Stelling: ik koop mijn medische hulpmiddelen straks gewoon bij de Aldi of Blokker

  • 22 January 2015
  • 26 reacties
  • 2119 Bekeken

Reputatie 3
Badge +4
Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen door de nieuwe wet langdurige zorg. Ook krijgen ze steeds minder thuiszorg aangeboden en zijn ze aangewezen op vrienden en familie. Wie langer thuis blijft wonen heeft soms baat bij een sok-optrekhulp, een rollator, een plasbuis en nog veel meer van dit soort handige dingen, de zogenaamde medische hulpmiddelen.Winkels als Blokker en Aldi spelen hier slim op in en bieden medische hulpmiddelen aan voor een lage prijs. En de winkel zit als het ware 'om de hoek'. Hulpmiddelen kon je vroeger alleen bij een medische speciaalzaak krijgen. Voordeel van de speciaalzaak is dat ze een breder assortiment hebben en advies kunnen geven. Ze zijn vaak wel duurder.Stelling:Ik koop mijn medische hulpmiddelen straks gewoon bij de Aldi of Blokker.Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij al eens zoiets gekocht hebt bij de Blokker of Aldi. En ben je er tevreden over?

26 reacties

Als ik een (standaard)hulpmiddel nodig zou hebben, zou ik overwegen om die daar te kopen. Nadeel is misschien dat je er geen goede voorlichting bij krijgt zoals in de Hulpmiddelenwinkels. Maar met internet kom je een heel eind. Als we dat allemaal vaker gaan doen, worden de hulpmiddelen goedkoper en daar heeft iedereen wat aan.
Ik heb me zojuist aangemeld en vraag me af of en waar op de site ik een batterijentest kan vinden. .
Reputatie 1
Welkom bij de community van de Consumentenbond! Dit is de plek waar consumenten (leden en bezoekers) kennis en ervaring uit kunnen wisselen. Onze (ingelogde) leden kunnen hier op de website natuurlijk ook testinformatie raadplegen (klik op de link 'Tests & vergelijken' in de blauwe balk bovenaan iedere pagina). Helaas hebben we op het moment geen testinformatie over batterijen beschikbaar. Maar uw verzoek is genoteerd; bij voldoende belangstelling zullen we er zeker aandacht aan besteden. Laten we de verdere discussie hier in ieder geval weer bij het onderwerp 'Medische hulpmiddelen bij Aldi en Blokker' houden.Ik heb me zojuist aangemeld en vraag me af of en waar op de site ik een batterijentest kan vinden. .Reputatie 3
Badge +4
Beste t.luijk,Het zou inderdaad mooi zijn als de zorg goedkoper werd! Welke tips heb jij voor onze communityleden als ze gaan zoeken op internet naar advies over hulpmiddelen? Ik hoor het graag ☺️Als ik een (standaard)hulpmiddel nodig zou hebben, zou ik overwegen om die daar te kopen. Nadeel is misschien dat je er geen goede voorlichting bij krijgt zoals in de Hulpmiddelenwinkels. Maar met internet kom je een heel eind. Als we dat allemaal vaker gaan doen, worden de hulpmiddelen goedkoper en daar heeft iedereen wat aan.Vooral senioren en niet-mobiele mensen hebben eerder de tijd om via het internet naar geschikte producten te zoeken. 1 - Wanneer men door de promotietalk heenprikt vind je altijd wel een passende, optimale en soms een verrassend innovatieve oplossing. 2 - De volgende stap is om via reviews meer zekerheid te krijgen voor een voorlopige aankoopbeslissing, 3 - Wanneer een favoriet product gevonden is kan tot aankoop worden overgegaan door prijzen en leverwoorwaarden te vergelijken. Soms kan dat dan ook het warenhuis om de hoek zijn. Meestal echter kom je terecht op gespecialiseerde websites, met doorgaans een beter assortiment dan de vaak klein speciaalzaken. 4 - Een ander verhaal wordt het wanneer een hulpmiddel individueel moet worden aangepast.Mijn ervaring is, dat je na bovenbeschreven reis door het internet vaak beter geinformeerd bent, dat verkoophulpjes in de genoemde standaard winkels.*Deze zoekmethode kan ik overigens de batterijzoeker hierboven ook bestens aanbevelen. Talloze aanbieders voor batterijen bieden hun ware/prijzen aan. Bij voorbeeld batterijen voor gehoorapparaten, die je tegen een zacht prijsje en verschillende merken in je eigen gehoorapparaat kunt uitproberen,,,,,,,welke speciaalzaak biedt je die gelegenheid en tegen welke prijs? Dat is inmiddels ook voor de Consumentenbond terreinverlies, alle batterijmerken in alle gehoorapparaten testen is inmiddels een ondoenlijke opgave!
