Beantwoord

Test mondkapjes?

  • 14 October 2020
  • 43 reacties
  • 2138 Bekeken


Toon eerste bericht

43 reacties

Tekst van kassa site:
Het ministerie van VWS en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten in een reactie weten: "Het kabinet volgt het OMT in haar advies wat erop neerkomt dat het dragen van een mondkapje niet dé oplossing is tegen de verspreiding van het virus. Het allerbeste is om anderhalve meter afstand te houden, hygiëne te betrachten, bij klachten thuis te blijven en je te laten testen.


Zoals ik het begrijp, dragen we mondkapjes voor de bewustwording.
En niet, omdat ze zo goed werken.
En dan heb je nog de ophoping van CO² wat astma patiënten het eerste merken.

Reputatie 7
Badge +6

Het is bekend dat het OMT die niet medische mondkapjes vrijwel nutteloos vond en eigenlijk nog steeds vindt.  Andere landen vonden dat maar raar van ons . Die deden kennelijk wel liever aan schijnveiligheid . Wie doen dan raar ? Laat ze nu eindelijk eens meer werk maken van wat ECHT helpt . Dat gaat nog steeds niet helemaal goed.

In Duitsland zijn de regels ook per regio anders.
Daar is de plicht al een half jaar.
Daar heb je ook weer mensen die er niet aan mee doen.
Daar spreken ze ook niet van ‘niet medisch’ maar van ‘voor dagelijks gebruik’ 

Nederland staat er om bekent, dat we alles ter discussie stellen.
Of de plicht er komt, is maar de vraag.
Omdat ze nu eerst gaan toetsen of de plicht niet tegen art.11 van de grondwet verstoot.
 

Badge +8

En waarom staat er onder de kop van dit topic dat het beste antwoord is gegeven door moderator Imke? 

@Luctor Omdat ik antwoord heb gegeven op jouw oorspronkelijke vraag wanneer de Consumentenbond een mondkapjestest gaat publiceren. :relaxed:

Reputatie 4
Badge +6

@Imke Je hebt antwoord gegeven, maar in een moeite door dat zelf gelabeld als het beste antwoord, groen omkaderd nog wel. Waarop ik heb aangegeven dat niet het beste antwoord te vinden. De CB heeft zijn handen bovendien heel lang niet willen branden aan dit topic. Ik ken het stuk dat achter de link staat. Nog even gekeken. Het blijkt op 14 oktober te zijn bijgewerkt, toevallig net drie dagen voor de uitzending van Kassa. En op de dag dat dit topic werd gestart. De inhoud is vooruit gegaan. Compliment hoor.

Reputatie 6
Badge +4

@Imke  Wat ik wel vreemd vind (en dit zeker niet voor het eerst), is dat Beantwoord, blijkbaar automatisch Beste Antwoord wordt. Vreemd vind ik ook, dat je als topicstarter vaak niet de kans krijgt om Be(ste)antwoord aan te vinken, want dan is iemand van CB je al voor geweest.

@Luctor 
Jij stelt een vraag direct aan de consumentenbond.
Het is logisch dat @Imke dan namens de bond een antwoord geeft.
Het groen markeren is ook logisch, omdat er maar 1 antwoord van de bond is.
 

Reputatie 4
Badge +6

De buitenlandse partners van de CB hebben kennelijk maskers goedgekeurd die dat predicaat waarschijnlijk helemaal niet verdienen, gegeven de uitkomsten van de test in Kassa. Het beste antwoord op mijn vraag had naar mijn oordeel dan ook kort en krachtig geweest kunnen zijn: ‘Nee’.

Reputatie 7
Badge +8

Maandenlange discussie over mondkapjes. Zou het alombekende spreekwoord alle beetjes helpen hier ook niet van toepassing zijn. Het komt uit het oud-Nederlandse vertalingen boek van 1755. Dus al na 265jaar wist men het…… alle kapje helpen wel een beetje, sommige goed, andere minder,,,,,,maar met kapjes hadden we meteen kunnen beginnen…… en met nog zoveel helpende zaken uit dat zwalkende beleid.

Vóórdat ze voor gewone stervelingen verboden en alleen voor de zorg bestemd werden verklaard waren FFP2 stofmaskers gewoon in de bouwmarkt verkrijgbaar. Hoe dat nu is weet ik niet, maar dat verbod is inmiddels opgeheven. Die maskers sluiten goed aan en bezorgen @Wienk-Soyer brildragers het minste ongemak. Maar ze zijn van zeer dicht materiaal en daardoor niet comfortabel bij langdurig gebruik. Wel herbruikbaar als ze tussentijds goed gedroogd worden, althans volgens Duitse consumentenvoorlichting van enkele maanden geleden. Uit diezelfde bron, maar recent, komt de aanbeveling om in zelfgemaakte kapjes fluweel of fleece te gebruiken voor optimale bescherming.  Voor een goede pasvorm moet dan wel zelf gezorgd worden. 

