Consumentenbond.nl

Wat doe je tegen darmkrampen?

  • 15 april 2020
  • 11 reacties
  • 482 Bekeken
Wat doe je tegen darmkrampen?
Badge +8
  • Moderator
  • 1716 reacties

Het is vandaag Nationale Poepdag! :poop: Een goed moment om eens stil te staan bij je darmen en wat je kunt doen als je bijvoorbeeld last van darmkrampen hebt. Helaas zijn deze krampen vaak lastig te voorkomen. Een vezelrijk dieet, het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het gebruik van zelfzorgmiddelen kunnen soms wat verlichting bieden.

Benieuwd welke middeltjes kunnen helpen? Bekijk het hier.

Wat doe jij als je last van darmkrampen hebt?

 


11 reacties

Een goed hulpmiddel is, ademhalen met je onderbuik.
Als je dat geleerd hebt, is dat heilzaam als je darmstoringen hebt.
 

Reputatie 7
Badge +7

Darmproblemen komen heel vaak voor. Maar er zijn even vele verschillende oorzaken.

Zelf heb ik het prikkelbaar darmsyndroom, maar ben daar jaren mee bezig geweest aan onderzoeken.  Dus sowieso zou ik niet zelf gaan dokteren als je niet eens de kwaal goed kent, dus de oorzaak, de diagnose.

Dus ga eerst naar de huisarts. deze zal zelf onderzoeken of hij de oorzaak weet of kan vinden en zo niet dan zijn er voor hem diverse doorverwijzingen. Dat heb ik ook gehad, inclusief echo's, foto's enz. uiteindelijk kreeg ik een darmonderzoek, kijkoperatie. Die bracht geen exacte oorzaken aan het licht, geen tumoren, poliepen enz. Na alle onderzoeken is de conclusie prikkelbaar darmsyndroom gekomen..  Als je dat eenmaal weet dan zijn er eventueel medicijnen voor, maar de aandoening laat zich niet door één (of ander) medicijn verhelpen. Je moet dan het juiste vinden. 

Er zijn momenteel enkele middelen waar enorm veel reclame mee wordt gemaakt, staan ook in het artikel.  Maagspecialisten zijn niet tegen deze middelen, als het echt helpt, maar zij waarschuwen wel dat die dure middelen niet perse hoeven. Meestal bevatten zij probiotica, en dat is een stuk voordeliger.  Maar ook daar zijn er verschillen, bij mij helpt zo'n middel prima, een verademing, maar wellicht moeten anderen verschillende middelen proberen.

En dat geldt voor alle darmproblemen. Ga eerst naar de arts om de juiste diagnose te stellen, ga niet zelf allerlei stopmiddelen of laxeermiddelen of allerhande anti krampmiddelen proberen. eerst weten wat je hebt, dan kan je zelf nog altijd geijkte middelen proberen. Groet Leo.

Reputatie 2
Badge +1

Ik heb coeliakie (glutenintolerantie) en een aantal voedselallergieën. En daar krijg je kramp van! Er zijn natuurlijk meer oorzaken, zoals een PDS (Prikkelbare DarmSyndroom).

Ik kan helemaal niet tegen granen en eet ze dus niet. Gewoon fruit, vlees en groenten. Ik eet ook rijst en aardappels.

Ik voel me weer 20 -terwijl ik 56 ben- én ik eet wat ik lekker vind.

Vaak zeggen ze dat je bruinbrood moet eten en veel vezels. Maar voor sommige mensen werkt dat juist averechts. Volgens mij moeten dergelijke adviezen opnieuw onderzocht en getoetst worden.

Reputatie 7
Badge +7

Uit deze paar reacties blijkt duidelijk dat maag/darm problemen veel soortig zijn. Vezels hebben er inderdaad mee te maken, maar het kan bij de één te veel vezels zijn, de ander te weinig en de volgende moet helemaal geen vezels nemen. Bij echt chronische maag/darmklachten niet zelf dokteren maar naar de huisarts of specialist gaan. Eerst weten wat je precies hebt.

Inderdaad, maar die voedingsadviezen van de huisarts en deskundigen kloppen ook niet altijd.

Reputatie 7
Badge +7

Daar heeft u gelijk in, maar het kan ook haast niet anders. De klachten zijn ingewikkeld en ‘men’moet soms wel eens wat proberen. Ik heb naast de huisarts diverse maag, lever, darm artsen gehad. Ook een keer een assistent arts, die me vertelde ik heb zelf ook PDS…. en toen kwam er een lijstje wat je beter niet kan eten.  Er zal best veel van kloppen, maar ik vind chinees-indisch lekker, saté met satésaus heerlijk en heb er geen last van. Bij hem stond dat bovenaan. 