Badge
Ik heb bij Aldi een hulpmiddel gekocht om iets van de grond op te rapen, zo`n knijptang.Handig voor wie moeilijk bukken kan.Aangeschaft voor mijn moeder en stuk goedkoper en m.i. degelijker dan die dingen die ze in thuiszorgwinkel verkopen.Uiteraard wel gewoon vergelijken en dan pas kopen maar dat geld voor veel zaken.
Inderdaad heb ik enkele medische hulpmiddelen b.v. bij Blokker gekocht daar deze ca. 10x goedkoper zijn dan in een speciaalzaak. M.n. ging het om handgrepen met zuignappen die in een speciaalzaak rond € 85,- per stuk kosten en bij de Blokker € 8,50 ! Met een beetje inventiviteit kun je zo een hoop geld uitsparen. Zo moest ik ook een stel oprijbanen hebben om een elektrische rolstoel in de auto te rijden. Speciaalzaak € 450,- in een zaak voor land- en tuinbouwmaterialen: € 150,- . Geen wonder dat die speciaalzaken zich uit de markt prijzen.
Als je geen advies, goede service en kennis van zaken nodig hebt, kan een gewone winkel een optie zijn. Zelf ben ik eigenaar van kno-winkel.nl (medische hulpmiddelen op gebied van keel, neus, oren) en het professionele advies wat een klant bij ons krijgt, daar kan geen retailer (met alleen maar - overigens met alle respect - cassieres en schappenvullers) tegenop. Kortom, voor kwaliteit en scherpe prijs naar de speciaalzaak, in ieder geval bij kno-winkel.nl
Badge +2
Waarom zou ik geen hulpmiddelen kopen bij dergelijke winkels?De benzinepomp is tegenwoordig een supermarkt, De DHZ branche verkoopt mobieltjes/Laptops/tablets.Gespecialiseerde winkels bestaan bijna niet meer door bovenstaande wildgroei.Jaren geleden is hier al voor gewaarschuwd, kost ook arbeidskrachten, maar de mens gaat voor gemak en de goedkope prijs.Dit is niet te stoppen zie hiervoor de groeiende internet verkoop.Dus waarom zou ik hulpmiddelen niet kopen bij de Supermarkt ?
Reputatie 3
Badge +4
Ik zie een aantal mooie voorbeelden voorbij komen waarbij consumenten veel bespaard hebben!    handgrepen met zuignappen bij de Blokker voor €8,50 (in de speciaalzaak €85) oprijbanen om rolstoel in de auto te rijden voor €150 in een zaak voor tuinbouwmaterialen (in de speciaalzaak €450) een knijptang bij de Aldi, prijs onbekend.