Reputatie 7
Badge +8

Dit is kennelijk de laatste discussie over de mondkapjes hier op het forum. Er zijn er talloze geweest, en deze topiq onder de noemer test mondkapjes is dus de laatste. Het “juiste” antwoord staat er nu met dit mee 3x nl.

Beste antwoord door Imke

Dank allen, voor de suggestie om ook mondkapjes te gaan testen. Voor de overzichtelijkheid van de Community heb ik de topics van @Luctor en @Wienk-Soyer samengevoegd.

Voor een mondkapjestest is de marktdekking erg lastig, zeker omdat veel mensen in Nederland een stoffen of zelfgemaakt masker dragen. 

Onze buitenlandse partners hebben wel dergelijke tests gedaan Zij hebben juist gekozen voor mondkapjes die je in de supermarkt en bij de drogist kunt kopen. Deze  voldeden vrijwel allemaal aan de voorwaarden die er gesteld kunnen worden aan niet medische maskers.  Voor meer informatie over mondkapjes kun je deze pagina van onze website bekijken.

Bekijk origineel

 

En ere wie ere toekomt Imke heeft het allemaal samengevat. Het artikel bezit alle informatie die in alle topics en discussies hebben plaatsgevonden. En uiteindelijk moet ieder de pagina c.q. het origineel nog maar eens bekijken…… over deze punten gaat het:

En daarover is dus allemaal gediscussieerd. Volgens mij vindt ieder wel wat terug van zijn reacties. Voor mij heeft iedereen  dan ook bijgedragen tot een einde van de discussie. Of het een goed einde is zullen we maar niet verder bediscussiëren.

Reputatie 4
Badge +6

Uit de Volkskrant van vandaag:

Inzicht

Foto Universiteit van Tokio / Reuters

FOTO UNIVERSITEIT VAN TOKIO / REUTERS

Hoestend paspophoofd temt coronavirus met mondkapje (maar slechts gedeeltelijk)

Twee hoofden, los van hun lichaam als symbool voor hoe we allemaal losgezongen zijn van het dagelijks leven. Het mondkapje, als terloopse confrontatie met wat niet controleerbaar is. Wie niet beter weet, denkt hier misschien moderne kunst te zien, een commentaar op de teloorgang van de menselijke maat in de coronamaatregelen.

In werkelijkheid is dit surrealistische plaatje de foto van een wetenschappelijk experiment. Hier proberen onderzoekers met een hoestend paspophoofd te onderzoeken of een lap voor neus en mond de verspreiding van het coronavirus remt.

De voorzichtige conclusie? Mondkapjes helpen, maar nooit volledig, zo schrijven ze in het vakblad mSphere. Wanneer het hoestende hoofd (voor de kijkers links) een mondkapje op had, ving dat grofweg de helft van de virusdeeltjes af. Had het 'gezonde' hoofd er eentje voor, dan filterde dat maximaal zo'n 40 procent van de besmettelijke deeltjes van zijn kuchende kompaan weg. Een professioneel N95-masker ving ruim 80 procent.

Perfect werd het helaas nooit. Toch echt die anderhalve meter afstand bewaren, dus.

leuk die test.
Maar als ik bij de supermarkt sta, zie ik mensen een mondkapje uit hun jaszak halen.
En als ze weer weg gaan, stoppen ze het weer in hun jaszak.

Test het zelf:
Smeer er maar eens zwarte schoensmeer op, dan zit je in een hele korte tijd onder de zwarte vlekken.
Als je het kapje verkeerd gebruikt.
 

Reputatie 7
Badge +5

dit was toch al de boodschap die het rivm vanaf dag 1 verkondigde?!

Reputatie 4
Badge +6

@E.B.F. Stroeve Ik ben bang van niet. Hun verhaal ging over niet-medische maskers. Die doen helemaal niets maar werden desondanks verplicht in het OV.

Reputatie 7
Badge +5

dat was vooral een politiek besluit.

Reputatie 2
Badge +1

Er is een uitgebreide studie gedaan in Denemarken. Niemand durft het te publiceren. De uitkomst is nogal brisant. Het zal wel hetzelfde zijn als de kassa-test en waarschijnlijk erger:

Baat het niet dan schaadt het wel.

https://www.rt.com/news/504219-danish-mask-study-rejected-coronavirus/

Reputatie 2
Badge +2

Er is al een studie uit de 80er jaren m.b.t medische mondkapjes met de conclusie: “It would appear that minimum contamination can best be achieved by not wearing a mask at all”. Een samenvatting van een aantal onderzoeken Studies of Surgical Masks Efficacy.

 

Reageer