Prinsjesdag: eigen risico blijft €385 en zorgpremie gaat omhoog

  • 19 September 2017
  • 30 reacties
  • 2075 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Vandaag werd officieel bevestigd dat in 2018 het eigen risico in de zorg €400 gaat bedragen en dat de zorgpremie naar verwachting met zo’n €6 per maand stijgt.
Daartegenover staat een uitbreiding van het basispakket in de vorm van behandelingen oefentherapie en zittend ziekenvervoer voor oncologiepatiënten bij immuuntherapie.

Update 21-09-2017: Inmiddels heeft informateur Gerrit Zalm echter aan de Tweede Kamer laten weten dat de onderhandelende fracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eigen risico voor 2018 niet willen verhogen. Minister Schippers heeft een spoedprocedure in gang gezet om voor 1 oktober de vereiste wetswijziging te kunnen realiseren.

Het eigen risico van 2018 blijft dus waarschijnlijk €385. Het gevolg van deze teruggedraaide verhoging is dat bovenop de eerder aangekondigde verwachte premiestijging van €72 per jaar, nog een tientje extra komt.

Lees er meer over op onze pagina Zorgverzekering 2018.

Hoe ga jij om met deze stijgende zorgkosten? Is de hogere zorgpremie voor jou een reden om je zorgverzekering aan het einde van het jaar eens goed onder de loep te nemen? En ga jij je eigen risico nog vrijwillig verhogen, of misschien juist een regeling treffen om het eigen risico gespreid te betalen?

30 reacties

Evenals voorgaande jaren zal ik met mijn hele gezin kiezen voor een voordelige/goedkope zorgverzekering en hierbij het hoogste vrijwillig eigen risico nemen. Bij een verstandig gebruik van de geneeskundige zorg leidt dit tot een forse besparing. Zeker als je meerdere jaren géén gebruik maakt van de zorg. Uiteraard kun je pech hebben, maar de meeste zaken kunnen prima afgehandeld worden door de eigen huisarts en dat kost niets.
Wat fijn voor je Eric01 dat jij en jouw gezin zo gezond zijn. Ik wens je toe dat dit nog lang zo mag blijven. Kijk je wel uit dat "verstandig gebruik van de geneeskundige zorg" niet ontaardt in zorg mijden? Dat kan met name voor je kinderen op termijn verstrekkende gevolgen hebben.
Badge +1
Kan iemand mij vertellen welke politieke partijen in hun verkiezingsprogramma (bij de laatste verkiezingen) een verhoging van het eigen risico in de zorg vermelden? Ik kom ze niet tegen en dan noem ik dit kiezersbedrog.
@P. de Groot

Deze begroting is opgesteld door het demissionair kabinet, oftewel het vertrekkend kabinet. Alle plannen die hier in staan, kunnen zo door het nieuwe nog te vormen kabinet in de prullenbak gegooid worden.

Derhalve vind ik de openingszin van @Fauve CB nogal voorbarig.

Als het nieuwe kabinet binnen een paar weken gevormd is, zou de verhoging van het ER voor 2018 nog van tafel geveegd kunnen worden. De uiterlijke datum daarvoor moet dan rond 15/10 zijn omdat de zorgverzekeraars natuurlijk ook tijd nodig hebben om e.e.a. administratief te kunnen verwerken.
De verhoging van het eigen risico komt juist uit de koker van de partijen die nu onderhandelen Lazylady. Weinig kans dus dat het van tafel wordt geveegd tenzij de onderhandelingen alsnog vastlopen natuurlijk. Jammer dat de partijen die verlaging of afschaffing van het eigen risico in hun verkiezingsprogramma hadden staan niet het lef hadden zich aan hun belofte te houden door het recente voorstel daartoe in de Tweede Kamer te steunen. Inderdaad, kiezersbedrog zoals P. de Groot al schreef.
@Charlotte Hoogers

Nee, die komen uit de oude koker, o.a. dus ondertekend door de PvdA. Ik ga hier verder niet over in discussie, aangezien wat ik schrijf eenvoudig te checken is in het nieuws.
Vooruit dan maar 😉 : http://www.telegraaf.nl/binnenland/29317828/___Opheldering_eigen_risico___.html