Wie heeft er nog meer voorbeelden?Inderdaad heb ik enkele medische hulpmiddelen b.v. bij Blokker gekocht daar deze ca. 10x goedkoper zijn dan in een speciaalzaak. M.n. ging het om handgrepen met zuignappen die in een speciaalzaak rond € 85,- per stuk kosten en bij de Blokker € 8,50 ! Met een beetje inventiviteit kun je zo een hoop geld uitsparen. Zo moest ik ook een stel oprijbanen hebben om een elektrische rolstoel in de auto te rijden. Speciaalzaak € 450,- in een zaak voor land- en tuinbouwmaterialen: € 150,- . Geen wonder dat die speciaalzaken zich uit de markt prijzen.Ik vind de handige hulpjes,zoals bij Blokker, een goede ontwikkeling. Ik hoop dat ze hun assortiment uitbreiden.Je kunt ze bekijken in de winkel waar je toch vaker komt.Bij kruitvat heb ik bijv. een vergrotende spiegel met zuignappen, 10x vergrotend, gekocht voor plm. € 4,00.Veel mensen weten helemaal niet wat voor hulpmiddelen er zoal zijn. Ook is de stap naar een ouderen of hulpmiddelenzaak groter dan naar een winkel.Heb je echte hulpmiddelen nodig, dan kom je vanzelf bij gespecialiseerde zaken terecht.
Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen door de nieuwe wet langdurige zorg. Ook krijgen ze steeds minder thuiszorg aangeboden en zijn ze aangewezen op vrienden en familie. Wie langer thuis blijft wonen heeft soms baat bij een sok-optrekhulp, een rollator, een plasbuis en nog veel meer van dit soort handige dingen, de zogenaamde medische hulpmiddelen.Winkels als Blokker en Aldi spelen hier slim op in en bieden medische hulpmiddelen aan voor een lage prijs. En de winkel zit als het ware 'om de hoek'. Hulpmiddelen kon je vroeger alleen bij een medische speciaalzaak krijgen. Voordeel van de speciaalzaak is dat ze een breder assortiment hebben en advies kunnen geven. Ze zijn vaak wel duurder.Stelling:Ik koop mijn medische hulpmiddelen straks gewoon bij de Aldi of Blokker.Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij al eens zoiets gekocht hebt bij de Blokker of Aldi. En ben je er tevreden over?Ik zocht een wandelstok met zitje er aan bij speciaalzaak. Kosten € 80,- euro. Dezelfde bij ANWB voor € 19,- !!De speciaalzaken schermen met hun speciale kennis. Dat kan in een beperkt aantal gevallen nuttig zijn. Maar daar moet dan wel dik voor betaald worden.Voor eenvoudige zaken gauw naar Aldi, Blokker, Lidl, Action etc
Een aantal jaren geleden kostte een rollator een paar honderd euro en daar profiteerden de makers prima van.Ook de zorgverzekeraars betaalden gewoon.Nu koop ik een rollator bij de Aldi voor nog geen honderd euro.Een prima ontwikkeling.De gezondheidszorg kan wel goedkoper,dus laat de markt zijn werk maar doen.Let ook op het PGB gebeuren.Er zijn w.s honderden kantoortjes die graag jouw PGB willen regelen en daar schandalig aan verdienen.
Mocht het ooit nodig zijn, dan zal ik ( door onze sociale NEDERLANDSE regeringen) zonder er lang over hoeven na ta denken voor de waarschijnlijk veel goedkopere Blokker , Aldi, enz.winkwls gaan kiezen !
