure gemeente ligt dan zijn automatisch de parkeerplaatsen ook duur.

  Badge +1
  Ooit was het zo dat bij een bouwvergunning de verplichting gold om voldoende parkeerplaatsen aan te leggen. Die grondkosten daarvoor zaten dus gewoon in de bouwkosten, net als de gebouwen.

  Als patient betaal je natuurlijk niet alleen de specialist, maar ook zijn accommodatie, het ziekenhuis met alles wat daarbij hoort.

  Het is dus een financieele truc van de vast noodlijdende ziekenhuizen om apart voor de grond nu geld te vragen. Straks gaan ze ook de betonconstructie, de inrichting enz. enz. nog te gelde maken. En weigeren de verzekeraars ons die te vergoeden. Waar is het eind?

  CB, misschien kunt u de actie sturen in een richting dat liggeld en polibezoek gewoon all-in wordt? Inclusief enige parkeerfaciliteit voor bezoekende familie?
  De ziekenhuizen waar de parkeerkosten hoog zijn liggen natuurlijk ook op plaatsen waar de grondprijzen hoog zijn.

  Het zou veel helpen wanneer ziekenhuizen verplicht worden de wachttijden, langer dan een bijv. kwartier, te compenseren.

  Vaak zijn die wachttijden namelijk structureel en hebben niets te maken met plotseling opgetreden vertragingen.
  Ik vind het niet gek dat je moet betalen om te parkeren bij een ziekenhuis. Het is echter wel een mooie en ik denk noodzakelijke tegemoetkomer als de eerste 30 minuten gratis zijn en er een abonnement is voor mensen die regelmatig het ziekenhuis moeten bezoeken. Wie weleens het Amstelland Ziekenhuis bezoekt en goed ter been is, doet er goed aan om in een wijk in de buurt te parkeren. Het is een paar honderd meter lopen, maar wel gratis.
  Boos op het stuk 'kromliggen voor parkeerplek' in de consumentengids van dec 2014. In dit stuk wordt aangeraden in de buurt van het ziekenhuis te parkeren.

  Nu woon ik in een straat met aan het eind van de (doodlopende) weg het ziekenhuis (Gelre Apeldoorn). Men hoeft alleen met fietspad over te steken en men is op het parkeerterein van het ziekenhuis. Deze straat, en andere straten in de buurt, worden dan ook volop gebruikt om te parkeren als men naar het ziekenhuis moet! Dit heeft als gevolg dat in de buurt steeds meer parkeerverboden komen (in verschillende straten is dit al het geval, zo ook de mijne). Bezoek van straatbewoners moet zo opdraaien voor de kosten die ziekenhuisbezoekers niet willen maken! Ik vind dat de consumentenbond hierover wel had mogen nadenken!

  Voor ziekenhuisbezoekers is het dan wel goedkoper, voor buurtbewoners zorgt het voor overlast (de gehele straat staat immers vol) en kosten door parkeerverboden en vergunningen!

  Consumentenbond, ik lees de gids graag, maar dit maakt mij (en de rest van het gezin) erg boos...

  Reageer