De formerende partijen zijn de enige die daar nog een stokje voor kunnen steken, maar de tijd daarvoor dringt.
Badge +1
De vraag blijft "welke politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een verhoging van het eigen risico staan?"
1. Het huidige kabinet bestaat uit VVD en PvdA, dus staat het hun hun verkiezingsprogramma?
2. Natuurlijk is overleg geweest met de partijen die een nieuwe regering denken te gaan vormen. En als de verhoging niet door gaat (dan moeten ze snel zijn) dan kunnen ze goed nieuws brengen door dit te melden. Maar natuurlijk is dat geen goed nieuws, er veranderd gewoon niets.En als ze te laat zijn dan ligt het aan het VVD/PvdA kabinet en krijgt die de schuld en de nieuwe regering het geld.
3. "Demissionair" houdt in op de winkel passen en dus niet verhogen. Dat is nieuw beleid. En als het wijzigen geen nieuw beleid is dan kunnen ze het ook verlagen (zoals veel mensen na de verkiezingen verwachten).
Het blijft kiezersbedrog.
Kijk je wel uit dat "verstandig gebruik van de geneeskundige zorg" niet ontaardt in zorg mijden? Dat kan met name voor je kinderen op termijn verstrekkende gevolgen hebben.

Grappig dat vroeger (inderdaad toen je poepen nog met een lange "oe" schreef) toen het de particulier verzekerden waren die overal moesten bijbetalen en menigeen dus twee keer nadacht voor hij naar de dokter ging, en de zorgconsumptie onder particulier verzekerden ook aanzienlijk lager lag er niemand het over zorg mijden sprak maar over mensen die gewoon verstandig met hun centen omgingen. Ook de lange termijn gevolgen zijn blijkbaar ontzettend meegevallen.
Badge
@FauveCB

Het schijnt dat nu definitief de premie met € 6,00 per maand omhoog gaat en het Eigen Risico blijft staan op € 385,00. Weer een klap in het gezicht van chronisch zieken !
Nog een vraagje:
Is er ook bekend hoeveel premiebetalers er in Nederland zijn en hoeveel eigen risico ongeveer deze premiebetalers per jaar aan E.R. kwijt zijn ?
@J.C. vd Velden Het kabinet schat in dat door niet verhogen ER de premie 6,85 p.m. omhoog gaat. Kabinet kan alleen maar een schatting geven. Het is de zorgverzekeraar die uiteindelijk de verhoging vaststelt. En die premieverhoging kan dus per verzekeraar verschillen.
Badge
@Lazylady
Dat houdt dus in dat een verlaging van het E.R. van € 15,00 een premieverhoging voor iedere premieplichtige (daar zijn er vele miljoenen van) ca. € 6,85 zou bedragen. Dat vind ik een hele hoop geld ! En wil je het hele eigen risico van € 385,00 wegwerken, kom je op een geweldige verhoging van de premie ! Ik reken zo maar wat ! Daarom mijn vraag hoeveel eigen risico er per jaar echt door alle premieplichtigen verbruikt wordt. Dat zullen de verzekeraars beslist wel kunnen opgeven. Ik vraag me dus eigenlijk af, betalen we met z'n allen niet te veel premie en eigen risico, blijft er niet te veel aan de strijkstok hangen ?
Je hebt toch heel veel mensen, o.a. ik en/of huisgenote, die jarenlang het E.R. niet aanspreken en vervolgens een paar jaar lang het E.R. moeten betalen vanwege niet verwachte gezondheids-
problemen. En dat gaat steeds zo maar door, goeie tijden, slechte tijden.
Misschien zie ik het allemaal verkeerd, maar geef dan duidelijkheid over alle uitgaven die door de diverse instellingen gemaakt worden.
Vr.groet,
Joop D.
Hoeveel ER er jaarlijks verbruikt wordt, is mij onbekend. Het verlagen c.q. afschaffen van het ER zal dan natuurlijk ergens anders vandaan gehaald moeten worden. Komt het niet uit de lengte, komt het wel uit de breedte.
Badge
@Lazylady