Reputatie 1
Badge +2
Vroeger begeleidde ik een gehandicapte vriendin wel eens naar zo'n speciaalzaak voor medische hulpmiddelen. Zij ging dan meestal voor speciaal aangepaste of aanpasbare zaken zoals sta-op stoelen, maar ik zag bij zulke bezoekjes altijd ook veel 'gewone' hulpmiddelen liggen (scharen voor linkshandigen, of speciale verbandscharen; blikopeners voor minder krachtigen; pak-op knijpers aan stok; e.d.). Dingen dus die iedereen wel eens in het leven nodig zal hebben, al dan niet incidenteel.Dat soort simpele dingen waren over het algemeen schrikbarend duur. Ik dacht dat dat kwam doordat het om 'niche'-producten ging: van belang voor slechts een klein deel van de bevolking, en daarom alleen in dat soort winkels verkrijgbaar. Naast de 'Èchte' medische hulpmiddelen, als aanvulling op het assortiment en/of als service bedoeld. Mijn VERMOEDEN toen: "die prijzen gaan vast wel omlaag als de vergrijzing toeneemt". Meer klanten betekent immers betere spreiding van de ontwikkelings- en productiekosten. Maar niet alleen dat: - zoals wij inderdaad de laatste paar jaar zien bij Blokker & co.. zien - meer potentiËle klanten betekent ook dat dit soort producten een interessante markt wordt voor 'gewone' winkeliers. EN JA, dan gaan de prijzen omlaag. Niet alleen doordat de kosten gespreid worden door hogere verkoop, maar nu dus ook door de grotere concurrentie (die er vroeger nauwelijks was). Marktwerking ! Bedenkelijk ? Valt te bezien.De laatste 5, 6 jaar ben ik niet meer in zo'n gespecialiseerde hulpmiddelenzaak geweest. Ik heb dus niet kunnen zien of daar de prijzen voor dit soort 'simpele' artikelen nu ook sterk gedaald zijn. Zo niet, dan prijzen ze zich gewoon uit de markt... Of verkopen ze die dingen daar gewoon niet meer? Dat zou toch wel jammer zijn, want 'alles in 1 huis' is toch wel makkelijk voor de mensen die toch behoefte hebben aan een gespecialiseerde winkel met meer service.Ikzelf zal voor dit soort simpele hulpmiddelen in elk geval tegenwoordig niet gauw naar de speciaalzaak gaan als ik niet toevallig daar toch moet zijn voor het ingewikkeldere werk. Mijn portemonnaie heeft tenslotte ook een bodem. Eerst maar eens rondsnuffelen bij de gewone supermarkt, drogisterij en huishoudelijke winkel. Probleem hierbij is natuurlijk wel dat bij Blokker & co. het assortiment beperkt zal blijven. Maar tja, zo gaat het overal in de winkelwereld: de krenten worden uit de pap gepikt.Ik wil nog wel de aandacht vestigen op een BELASTINGTECHNISCH PROBLEEM van verkoop van hulpmiddelen in 'normale' winkels: de Belastingdienst zal de aanschaf van dit soort simpele hulpmiddelen vrijwel zeker niet meer accepteren voor aftrek (specifieke ziektekosten), ook voor diegenen onder ons die deze dingen daadwerkelijk op medisch advies nodig hebben i.v.m. ziekte of handicap. Men zal bij de Belastingdienst stellen: "Dit zijn geen medische hulpmiddelen, want iedereen kan ze aanschaffen in een gewone winkel. Het is dus een gebruikelijk product, dat ook niet-zieken/gehandicapten aanschaffen. Medisch advies? Daar hebben we geen boodschap aan!". Ik heb dit al eens meegemaakt, bij een discussie over aftrekbaarheid (van een massagematras; tegen chronische pijn). En bewijs maar eens dat die redenering niet klopt... Het CBS kan in dezen geen ondersteuning geven, want die houdt de verspreiding en het gebruik onder de bevolking van dit soort artikelen niet bij in hun statistieken.
