Schoenen voor steunzolen


Badge

Welke schoenen / lage schoenen / sneakers zijn het meest geschikt voor steunzolen en gevoelige voeten ? Heeft er iemand ervaring mee ? Ik heb er enkele gepast maar niet zo direct iets gevonden dat met de zool er in aan de voet gegoten zit. Alsof er in de materialen een zekere soepelheid ontbreekt. Oa het hielstuk is nogal eens vrij hard / zeer rigide, ik twijfel of dat zich wel goed kan/zal zetten op termijn.


17 reacties

Reputatie 7
Badge +5

de podoloog maakt de zolen voor een bepaalde schoen, niet andersom. ik zou je vraag voorleggen aan de podoloog waar je je zolen hebt laten aanmeten

Reputatie 7
Badge +6

Ik draag al meer dan een halve eeuw steunzolen . Nog nooit meegemaakt dat ze in de uitgezochte schoenen niet pasten . Wel was het zo dat veel schoenen in de hoogte te krap waren met die steunzool . ook na verwijdering van de binnenzool . Het schoenadvies dat ik van diverse deskundigen kreeg : Koop  stevige degelijke leren schoenen door naar een goede winkel te gaan . En ga  passen ermee lopen tot je voelt dat je de juiste schoenen hebt . Dan pas doe je je voeten en jezelf een groot plezier . Dat is een hoger prijskaartje en niet te snel tevreden zijn meer dan waard . Het kost mij altijd wel veel paswerk en uitleg bij de verkopers om de juiste schoenen te vinden . 

Dat noemen ze semi orthopedische schoenen.
Die zijn zo gemaakt dat het voetbed uitwisselbaar is.
Er zit ook veel verschil in een steunzool van de podoloog en via de revalidatie arts.
Ook de kromming van de buitenzool bepaald hoe hard de schoen over komt.

 

Reputatie 7
Badge +6

In mijn geval is er sprake van zgn platvoeten . Ik neem aan is dat ook het geval is bij TS . In het verleden liet ik de steunzolen maken bij een orthopedische schoenmaker met behulp van een gipsafdruk  . Die waren van RVS en onverslijtbaar , al sleet het voetbed van de schoenen er wel van . De nieuwste zijn via een Podoloog geleverd en van leer gemaakt . Vermoedelijk beter en aangemeten door middel van moderne apparatuur . Er bestaan allerlei voetafwijkingen , waardoor adviezen ook anders kunnen zijn . Soms moeten schoenen speciaal gemaakt worden .

In geval van steunzolen moet je altijd wel de "betere" (en vaak ook wel de wat duurdere) schoenen hebben en meestal niet het schoeisel van Bristol, Scapino en Schoenenreus. Van Haren lukt met sommige -sub-merken soms wel. Je dient dus schoenen te hebben met een los en uitneembaar voetbed, dichte hiel (en liefst ook zijkant), vetermodel en géén (hoge) hakken. Ook ballerina's, flatjes en Ugg's zijn totaal ongeschikt. Neem bij het passen van nieuwe schoenen altijd je steunzolen mee, en pas ze ook daadwerkelijk met steunzolen. Maar alles valt en staat met wat voor soort steunzolen je aangemeten hebt gekregen. Van die lange van hak tot onder de voorvoeten of juist die 3/4-tjes welke lopen van hak tot onder de bal van de voorvoeten (deze laatste zijn wel de gemakkelijkste). Aandachtspunt is ook wel dat je ze nooit te breed laat maken, want dan trap je je schoenen binnen de kortste keren uit elkaar. Maar het is toch ook altijd zo, als je de nieuwe steunzolen komt halen (afpassen) bij Podoloog/Podotherapeut of Orthopedisch-Instrumentenmaker, deze de zolen geheel pas op je schoenen maakt/slijpt?   

Reputatie 7
Badge +6

Klopt met wat ik er van weet , @Suzanne69 . Wat het laatste punt betreft werd inderdaad gekeken of de passing van de leren zolen goed was in de meegenomen schoenen . De stalen zolen pasten altijd .  Wie een beetje handig is , kan het naderhand pasmaken bij andere of nieuwe schoenen  ook  zelf als dat nodig mocht zijn lijkt me .