Natuurlijk! En dat uit een premieverhoging, maar dan gebaseerd op de juiste uitgaven in de gezondheidszorg en geen "natte vingerwerk. Of door een belastingverhoging. Jammer dat u en vele anderen met u daar niks van willen weten !
Mvrgr.
Joop D.
Het afschaffen van het eigen risico wordt begroot op 5 miljard per jaar die dan extra moet worden opgebracht door de belasting betaler (of de premie omhoog)
Reputatie 4
Badge +6
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb een update geplaatst in de openingspost. Het eigen risico blijft zeer waarschijnlijk inderdaad €385. Het gevolg hiervan is dat bovenop de eerder aangekondigde premiestijging van €72 per jaar, nog een tientje extra komt.
@Fauve CB

Fauve, je laatste zin is NIET correct geformuleerd, aangezien het de zorgverzekeraar is die de hoogte van de premie vast stelt en NIET het kabinet. Laatste kan/mag slechts een schatting maken.

Daardoor zou het voor kunnen komen dat de ene zorgverzekeraar de premie gelijk laat, de ander de premie verhoogt met 50,- euro p.j. en weer een ander met 100,- euro p.j.
Reputatie 4
Badge +6
@Fauve CB

Fauve, je laatste zin is NIET correct geformuleerd, aangezien het de zorgverzekeraar is die de hoogte van de premie vast stelt en NIET het kabinet. Laatste kan/mag slechts een schatting maken.

Daardoor zou het voor kunnen komen dat de ene zorgverzekeraar de premie gelijk laat, de ander de premie verhoogt met 50,- euro p.j. en weer een ander met 100,- euro p.j.


Dat klopt helemaal. Het kabinet heeft een verwachting uitgesproken, maar uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars de definitieve premies, zoals ook op de pagina waar in de openingspost naar verwezen wordt vermeld staat.

Doel je op de volgende zin? 'Het eigen risico van 2018 blijft dus waarschijnlijk €385. Het gevolg van deze teruggedraaide verhoging is dat bovenop de eerder aangekondigde premiestijging van €72 per jaar, nog een tientje extra komt.'

Daar ontbreekt inderdaad het woordje 'verwachte'. Dank voor je oplettendheid! Wordt aangepast!
Ik heb mijn hele leven betaald voor mijn zorgverzekering, maar vanwege gezondheid heb ik niet vaak zorg nodig gehad. Nu ik ouder word heb ik meer zorg nodig. Ik kom een beetje boven het ER uit. Ik voel me nu gepakt omdat ik vroeger meer betaalde dan wat ik verbruikte, en nu ik meer nodig heb moet ik veel ER betalen en de zorgpremie stijgt maar. Stemmen op de partij die het goed met je voorheeft heeft toch geen zin want die krijgen dat nooit voor elkaar.
Bij de jaarlijks terugkerende klachten over de kosten van de zorgverzekering ontgaat de meeste mensen kennelijk, dat ook al bijna 1/3 van de totale belastingopbrengsten in dit land door het Ministerie van Volksgezondheid aan "de zorg" worden uitgegeven. Wil de overheid middelen vrijmaken voor andere noodzakelijke bestedingen (en die zijn er genoeg) dan ligt het snijden in die exhorbitante zorguitgaven dus voor de hand en zullen hoe langer hoe meer kosten naar de zorgverzekering worden overgeheveld met premiestijging tot gevolg.
Dat die peperdure gezondheidszorg er niet in slaagt de mensen ook steeds gezonder te maken dringt kennelijk onvoldoende door. Voor dat gebrek aan bewustzijn zal ons de komende jaren een steeds hogere rekening gepresenteerd worden door partijen die daar uitstekend aan verdienen. Mede dank zij een door de industrie aangespoorde vraag naar alsmaar duurdere medicijnen en behandelingen is een economische factor ontstaan die weinig belang heeft bij een gezonde bevolking. Zolang men dat wil (wil men dat?) heeft klagen over de zorgpremie geen enkele zin.
Badge
@Lisa Boele