Reputatie 3
Badge +4
@B. BoxmanIk ben geen expert op belastinggebied, maar volgens dit verhaal zijn de kosten voor de genoemde medische hulpmiddelen helemaal niet aftrekbaar (helaas...)Ik wil nog wel de aandacht vestigen op een BELASTINGTECHNISCH PROBLEEM van verkoop van hulpmiddelen in 'normale' winkels: de Belastingdienst zal de aanschaf van dit soort simpele hulpmiddelen vrijwel zeker niet meer accepteren voor aftrek (specifieke ziektekosten), ook voor diegenen onder ons die deze dingen daadwerkelijk op medisch advies nodig hebben i.v.m. ziekte of handicap.Reputatie 3
Badge +4
En nog meer mooie voorbeelden:-vergrotende spiegel voor €4.- wandelstok met zitje voor €19 bij de ANWB (€80 in speciaalzaak)- rollator bij de Aldi voor nog geen €100Ik zie een aantal mooie voorbeelden voorbij komen waarbij consumenten veel bespaard hebben!    handgrepen met zuignappen bij de Blokker voor €8,50 (in de speciaalzaak €85) oprijbanen om rolstoel in de auto te rijden voor €150 in een zaak voor tuinbouwmaterialen (in de speciaalzaak €450) een knijptang bij de Aldi, prijs onbekend.
Wie heeft er nog meer voorbeelden?Reputatie 3
Badge +4
Ik begin me een beetje af te vragen: moet de Consumentenbond een onderzoek doen naar medische hulpmiddelen en wat zouden jullie dan willen weten? Wat voor handige hulpjes zijn er allemaal? Wat zijn de prijsverschillen en waar haal ik de goedkoopste, beste etc? Hoe goed is de voorlichting?Laat het me weten!
Dit is niet het bericht dat ik heb ingestuurd aan u. Dit is u stelling en ik vraag nmij af wat het geven van een reactie voor zin heeft als deze niet wordt geplaatst. Wij de gehandicapten zijn tegen wil en dank de ervaringsdecundigen en moeten iedere dag met deze problemen omgaan en er een weg in vinden. Helaas heel vaak op eigenkosten en met de nieuwe belasingmaatregelen blijven die ook voor eigen rekening. Het is dan ook schrijnend om te moeten constateren dat een rolstoel op de beurs € 3200,00 moet kosten (genoeg geld voor hetzelfde materiaal als een fiets) maar bij aanschaf moet er een leverancier tussen komen en kost de zelfde rolstoel ineens € 6500,00. Dit omdat de gemeente 40%korting eist. deze krijg je als klant dus niet.Ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen door de nieuwe wet langdurige zorg. Ook krijgen ze steeds minder thuiszorg aangeboden en zijn ze aangewezen op vrienden en familie. Wie langer thuis blijft wonen heeft soms baat bij een sok-optrekhulp, een rollator, een plasbuis en nog veel meer van dit soort handige dingen, de zogenaamde medische hulpmiddelen.Winkels als Blokker en Aldi spelen hier slim op in en bieden medische hulpmiddelen aan voor een lage prijs. En de winkel zit als het ware 'om de hoek'. Hulpmiddelen kon je vroeger alleen bij een medische speciaalzaak krijgen. Voordeel van de speciaalzaak is dat ze een breder assortiment hebben en advies kunnen geven. Ze zijn vaak wel duurder.Stelling:Ik koop mijn medische hulpmiddelen straks gewoon bij de Aldi of Blokker.Ik ben natuurlijk ook benieuwd of jij al eens zoiets gekocht hebt bij de Blokker of Aldi. En ben je er tevreden over?Door B. Smits[/quote]
L.S.Het lijkt me een goed idee dat de CB zo wie zo de financiele aspecten van de gezondheidszorg nauwlettend volgt.Die ontwikkelingen zijn vaak zo complex dat een gewoon mens dit niet kan volgen.De CB heeft er tenslotte verstand van.Vriendekijke groet,Remco Baalman.
Er is blijkbaar iets niet helemaal goed gegaan bij het plaatsen van je reactie, B. Smits. Goed om te zien dat het uiteindelijk wel gelukt is je reactie in deze discussie te plaatsen.Dit is niet het bericht dat ik heb ingestuurd aan u. Dit is u stelling en ik vraag nmij af wat het geven van een reactie voor zin heeft als deze niet wordt geplaatst.Ik denk dat het voor ouderen niet alleen belangrijk is om een hulpmiddel te krijgen. Ze willen ook zeker weten dat dit het juiste hulpmiddel voor hun is. Daarom wil je dat er een goede organisatie achter hulpmiddelen voor ouderen zit. Voorbeelden zijn http://www.comfortland.nl/ en http://seniorensociety.nl/. Deze organisaties beoordelen de hulpmiddelen alvorens ze aan ouderen verkocht worden en ouderen kunnen ergens terecht waar ze worden bijgestaan als het hulpmiddel niet naar de zin is.