Maar ik bedoel: weet eerst wat je hebt, ik heb daar jaren over gedaan, foto's , echo's, kijkoperaties (dan weet je in elk geval wat je niet hebt, bijv. tumoren). En als er dan een diagnose komt (wat al moeilijk genoeg is) dan kan je daar naar handelen. Ik heb uiteraard medicijnen gehad, maar vervolgens zelf het middel probiotica (bepaald soort en bepaald merk) gevonden, en ben nagenoeg klachtenvrij. Groet Leo.

Reputatie 7
Badge +6

Voor veel darmproblemen hebben we geen dokter nodig als er een relatie is met een bepaalde stof in onze voeding . Kwestie van onthouden wat we hebben gegeten voordat het optrad . Vaak is dan wel te ontdekken wat het is , dat we voortaan beter niet meer kunnen eten. Wel even melden bij de arts als we het ontdekt hebben . Kan dan in het dossier komen en mogelijk heeft de arts nog aanvullende adviezen. Ik probeer heel veel zelf en daarbij de medicijnen op zo'n laag mogelijk niveau te krijgen . Wel altijd in overleg  met de arts .

Reputatie 7
Badge +6

Soms heb je opgestapeld slaaptekort. Dan krijg ik stroperige bijna zwarte ontlasting. Een keer goed slapen is dan nog niet genoeg, pas na de derde keer of zo.

Ik kan m'n darmklachten beinvloeden met wat ik eet. Te vaak ontbijt overslaan en dan een stuk of vijf bakken koffie voordat het lunchtijd is, krijg ik doorlopende darmklachten van en opgeblazen buik. Als er dan stress bijkomt wordt het winderig, borrelen, hoesten van de lucht uit je maag die terug omhoog komt, zure maag en donkere tot bijna zwarte diarree en zo.

Elke ochtend minimaal een schaaltje 7-granen met melk als ontbijt, voor half 12 naar bed en na 7 uur op, 's avonds schaaltje fruit opeten naast de computer, elke dag minimaal 2 sneetjes volkorenbrood, dan gaan bij mij alle darmklachten weg en is de ontlasting hard en niet zo donker. 

Van senseo-koffie met roommelk uit die cups krijg ik van één kopje al maagklachten. Doe altijd filterkoffie met warme koeienmelk. Elke middag rond 3u kop hete thee. Af en toe 1 citroen en 1 sinaasappel persen in glas met heet water. Heerlijke boost-up. Elke maand een pak tomatensap drinken. Ik heb een paar jaar alleen sojamelk gedronken in plaats van gewone melk. Merk nagenoeg geen verschil. Leef al langer dan m'n moeder, maar die rookte haar hele leven. Ik ben al 38 jaar gestopt.

Reputatie 7
Badge +7

Het is niet alleen dat ik een 2 jaar medicijnen gestudeerd heb en nog een ruime 7 jaar bij de farmaceutische industrie gewerkt heb, dat ik over een aantal aandoeningen en medicijnen wat weet. Het enige wat ik ervaren heb is dat artsen ook niet meteen een diagnose en therapie weten, en zelf ook diverse therapieën proberen.  Dus ben ik voor stander zelf tenminste iets van je eigen lichaam te weten. Samen met de onderzoeken van artsen en ziekenhuizen kan je dan voor een groot percentage een diagnose stellen en dan kan je zelf…. ook na wetenschappelijk onderzoeken, boeken e.d. lezen een therapie zoeken die het beste bij je past. Succes en de groeten, Leo.

Reputatie 4
Badge +4

Voor veel darmproblemen hebben we geen dokter nodig als er een relatie is met een bepaalde stof in onze voeding . Kwestie van onthouden wat we hebben gegeten voordat het optrad . Vaak is dan wel te ontdekken wat het is , dat we voortaan beter niet meer kunnen eten. Wel even melden bij de arts als we het ontdekt hebben . Kan dan in het dossier komen en mogelijk heeft de arts nog aanvullende adviezen. Ik probeer heel veel zelf en daarbij de medicijnen op zo'n laag mogelijk niveau te krijgen . Wel altijd in overleg  met de arts .


Lijkt mij inderdaad een goede methode die ik zelf ook heb toegepast.
Elke dag turven wat je hebt gegeten.
Ik kwam er zo achter dat ik niet tegen sperziebonen kan, dat was de gemeenschappelijke deler.
Voor de rest heb ik geen voedsel beperkingen.
Darmproblemen heb ik sindsdien nog uiterst zelden.
 

Reageer