gratis artikel

Wat zit er in de smeersels en sprays op je badkamerplankje?

  • 28 February 2022
  • 3 reacties
  • 307 Bekeken
Wat zit er in de smeersels en sprays op je badkamerplankje?
Reputatie 2
Badge +2

Op het etiket staat bijvoorbeeld phenoxyethanol of benzyl salicylate. Maar wat is dat? Wat zit er in de smeersels en sprays op je badkamerplankje?

In die smeersels en sprays zitten minerale oliën. Dat is een verzamelnaam voor een mix van gezuiverde vloeibare koolwaterstoffen.

Hoe werkt dat precies? En wat is wel goed voor je en wat niet? Lees daar meer over in dit gratis artikel over minerale oliën.

Gebruik jij graag smeersels en sprays? Of vind je het juist onprettig om dat te gebruiken? Deel je mening hier.


3 reacties

Maar bij kanker is dat anders. Een molecuul zorgt voor een mutatie in het DNA, en dat kan al met
één molecuul.’ Het is dus slim om aromatische minerale oliën waar mogelijk te mijden, tot er meer duidelijkheid over is en er een Europese veiligheidsmarge is vastgesteld. Ook Marieke Schutte van
Dermabase, een onafhankelijke organisatie die de transparantie over cosmetica-ingrediënten wil bevorderen, adviseert de hoeveelheid minerale olie op de huid zo veel mogelijk te beperken

 

Kijk dat is nu precies wat ik bedoelde met

vandaar dat men vanuit het precautionay principle altijd streng is. De relevantie van en nadruk op dat principe is een andere discussie, maar speelt wel een rol in allerlei maatregelen (dus ook deze), waarbij de een meer risico ziet in bepaalde zaken dan een ander

The precautionary principle (or precautionary approach) is a broad epistemological, philosophical and legal approach to innovations with potential for causing harm when extensive scientific knowledge on the matter is lacking. It emphasizes caution, pausing and review before leaping into new innovations that may prove disastrous.[1] Critics argue that it is vague, self-cancelling, unscientific and an obstacle to progress.

 

 

En ik vindt het bovenstaande dus behoorlijk overdreven, maar het is precies hetzelfde principe als bij asbest. Het probleem is dus dat niet alle risico's gelijk zijn, en ook niet met een soortgelijke ‘nauwkeurigheid’ bestreden moet willen worden.

Op het etiket staat bijvoorbeeld phenoxyethanol of benzyl salicylate. Maar wat is dat?

Deze stoffen vallen afaik niet onder minerale oliën.

Ik vind het trouwens wel opmerkelijk om stoffen in te delen en te beoordelen naar afkomst. (Nog een grappige analogie is dat het beoordelen van stoffen op kleur ook tamelijk zinloos is, maar dat is offtopic)

Badge

Als makers maximaal willen verdienen en gebruikers minimaal willen betalen kan het gebeuren dat ergens in de productieketen het een en ander op het randje van het toelaatbare wordt toegevoegd of weggelaten..

Reageer