straatvraag

Wat doe je om gezond te blijven?

 • 20 October 2020
 • 58 reacties
 • 3278 Bekeken
Wat doe je om gezond te blijven?

Toon eerste bericht

58 reacties

Badge +8

Voor de CB: Ik krijg alsmaar de irritante popup: "Mogen we je een paar vragen stellen over jouw bezoek aan het forum?” Het antwoord is NEE. Kunnen jullie dat niet onthouden?

Dat hoop ik wel, @Harrie LPP:wink: Je hebt dus al een keer antwoord gegeven of klik je vraag steeds weg?

Ik begrijp er dan weer niets van dat ze hier geen palmolie of cocosolie kennen. 

 

Dat ligt gewoon bij de AH hoor, ik gok een variant of zes.

Alleen juist kokosolie staat bekend als juist rijk aan verzadigde vetten ipv meervoudig onverzadigde vetten en wordt niet echt aanbevolen door de deskundigen.

 

 

Vooral de ongefilterde kokosolie is heel lekker.
Gebruik een beetje en wat je bakt gaat naar kokos smaken.
De neutrale vind ik niet zo spannend.

 • niet drinken (ik ben 20 jaar geleden met alcohol gestopt)
 • (uiteraard) niet roken (daar ben ik 40 jaar geleden mee gestopt)
 • drie kwartier gymnastiek per dag
 • zoveel mogelijk biologisch (en liefst biodynamisch) eten
 • op mijn gewicht letten: elke ochtend op de weegschaal
 • regelmatig leven (steeds om ongeveer dezelfde tijd naar bed en weer op)
 • veel dingen doen die ik leuk vind

Wat de eerste zes punten betreft: nee, is niet saai! Als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer.

Badge +8

Off-topic reacties zijn verwijderd.

Zullen we om geheel andere discussies te voorkomen weer terugkeren naar de oorspronkelijke vraag van dit topic: Wat doe je om gezond te blijven? :relaxed:

Reputatie 7
Badge +8

Juist om gezond te blijven heb ik een aantal dagen doorgebracht in het ziekenhuis. Niet geheel intern maar wat ze noemen dagbehandeling, wat in mijn geval dus wel enkele dagen duurde. En sommige behandelingen zijn minder prettig doordat ze niet geheel pijnloos zijn, en anderen zijn evenmin prettig omdat het uren wachten inhoudt.  Ben je dan weer thuis dan ontbreekt even de fut om bijvoorbeeld uitgebreid op het forum bezig te zijn. Maar ik trachtte nu de draad weer op te pakken, zeker wat betreft de gezondheid discussie. Interessant vind ik de discussies over wat ‘men’ vindt van het echt gezonde, meestal dus natuurlijke, biologische enz., voedsel versus dat ‘ongezonde’ en de discussie over de oliën waarvan er vele soorten zijn maar door de bomen het bos niet meer ziet.

Maar al lezend ben ik ineens  (kennelijk) hele stukken kwijt en ga van 20 uur verleden ineens naar nul of ‘nu’. Terecht dat geheel off topic discussie verwijderd wordt, die ingrepen moeten er blijven als men bijvoorbeeld weer op elkaar dus op de personen gaat spelen. Ik weet niet waarom zaken verwijderd zijn, maar verwacht dat het weer in het persoonlijke vlak ligt. Jammer dus, want hoe is het nu afgelopen met het 'gezonde, natuurlijke’ eten versus het ‘lekkere’ eten en het verschil in oliën, zoals opgemerkt er zijn er zovele, maar wat is nu het beste?

Ja, daar ben ik het met je over eens, Harrie! Niet alles wat we nodig hebben is in de supermarkt verkrijgbaar. Ik haal al mijn supplementen van *, ze leveren supersnel en zijn van topkwaliteit. Ik slik nog regelmatig mijn vitamines en ben zeer tevreden over mijn gezondheid.
Verder zijn sporten, uitgebalanceerd eten en voor jezelf zorgen voldoende!

