Twijfel jij wel eens of jij de behandeling krijgt die je nodig hebt?

  • 1 March 2017
  • 1 reactie
  • 125 Bekeken

In bijvoorbeeld de fysiotherapie maak je afspraken met je verzekeraar over het aantal te vergoeden behandelingen. Dit zijn de voorwaarden van je (aanvullende) verzekering. Daarnaast maken verzekeraars met fysiotherapeuten afspraken over bijvoorbeeld een maximaal aantal behandelingen per ‘aandoening’. Dit doen verzekeraars uit het oogpunt van doelmatige zorg en om de kosten in de hand te houden. Deze aantallen zijn gebaseerd op gemiddelden. Fysiotherapeuten worden op basis van deze gemiddelden vergoed en gecontroleerd. Meer behandelingen dan gemiddeld bij de een kan dus een reden zijn om wat minder bij de ander voor te stellen.

Als consument ken je deze afspraken niet en kan je niet beoordelen of dit van invloed is op het behandelplan dat de fysiotherapeut voor jou opstelt, en hoeveel behandelingen jij krijgt.

Is de keuze om meer of minder behandelingen voor te stellen altijd gebaseerd op de persoonlijke situatie van de patiënt en zijn zorgvraag, of spelen andere factoren ook een rol?

(Wil je meer lezen over dit onderwerp; in september 2016 deed de Consumentenbond samen met artsenorganisatie VvAA onderzoek naar contractafspraken tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Met onze actie Weg met geheime zorgdeals' vechten we ervoor dat die contractafspraken inzichtelijk en begrijpelijk worden voor jou als consument.)

1 reactie

De afgelopen 30 jaar heb ik twee keer een "gewone" fysiotherapeut geconsulteerd. In het eerste geval werd mij gezegd, dat mijn kwaal nooit zou verdwijnen maar wel behandeld kon worden, o.a. met medicijnen. Daar voelde ik niets voor en heb zelf de juiste training gezocht en gevonden met prima resultaat. In het tweede geval wilde ik alleen weten welke oefeningen geschikt waren voor het door mij beoogde doel. Dat consult werd praktisch geheel aan administratie besteed met de mededeling, dat een behandeltraject zou volgen van nog onbekende duur. Ik ben voor deze kosten niet verzekerd en heb dus opnieuw zelf de juiste oefeningen gezocht en gevonden, eveneens met prima resultaat.

Mijn enige goede ervaring was die met een gespecialiseerde sportfysiotherapeut die mij in drie behandelingen van een zeer pijnlijke sportblessure heeft verlost. Kostte niet veel meer, maar was het geld meer dan waard.

Reageer