Reputatie 1
Badge +2
@Ramona_merkt_op: In je reactie dd. 27-02-2015 twijfel je aan de aftrekbaarheid van de kosten van medische hulpmiddelen, zoals ik die besprak.Graag wil ik voor de volledigheid toch nog even hierop ingaan. Ik doe uitgesteld vanwege een langdurig verblijf elders, drukke bezigheden en omdat je inmiddels in het aangifteprogramma 2015 van de Belastingdienst e.e.a. eigenlijk zelf al hebt kunnen nalezen.De Wet inkomstenbelasting 2001, Art. 6.17 'Uitgaven voor specifieke zorgkosten' [ nog steeds van kracht ] vermeldt onder aftrekbare kosten sub lid 1., punt d.: "andere hulpmiddelen, voor zover deze hulpmiddelen van een zodanige aard zijn dat zij hoofdzakelijk door zieke of invalide personen worden gebruikt".Onder punt 2 staat vervolgens hierover verder bepaald dat in ieder geval hieronder NIET vallen "brillen, contactlenzen en overige hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen"; "scootmobielen"; "rolstoelen" en "aanpassingen aan, in of om de woning, woonboot, woonwagen of aanhorigheid daarvan" . Deze lijst is 'limitatief': d.w.z., die zijn dus in geen geval aftrekbaar. Andere hulpmiddelen dus in principe WEL. Overigens speelt ook de evt. inmiddels opgebouwde jurisprudentie een rol.Om terug te komen op de vrij simpele hulpmiddelen die Jan en alleman tegenwoordig bij de drogist of huishoudwinkel en supermarkt kan aanschaffen: die zijn dus weliswaar niet van aftrek uitgesloten via dat Art. 6.17, lid 2 maar - zoals ik al stelde, en meegemaakt heb! - BEWIJS in de tegenwoordige situatie maar eens tegenover de Belastingdienst dat deze "hoofdzakelijk door zieke of invalide personen gebruikt worden". Men hoeft er immers niet meer voor naar een gespecialiseerde winkel met een medische verwijzing. Net zoals tegenwoordig iedere asociale jongere in een invalidenkarretje e.d. kan rondscheuren. Voor de lol; niet omdat zij ze vanwege ziekte of invaliditeit nodig hebben... En van die grijpers met een lange steel, om dingen van de vloer te kunnen oprapen, daar lopen de verslaafden mee rond als zij als 'dagbesteding/bezigheidstherapie' een paar uur zwerfvuil gaan oprapen.

Een hoop handige hulpmiddelen koop ik uiteraard bij de action of aldi. Dingen zoals een anti-slip matje of handige warme handschoenen haal ik wel daar.

Maar als ik dingen lees zoals een rollator voor nog geen 100€ bij de aldi dan krijg ik daar toch mijn vraagtekens bij. Ik heb “gelukkig” mijn inmiddels derde rollator via de zorgverzekering kunnen krijgen maar ik geloof als het bij sommige mensen niet in het pakket zit dat de aldi dan wel een oplossing is. 

Sommig hulpmiddelen hebben toch wat extra specialisme nodig, ik geloof niet dat de action, aldi, blokker of iets dat heeft in hulpmiddelen. Ik haal mijn hulpmiddelen altijd via * waar ik altijd goed ben geholpen. Zo zijn er uiteraard meerdere zorghulpmiddelen specialisten webshops maar hier heb ik gewoon goede ervaringen mee.

 

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Reageer