Wat bedoel u precies met "mede dankzij een door de industrie aangespoorde vraag naar almaar duurdere medicijnen enz. enz"?
Ja, bijna 30% van de belastingopbrengsten schijnt naar de zorg te gaan. Vreselijk veel natuurlijk ! Ik heb echter ook begrepen dat Nederland vergeleken met landen als bijvoorbeeld Frankrijk en België heel slecht onderhandelt over de aankoopkosten van medicijnen. Wel 20 tot 30% meer betaalt dan genoemde landen. Dat moeten wij met onze koopmansgeest toch ook voor mekaar kunnen krijgen !!
Groet,
Joop D
De verzekeringsmaatschappijen en dat zijn er erg veel in Nederland, klagen over het stijgen van de zorgkosten en dat dit tot gevolg heeft, dat eigen het risico en zorgpremies omhoog moeten?

Tot op heden heb ik nog geen goede analyse gelezen waarom de zorgkosten omhoog gaan, zijn dat de salarissen van de specialisten? van de ziekenhuis directies?van de bureaucratie? wordt er meer gebruik gemaakt van de zorg? of zijn het de dure medicijnen voor kanker bestrijding?

Kortom als we met elkaar de zorgkosten willen verlagen moeten eerst heel precies weten waardoor en waarom deze stijgt? Laten daar eens objectief en deskundig naar laten kijken? Marc
Reputatie 4
Badge +6
De verzekeringsmaatschappijen en dat zijn er erg veel in Nederland, klagen over het stijgen van de zorgkosten en dat dit tot gevolg heeft, dat eigen het risico en zorgpremies omhoog moeten?

Tot op heden heb ik nog geen goede analyse gelezen waarom de zorgkosten omhoog gaan, zijn dat de salarissen van de specialisten? van de ziekenhuis directies?van de bureaucratie? wordt er meer gebruik gemaakt van de zorg? of zijn het de dure medicijnen voor kanker bestrijding?

Kortom als we met elkaar de zorgkosten willen verlagen moeten eerst heel precies weten waardoor en waarom deze stijgt? Laten daar eens objectief en deskundig naar laten kijken? Marc


Volgens de regering zal er in 2018 1,9% meer zorg geleverd worden. Voor zorg uit de zorgverzekering gaat het om een groei van 1,6% en voor langdurige zorg voor 2,5%. Daarnaast zijn zorguitgaven gekoppeld aan de lonen en prijzen in de markt en deze stijgen komend jaar ook. De netto zorguitgaven groeien daardoor komend jaar naar verwachting met 5,4% naar 73 miljard euro.

Volgens zorgverzekeraar DSW is de stijging van de zorgkosten minder hoog dan in de Miljoenennota is begroot, door de lager dan verwachte loon- en prijsontwikkeling.
@Fauve CB

Ik heb altijd begrepen dat het afschaffen van het eigen risico begroot is op 5 miljard. Zitten die 5 miljard er dan nu in de netto zorguitgaven bij, dus is die 73 miljard inclusief de kosten die mensen uit eigen zak betalen, of liggen de totale zorguitgaven feitelijk nog hoger en komen daar de bedragen die mensen uit eigen zak betalen daar nog bovenop?

Met 73 miljard zitten we aan €4300 per Nederlander.
@Lisa Boele

Wat bedoel u precies met "mede dankzij een door de industrie aangespoorde vraag naar almaar duurdere medicijnen enz. enz"?
Ja, bijna 30% van de belastingopbrengsten schijnt naar de zorg te gaan. Vreselijk veel natuurlijk ! Ik heb echter ook begrepen dat Nederland vergeleken met landen als bijvoorbeeld Frankrijk en België heel slecht onderhandelt over de aankoopkosten van medicijnen. Wel 20 tot 30% meer betaalt dan genoemde landen. Dat moeten wij met onze koopmansgeest toch ook voor mekaar kunnen krijgen !!
Groet,
Joop D

Reageer