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Badge +8

Ik let op wat ik eet . Een keertje zondigen op dat gebied moet kunnen vind ik , maar niet te vaak. I

@E.T. Wiersum. heeft deze quote toch mooi de Gezondgids gehaald! :wink:

 

Badge

Het voedingscentrum zal het toch wel weten, en ja zij geven 5 tips:

 1. Eet gezond. Je zorgt goed voor jezelf als je gezond eet. ...
 2. Blijf op gezond gewicht. Met een gezond gewicht loop je minder gezondheidsrisico's dan mensen met overgewicht of ondergewicht. ...
 3. Beweeg regelmatig. Voor een gezond leven is bewegen belangrijk. ...
 4. Rook niet. ...
 5. Ontspan voldoende.

En dat is dus wat u volgens het centrum moet doen.

En als ik nu mezelf bekijk voldoe ik alleen aan punt 4. Ik probeer gezond te eten, maar ben een Bourgondiër, dus dan komt vaak lekker voor gezond. En je gewicht neemt dan vaak toe. Bewegen doe ik wel, maar hoofdzakelijk passief. En ontspannen in deze wereld, dat is een makkie. Vooral omdat anderen, neem dit soort organisaties, je zeggen wat je moet doen.

En als u nog wat googled krijgt u nog een 150 tips wat te doen.

 

Hallo de Ruiter, 

 

Ik ben het volkomen mee eens met de vijf gezondheidstips van het voedingscentrum die u naar voren heeft gebracht. Mijn persoonlijke mening is dat ik 3x per week de gym bezoek om in lichaamsconditie te blijven, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren zoals het sporten. Voor mij blijft gezond eten heel belangerijk. Het is ook raadzaam voor een extra aanvulling bijvoorbeeld het gebruik van veel fruit. Dit is een plantaardige supplement * die ik elke dag inneem na het trainen. Het dient als een ondersteuning voor de weerstand en in het bijzonder het immuunsysteem. 

*[Commerciële link verwijderd door beheerder]

Reputatie 7
Badge +6

Ik heb zelden  gesport met behulp van allerlei apparaten . Vond het niet prettig . Gelukkig hebben wij een zeer grote tuin waar veel werk in zit en ook regelmatig  wat te klussen in en rond het huis . Verder doe ik nu en dan vrijwilligers werk en bij goed weer boodschappen op de fiets . Dat alles vind ik een veel prettiger en nuttiger manier van bewegen . 

 

Soms verlang ik terug naar de tijd, dat er nergens een houdbaarheidsdatum op stond.
Ook geen etiket met ingrediënten.
Suiker kwam gewoon uit een la.
En boter was gewoon roomboter.
En als je toch op zoek ging naar kleine lettertjes, was je een wijsneus en werd je de winkel uit gezet.:joy:

En een paar keer per jaar kotsen omdat het kennelijk toch niet goed was. Nee dank je.

En een paar keer per jaar kotsen omdat het kennelijk toch niet goed was.

Vandaag, 15 december, is Internationale Dag van de Thee.

Een zeer prominent redmiddel voor iedereen die wel eens moet „kotsen“.

Ik heb dit probleem met thee, dat er ook hele lekkere theeën zijn, maar als ik ergens kom dan douwen ze me zo'n kist voor m'n neus met allemaal vakjes. Daar zitten dan allerlei soorten thee in met bessen, sinaas, greentea van gras, appelbloesem, bosvruchten, mango en zo meer. Citroen is er ook maar dat vak is altijd leeg. Als ik dan vraag of ze ook normale thee hebben kijken ze me aan, nou zeurkous, waar heb je het over. Dan zeg ik bijvoorbeeld nou Pickwick zonder iets eraan toegevoegd. Oh ja, jij lust alleen Engelse thee. Ik kom er niet uit. Ik moet helemaal niet speciaal Engelse thee, alleen normale thee . . . Maar tegenwoordig moet alles anders zijn dan normaal, dat is het nieuwe normaal.

Bij een Vietnamese pagode met kerk kon ik een keer Lotus thee krijgen met een beetje gember ernaast op een klein schaaltje. Amai, als thee lekker is dan deze wel. 