Klopt met wat ik er van weet , @Suzanne69 . Wat het laatste punt betreft werd inderdaad gekeken of de passing van de leren zolen goed was in de meegenomen schoenen . De stalen zolen pasten altijd .  Wie een beetje handig is , kan het naderhand pasmaken bij andere of nieuwe schoenen  ook  zelf als dat nodig mocht zijn lijkt me .

 

Klopt die RVS (metalen/stalen) steunzooltjes ware van nature al veel smaller, t.o.v. die hedendaagse dingen. Valt en staat m.i. ook wel een beetje met het aanmeten en het afdrukken maken. Tegenwoordig heel vaak de belaste afdrukken (dus staand/lopend), vroeger altijd de onbelaste afdrukken (met van die hang voetjes). 

Badge

Ik moet een schoen hebben met uitneembare zool, voldoende breed, voldoende ruime teenbox (voldoende ruimte voor de tenen in de hoogte en in de breedte), met zacht soepel binnenmateriaal zonder harde naden. Best ook met een vlakke zool.

Zijn er winkels die hier in gespecialiseerd zijn ? Dwz die meerdere merken comfortschoenen hebben met voldoende maatkeuze (zowel in lengte als breedte). Qua type schoen denk ik aan het type sneakers/sportieve schoen.

mvg

Reputatie 7
Badge +6

@chesini Zie de reactie hierboven van @Suzanne69  drie dagen geleden . Echte speciaalzaken zijn vooral voor voetklachten waar ook de betere schoenen tekort schieten . De orthopedische schoenmaker , dus. 

Ik vind dit een goede vraag. Ik heb dezelfde vraag gesteld aan de podotherapeut,  verbonden aan een orthopedische schoenmakerij. Helaas konden ze me geen goed antwoord geven, behalve dan de merken die ik toch al kende, maar niet enthousiast over was, zoals Gabor. 
Ik heb ook heel weinig vertrouwen in podotherapeuten , sinds ik in het verleden een hielspoor heb opgelopen door een op maat gemaakt leren zooltje. 
Mijn idee is dat je NIETin zee moet gaan met iemand die zooltjes maakt, maar een hele goede schoenwinkel moet zoeken. En vooral altijd een grotere maat kiezen dan je normaal zou doen: dat geeft de minste voetproblemen. Je kunt het beste altijd goede, ademende wandelsokken in de schoenen gebruiken. 
Een merk (wandel-)schoenen dat mij goed bevalt is Grisport en ook CMP.

Reputatie 7
Badge +6

@lara100 , Een goede schoen en goede passing en goed voetbed kan al heel veel verbetering geven . Tot zover ben ik het met je eens . Echter velen waaronder ikzelf hebben daar niet genoeg aan . Zonder goede steunzolen krijg ik heel snel hoofdpijn en rugpijn . Ooit heeft een Podotherapeut mij ook verkeerde zooltjes aangesmeerd waar ik niet aan kon wennen . Daarna weer  ‘ gewone ‘ steunzolen laten maken bij een orthopedische schoenmaker . 

Reputatie 1

De vraag: “Welke schoenen / lage schoenen / sneakers zijn het meest geschikt voor steunzolen en gevoelige voeten ?”, moet andersom gesteld worden, volgens mij.

Welke steunzolen moet ik laten aanmeten voor bepaalde schoenen.

Soms kun je de steunzolen in meerdere schoenen doen. Soms heb je andere nodig. Vraag dat je podoloog.

Reputatie 7
Badge +6

 De voet bepaalt hoe de steunzool moet zijn , @CBC . Daarna dienen goede schoenen gevonden te worden volgens het schoenadvies waar ze in passen lijkt me . Mocht dat niet lukken , dan zijn ze pas te maken .  Als we die schoenen al hebben wordt meestal gevraagd om die mee te nemen bij het afleveren van nieuwe zolen . Dan kan gekeken worden of de zolen goed passen of iets aangepast moeten worden . 

Reputatie 7
Badge +5

volgens mij vallen we in herhalingen….

Reputatie 4
Badge +6

Durea, Waldlaufer, Birkenstock

Josef Seibel ( via amazon.nl of amazon.de), Geox, Clarks.

Badge

Ik heb na veel zoeken en passen en meerdere paren steunzolen twee goed zittende combinaties gevonden: een met Mobils en een met Geox. In de Mobils gebruik ik wat dikkere volumineuzere steunzolen en in de Geox wat fijnere steunzolen.  

Reageer