gratis artikel

UV filters: hoe goed zijn ze voor je?

  • 13 June 2022
  • 1 reactie
  • 68 Bekeken
UV filters: hoe goed zijn ze voor je?
Badge +8
  • Community Manager
  • 2161 reacties

Met de zomer in aantocht beginnen we allemaal wat meer te smeren met middeltjes die UV filters bevatten. Op het etiket staat dan octocryleen of zinkoxide. Maar wat is dat? Wat zit er eigenlijk in al die smeersels en sprays? En is alles even goed voor je?

Lees meer over UV filters in dit gratis artikel uit de Gezondgids van juni 2022.

Gebruik jij producten met UV filters? Praat mee!


1 reactie

Dat is natuurlijk uitsluitend zinnig en relevant in de context hoe schadelijk UV eigenlijk is. Soms is het de minste van 2 kwaden kiezen, en dan de verkeerde keus maken kan ook heel schadelijk zijn.

https://signalenleefomgeving.nl/signalen/uv-straling-en-huidkanker

 

Huidkanker wordt bijna exclusief veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolette (UV-)straling en is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Er zijn verschillende vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Per jaar komen er 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij (waarvan 50.000 de vorm basaalcelcarcinoom) en overlijden er bijna 1000 Nederlanders aan deze ziekte (nagenoeg alleen aan de vorm melanoom). Melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, komt in Nederland relatief vaak voor ten opzichte van andere Europese landen.

De huidkankertrend komt vermoedelijk door geleidelijk in de 20-ste eeuw veranderd UV-blootstellingsgedrag. Andere mogelijke verklaringen zijn toegenomen gevoeligheid of verbeterde diagnostiek. Door klimaatverandering (meer zomerse dagen, minder bescherming door wolken, schonere lucht) wordt een verdere toename van de huidkankerincidentie verwacht.

Reageer