Er is ook voor mij een wereld van verschil tussen de in Nederland zo vaak gepresenteerde zwarte thee-met-toegevoegd-fruitsmaakje-extract en andere theesoorten en kruidenthee die wel bestaat uit echte gedroogde planten. De fruitsmaakjesthee vind ik niet te harden.

Maar als je iets gegeten hebt wat dusdanig bedorven is dat maag en darmen besluiten om het retour te sturen of fast forward doet thee daar weinig aan en dat is juist goed.

Als het geen losse thee is, dient de aanbieder onderworpen te worden aan een opvoedproces.

Reputatie 2
Badge +1

Regelmatig veel bewegen (minimaal ½ uur per dag stevig wandelen). Gevarieerd eten. Fruit, groente en beperkt vlees. Oppassen met koolhydraten. Voedingssupplementen zijn niet nodig bij gezonde voeding in mijn optiek.

Ik ben deze week aan het wandelen geslagen. Het weer is ook heel aantrekkelijk. Ik groei dicht van die Corona lockdown en bijhouden van dit forum. De weegschaal draait helemaal rond en dan nog een stukje verder. En dat terwijl ik dagelijks fruit eet en wekelijks vis 

Het moment van de waarheid breekt aan. Er is maar één oplossing en er is maar één persoon die het kan oplossen. En dat ben ik zelf. En hoe langer je blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om omhoog te komen. 

Dus ik ben begonnen. Het eerste probleem was dat de buren dan koekeloeren. Toen dacht ik, ik pak de auro en ga naar waar je prettig kan wandelen. En elke keer een andere plek. Na drie dagen zeg ik al, jeetje wat zijn er leuke plekken in de gemeente om te wandelen. Meerkoetjes met een rijtje kinderen gezien, halfgrote eendjes en zo. Je hebt verharde paadjes en wilde paadjes. Die van zondag was niet zo fijn, racefietsers komen van achteren aan, ping ping en zoef en ben je bang voor een flinke botsing van achteren. En dan niet een keer maar willekeurig meerdere groepjes.

De stappenteller gaat mee. Ook een ontdekking, 1 km wandelen = 100 kcal. Maar ik had m'n gewicht ook ingevuld. Mogelijk hebben jullie andere kcal per km. Maar jeetje, dan moet ik 6 km per dag lopen. Ik ben pas aan het beginnen, 't is al heel wat dat het de 4e keer is zelfgedaan en uit vrije wil. Maar het wordt steeds leuker en hier en daar is een mooie foto te maken.

En dan wat er naar binnen komt elke dag door het mondje. Nu even flink het mes erin, elke dag ook bleekselderij eten, maar de kilo's vliegen er nog niet af. Niet teveel naar kijken maar, anders hou je de zin niet. Mensen zien vanzelf wat je aan het doen bent en gaan je groeten. Word leuk zo!

 

 

Respect Jan. En weer een leuk verhaal. :-)
Maar doe rustig aan in het begin. Komende dagen wordt het erg warm. Bovendien is 6 km per dag flink voor een beginner. Je voeten en benen, en dan vooral gewrichten en pezen moeten hier aan wennen en dat duurt meerdere maanden voordat die sterker worden. Dus pijn = stoppen.

Ik loop al vier dagen. Er is maar een weg, vol blijven houden. Vandaag 2,49 km, het lijkt wel een grapje, dat is precies 249 kcal. Ja, dat klopt, de gewrichten en pezen moeten er aan wennen. Maar als je wandelt heb je allerlei standen om te kiezen hoe je loopt. Zoals do-the-marathon, kuieren, lanterfanteren, op je gemakkie, take-it-easy, walk-like-an-Egyptian, dribbelen, quacko molo, slenteren, in de pas, op de maat, keus genoeg om je aan te passen.

