UV sterilisator

 • 26 January 2021
 • 7 reacties
 • 633 Bekeken

Badge

 Heeft iemand ervaring met steriliseren met UV licht? Op conrad.nl wordt het volgende produkt verkocht (schuin gedrukt):

Easypix UV SteriLight SL1

Overdracht van ziektekiemen, bacteriën en virussen kan worden voorkomen door vaak uw handen te wassen. Maar dagelijks gebruikte voorwerpen, zoals computertoetsenborden, zijn niet zo eenvoudig te reinigen. SteriLight desinfecteert middels UV-C-licht, waarmee u elk voorwerp volledig desinfecteert zonder vloeistoffen en reinigingsmiddelen.

Nauwkeurig, snel en eenvoudig te bedienen
SteriLight maakt in slechts 2 seconden korte metten met allerlei soorten ziektekiemen, bacteriën en virussen. Het apparaat is draagbaar, oplaadbaar en daarmee ideaal voor thuis, onderweg, bij het winkelen of op vakantie. Schakel de SteriLight in en trek deze langzaam over het te reinigen oppervlak - klaar, schoon!

Compact en milieuvriendelijk
Voorkom overmatig gebruik van desinfecterende middelen in uw directe omgeving en behandel oppervlakken en voorwerpen waarmee u in aanraking komt met SteriLight om ze compleet te desinfecteren zonder chemicaliën.

G-sensor
Zorg dat u het UV-C-licht altijd naar beneden richt.
Om veiligheidsredenen is in de SteriLight een speciale sensor geïnstalleerd die ervoor zorgt dat het apparaat automatisch uitschakelt wanneer het naar boven wordt omgedraaid, om schadelijk oogcontact te voorkomen. Als het apparaat dan weer naar beneden wordt teruggedraaid, schakelt het automatisch weer in en ook het UV-C-licht en de controlelamp gaan weer branden.

Hoe werkt UV-C-licht?
UV-licht doodt virussen en bacteriën.
Het mag echter alleen worden gebruikt voor het desinfecteren van voorwerpen en oppervlakken, niet voor het doden van virussen bij levende wezens. UV-licht met een bijzonder korte-golfbereik, met een golflengte van 280-100 nm, wordt "UV-C" genoemd en heeft een extreem desinfecterende werking op oppervlakken. Ter vergelijking: UV-stralen met lange golven worden UV-A genoemd, met korte golf UV-B en met zeer korte golf dus UV-C.
Wetenschappelijk is aangetoond dat UV-C-licht met zeer korte golf oppervlakken binnen enkele seconden kan desinfecteren. Het licht doodt bacteriën, schimmels en virussen bijzonder efficiënt.
UV-C-licht is echter wel schadelijk voor de gezondheid en kan het gezichtsvermogen schaden. Daarom mag u zich nooit aan het directe UV-licht blootstellen: alleen voorwerpen en oppervlakken mogen met UV-licht worden behandeld!

 

Werkt dit echt? Is hier onderzoek naar geweest? En kan het schadelijk zijn?

 

 


7 reacties

Een apparaat dat zoveel UVC uitstraalt dat het effectief werkt lijkt me niet geschikt voor consumenten omdat het risico op onoordeelkundige gebruik te groot zal zijn. UV-C is namelijk echt schadelijk, het is niet zomaar dat ziektekiemen er dood aan gaan.
Lees dit eens: https://www.cleantotaal.nl/uvc/uvc-desinfectie-dodelijk-paars-licht/

Volgens mij zijn die lampen bij onoordeelkundig gebruik echt levensgevaarlijk.

De vraag is natuurlijk waarom zou je dit willen.  Niets is 100% bacterie en of virusvrij en dat hoeft ook helemaal niet. Daarnaast is het té alarmerende ‘onderzoek’ van begin vorig jaar ook al achterhaald/onderuitgehaald, omdat men daar zulke enorme hoeveelheden voor gebruikte dat dat een volkomen onrealistisch beeld schiep, dat niet overeenkomt met de realiteit.

Alleen ervaring met gebruik van dit licht in een absoluut lichtdichte kast.
Als het goed ontsmet is de straling gevaarlijk.

Ik zou dat nooit gebruiken zonder een bijbehorende beschermingsbril en huidbescherming.
Dus een bril die voldoende filtert voor dat specifieke apparaat.
 

Kom op mensen, hier moet je als goedwillende amateur toch gewoon vanaf blijven. Hoort dat er niet  klip en klaar te staan?

Reputatie 3
Badge +2
 1. https://nl.hardware.info/nieuws/72431/pro-signify-brengt-desinfectielampen-met-uv-c-licht-uit
  1. Twee seconden misschien mogelijk bij 1000 WATT maar dat zou betekenen dat u alles maar dan ook echt alle kieren en ramen licht dicht zou moeten maken en uw meubels bij de vuilnis bak moet zetten na het ontsmetten omdat die gebleekt worden.
 2.  UV-C is kanker verwekkend en beschadigd je ogen wat tot blindheid kan/gaat leiden
 3. Wilt u mondkapjes ontsmetten? dan is er op Aliexpress een klein apparaatje waar mee dat zou kunnen maar ook deze doet er 20 tot 30 minuten er over om een kant te ontsmetten ofwel het duurt zo 40 tot 60 minuten er over om 90% van de virussen te doden en dan is een KN95 neus - mondkapje* een stuk sneller en goedkoper ook deze zijn op Aliexpress te vinden of koop een katoenen kapje en was die na gebruik op 60 graden en strijk deze met een warme strijkbout. 

  * Deze zijn 3x te gebruiken door ze na gebruik in een afgesloten plastienzakje 5 dagen in volle zon/daglicht te bewaren.
  Wel neemt de effectiviteit af maar zak doorgaans niet lager dan 80% effectiviteit.
  Deze zijn echter niet geschikt voor mensen met ademhaling moeilijkheid zoals (matige tot zware) astma of COPD patiënten zelfs KN95neus - mondkapje met lucht klep zijn ongeschikt.
  Neus-mondkapjes met klep  Neus- mondkapjes zonder klep

   Deze maskers zijn goed gekeurd, zie link
  De redenen dat ik de linken naar Aliexpress heb toe gevoegd is dat er te veel winkels deze maskers verkopen tegen woeker prijzen.
  2 stuks voor "slechts” €5.00 of zelfs 10 voor €65 bij een online drogist die zich zelf goedkoopste noemt tevens zijn deze maskers verplicht als je naar Duitsland wilt reizen.
Reputatie 6
Badge +5

Een voorbeeld van uv ontsmetten, speciaal voor corona.
Het virus is in enkele seconden dood, al zijn de heren geleerd er nog niet over uit of een virus wel leeft.

https://www.ad.nl/zwolle/deze-zonnebank-op-wieltjes-helpt-zwols-ziekenhuis-isala-in-strijd-tegen-corona~aa4168d7/

Maar er is dan ook niemand in die ruimte aanwezig tijdens het ontsmetten, dit licht is ook gevaarlijk voor mensen.
Een UV C lamp in een ventilatie kanaal kan wel meehelpen lucht ventilatie te ontsmetten.

Reageer