Maar ik zit met iets wat ik al eerder zei. Heel Nederland moet aan de gezondheidsdinges, iedereen aan de wandel. Afgelopen zondag was na de kerk, dan zijn er groepen racefietsers die je van achteren met hoge snelheid naderen. Tijd om te groeten is er niet, ze doen ping, ping en dan zoef x aantal fietsers en weg. Maar de rest van de week? Ik ben de enige die wandelt. De rest van Nederland wandelt niet. Ik wandel elke dag ergens anders op willekeurige tijden, dat is toch statistisch representatief, maar waar ik ben, ho maar, geen wandelaar te bekennen. Ik heb er een foto van gemaakt. Zo'n leuk wandelpad door het bos, zo uitnodigend, zo spannend want je weet niet waar je uitkomt, zoveel mooie natuur, een eekhoorntje hier, een raaf of een kau daar. Maar er is verder niemand, ik ben de enige. Volgende keer weer een andere plek! Dit is trouwens een mooi bos, het ligt in het oosten van het hout.

Mooi pad, geen wandelaars . . .

 

 

 

 

Ik heb het gedaan, steun kreun, over de vijf kilometer vandaag. Ik heb foto’s gemaakt, want ik heb kritiek. Ik wou het met beeld vertellen, heet dat beeldspraak? Ik heb de foto’s in elkaar gepropt, dan neemt het weinig plek. Kijk hier, die 5,19 km = 520 kcal, echt waar, de kleinzoon was erbij! 

Maar die foto ernaast is beangstigend. Zeg nou zelf, de gemeente heeft een mooi pad gemaakt om te lopen, mooi verhard met mooie lindebomen. De wegkanten zijn wel begroeid met onkruid, moet de gemeente dat niet maaien? Misschien is deze wethouder van agrarische komaf? Laat lekker groeien dat onkruid, allemaal bloemetjes voor de bijtjes en hommels en nog meer insecten. En er is nog een reden, die staat op de andere foto’s. En mijn kritiek dan? Nou, waar is wandelend Nederland? We moeten allemaal aan de wandel. Dat zeg ik elke keer, dat ik steeds de enige ben die wandelt!

Ik denk dat we echt een wethouder met agrarische achtergrond hebben. Want hoezo machinale maaimachines als een kudde schapen het ook in een dag kan? Wat je allemaal niet tegen kan komen als je wandelt, er is veel te zien. Dus niet mopperen dat de graskanten onder het onkruid zitten, komt vanzelf goed. Maar de foto ernaast, ook weer beangstigend, zo’n mooi wandelpad, een gezellig bankje erbij als je het even niet trekt, maar er is he-le-maal niemand die wandelt, behalve ikke dan en m'n kleinzoon. 

En de gemeente heeft het juist heel leuk gemaakt. Is dat nou geen gezellig bruggetje om overheen te lopen. Nou, met de kinderwagen viel het anders vies tegen dat eerste stukje omhoog, en o wee als je hem bovenaan loslaat! Er staat links een grote stalen container. Ze hebben overal aan gedacht, voor de hangjongeren. Ok, die zaten nu op school. Maar ‘s avonds hangen ze liever hier bij het bankje denk ik. Maar zien jullie iemand wandelen? Ik ook niet. 

Op de weg terug, zo ver je kijken kunt, geen enkele wandelaar. Erg hè. Maar onderweg ook weer iets verrassends! Wat je allemaal niet tegen kan komen onder het wandelen. Een toren rijp voor de sloop? Nou mooi niet, het kasteel ervan stond er al sinds 1280 en de toren was in 1325 afgemaakt. Dat was door ene Willem die veel centen had. Hoe kan je nou veel centen hebben in 1325? Nou, hij was bankier, hij had alle centen die er waren. Een toren dat een van de funderingen is van het huidige Nederland. O ja? Hoe zit dat dan? Noue, die Willem had een kleindochter Johanna en die kreeg al die centen want ze was enig kleinkind. En ze trouwde op haar 11e met een graaf die geen centen had, maar wel een titel. En haar achter-achter-kleinzoon, dat is die Willem die eerst ook graaf was en nog niks mocht. Maar zijn neef overleed en daar erfde hij de titel prins van. Toen mocht hij een leger bij elkaar roepen en begon een Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. En toen ze uitgevochten waren was Nederland er. Dus doe maar zwaaien naar die toren!

Dus ja, mijn kritiek is eigenlijk, waar is wandelend Nederland? Het is mooi weer maar de mensen zitten misschien nog vast in de lockdown?

 

Maar die foto ernaast is beangstigend. Zeg nou zelf, de gemeente heeft een mooi pad gemaakt om te lopen, mooi verhard met mooie lindebomen. De wegkanten zijn wel begroeid met onkruid, moet de gemeente dat niet maaien? Misschien is deze wethouder van agrarische komaf? Laat lekker groeien dat onkruid, allemaal bloemetjes voor de bijtjes en hommels en nog meer insecten.

Het is me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt. Vind je nu dat men het onkruid moet laten groeien (zie de laatste zin) of dat er gemaaid moet worden, zie de derde zin?

De opmerking dat je denkt dat een wethouder van agrarische komaf zou zijn als hij NIET laat maaien lijkt me onjuist. Agrariërs maaien namelijk graag. Gemeenten laten het maaien daarom achterwege, niet alleen uit kostenbesparing maar ook om de natuur de kans te geven die het op de (gangbare) landbouwpercelen en weilanden - die uit natuuroogpunt woestijnen zijn omdat er meestal maar één soort mag leven - niet krijgt.

Tip: ga eens samen wandelen met een bioloog of natuurliefhebber. Zulke mensen laten je nog veel meer zien dan je zelf zou opvallen.

Verder weer een leuk stukje. Er wandelen waar jij wandelt inderdaad weinig mensen. Ik verzeker je dat er ook plaatsen zijn waar er veel gewandeld wordt, vooral in het weekend.
Het is mij daarbij wel opgevallen dat de grootste wandeldrang sinds de heropening van de terrassen plotseling flink is afgenomen!

 

Reputatie 7
Badge +6

Tja , ik kan niet veel lopen door lichamelijke gebreken . Fietsen wel en dat zou ik vaker moeten doen . Klussen aan huis en in onze enorme tuin vraagt echter ook flink energie . Moet mezelf daarbij afremmen omdat ik vaak veel meer wil dan ik kan . En dat krijgt E.T. de rekening gepresenteerd in de vorm van een paar dagen en soms een paar weken pijn …..

@E.T ik was niet op de hoogte. Paar weken pijn is ook niet de bedoeling! Je doet wat je kan, gelukkig kan je nog fietsen. Ik richt me tot alle senioren die van hun huisarts het advies kregen dagelijks te haan wandelen. 

@Harrie, biologie en agrarisch zijn we al minstens 10 generaties. De bijenpopulatie loopt sterk achteruit. De weilanden van de boeren zijn altijd grootschalige monoculturen. De graskanten in het stedelijk gebied lenen zich uitstekend om een bijdrage te leveren aan multicultuur flora en fauna. Niet alleen voor de bijen maar ook alle overige insecten. In de stedelijke gebieden denken de mensen niet agrarisch, tenzij je een agrarische wethouder hebt. Hier een blik op mijn bijenhotel vanaf foto 13.  Er wordt hier niet meer gemaaid met machines, men laat de schapen grazen. 

Hallo Jan,
Ik heb kennelijk niet goed begrepen wat je bedoelde. Des te beter.
Hier een foto van onze bijenhotels. Er zijn dit jaar 80 kamers bezet. Vorig jaar waren het er in de 30.
De gaatje kunnen dus heel dicht bij elkaar. Volgend jaar (dwz in de winter) ga ik ook grotere gaten maken omdat ik in de wijk zie dat die ook gevuld worden.

Misschien zijn dat bruggetje en die brug iets te dicht bij de snelweg om veel wandelaars aan te trekken. Parken vlak langs de snelweg zijn meestal erg leeg in mijn ervaring.
 

 

Reputatie 7
Badge +6

@Jan , Mijn gezondheid is verder ook niet boeiend voor anderen . Wil er alleen mee zeggen dat hoewel bewegen gezond is , we niet over onze grenzen heen moeten gaan . Als ik lekker bezig ben en een klus af wil maken , gaat het wel eens mis.

Reageer