Wespenplaag: wat zijn jouw tips & tricks?

  • 13 August 2018
  • 45 reacties
  • 10235 Bekeken

Reputatie 2
Badge +1
Door de tropische temperaturen en de droogte zijn er nu, in vergelijking met afgelopen jaren, veel meer wespen in Nederland. Men spreekt zelfs over een wespenplaag. Heb jij er al wat van gemerkt?Op onze website legden wij uit wat je bij kinderen met een wespensteek het beste kunt doen, plus tips & tricks om niet gestoken te worden. En nee, wegrennen is niet de beste optie. 😉Wat doe jij als je een wesp ziet? Ren je hard weg of heb je een geheim wapen om te zorgen dat ze niet eens bij je in de buurt komen? En wat werkt volgens jou het beste bij een wespensteek?

45 reacties

Reputatie 7
binnen blijven, ik ben er allergisch voor. Misschien komt hier een volslagen overbodige tekst maar vooruit maar, al heeft er maar één iemand iets aan.

Er zijn mensen die het verschil tussen een bij en een wesp niet zien, wespen hebben een taille, wespen hoor je niet. Bijen hebben geen taille en die hoor je wel. Bijen steken niet snel, die gaan eraan dood omdat de angel achterblijft, een wesp kan blijven steken, die laat alleen gif achter. Die kleine snelle sluipwespen zijn vermomde vliegen, ze steken niet.

Ik smeer me soms in met een doorgesneden teen knoflook, dat werkt een beetje. Gisteren heb ik het geprobeerd met Deet maar toen heb ik er maar een paar gezien omdat we op het water zaten, het waaide srevig. Of Deet werkt weet ik dus nog niet, er staat ook expliciet op dat het werkt tegen muggen en teken maar ik probeer alles. Laatst las ik een tip over azijn maar de basis van azijn is wijn en daar zijn wespen gek op. Verder geen felle kleuren dragen maar ook geen zwart, dat is dus verd*** lastig en geen geurtjes gebruiken, geurloze deo (deoleen is geurloos) geen haarlak. Daarom mijn bovenste tip maar dat is niet haalbaar. Als je buiten eet een wespenval neerzetten op afstand of bij die buren aan wie je een hekel hebt. Hoe je zelf zo'n val maakt van een plastic fles is simpel, fles doorsnijden, bovenkant ondersteboven in de onderkant zetten, wat ruimte overlaten, scheutje wijn erin of limonade, ze kunnen er wel in maar niet uit. Een eventueel Wespennest niet dichtmaken, ze zoeken desnoods een uitweg door het beton. Professional erbij halen. Als je een wesp doodslaat komen zijn maatjes op de geur van het gif af. Toch hebben ze ook nut, ze eten ook muggen en andere insecten maar het zijn, net als vliegen, ook aaseters dus vies.
Reputatie 7
Badge +4
Juist de angst voor wespen is het grootste probleem. Mensen gaan wild om zich heen slaan, gaan gillen en schreeuwen, wegrennen, rare bewegingen maken. Ook kinderen wordt zo de angst voor wespen en andere insecten enorm aangepraat. 🤔

Niets doen werkt perfect! 🙂 Een wesp steekt namelijk alleen wanneer hij zich aangevallen of bedreigd voelt. Ik heb op jonge leeftijd ijs verkocht en at dan natuurlijk ook zelf regelmatig zo'n heerlijk ijsje. Soms zaten er meerdere wespen op mijn lippen en rond mijn mond maar door niets te doen gingen zij vanzelf weer weg. Wespen zijn evenals alle andere insecten nuttige diertjes en ik ben dan ook fel tegen die bedrijven die wespennesten vol met zwaar chemisch gif spuiten om hen af te maken. Wanneer je er last van hebt helpt een beetje water over hen vernevelen met een plantenspuit al voldoende omdat zij dan denken dat het gaat regenen en daar hebben zij een hekel aan. Of een wespennest nabouwen, dan denken zij dat er een andere kolonie vlak bij hen gevestigd is.
Reputatie 7
Ga nu maar niet met vakantie naar het Zwarte Woud of de nagenoeg aan het Zwarte Woud grenzende Elzas. In Duitsland zijn alle wespen beschermd, bij ons alleen de Hornaar. Wespennesten worden weggehaald en naar het bos gebracht, het wemelt er in augustus en september van de wespen, ook in de Elzas en de Vogezen want aan grenzen hebben ze maling.
Reputatie 7
Badge +6
Er zit eentje boven de deur van het tuinhuis . Ik doe ze niks en ze doen mij niks . Het lijkt wel of ze me inmiddels kennen en vertrouwen. Als ze zich niet bedreigd voelen doen ze niks . Ze vallen alleen aan uit zelfverdediging. Ik ga nooit met zoetigheid buiten zitten , want dat ruiken ze . Ik heb er totaal geen last van en bestrijd ze daarom niet.
Reputatie 7
Onder het dak van het zomerhuis van mijn ouders zat ooit een wespennest, het was zo groot als een voetbal. Mijn ouders zaten ergens in het buitenland en degene die voor de tuin zorgde was zo stom om te proberen het weg te halen door ze eerst uit te roken. Dat heeft hij geweten, hij kon een week niet kijken en ook niet lopen want hij viel van het trapje waarbij hij een enkel lelijk kneusde Het nest is twee dagen later door een gespecialiseerd bedrijf weggehaald, dat was al afgesproken en dat wist hij maar je vindt altijd wel een doe het zelver die zegt "dat kan ik ook".
Badge
Niets doen; je hooguit verwonderen over hun activiteiten... wel bewust blijven van waar ze zijn ( bijvoorbeeld op je bord of bij je glas)... ze gaan vanzelf weg wanneer je relaxed blijft 🙂 .
Reputatie 7
Er zijn maar weinig beesten die ik enigszins eng vind, haaien bijvoorbeeld maar er gaan dagen voorbij waarop ik die niet tegenkom, voor wespengif ben in heel erg allergisch ik krijg geen bult maar ik word een bult bovendien krijg ik als ik ben gestoken geen adem. Ik heb het idee dat alle spinnen die bij mijn ramen en balkondeur zitten er ook wel een paar opvreten. In twee webben hangt een lijk maar ik kan niet goed zien wat het geweest is, wel groter dan een mug.
Een wespenest is van grote waarde.ze eten ontzettend veel insecten gedurende het voorjaar en zomer. moet een wespenest toch om veiligheidsreden verwijderd worden ,doe het met amonia. wacht tot dat het donker is, spuit de amonia ,met een hogedruk bloemenspuit , in de ingang van het nest.

Geen wesp die naar buiten komt, en de volgende dag is alles dood inclusief de poppen. Doordat ze vergast zijn kunnen ze nog dienen als voor andere insecten.
Wespesteken,direct tandpasta erop. Geen bult en de pijn neemt snel af.
Reputatie 7
Dat moet je maar net bij de hand hebben, bovendien zit er al snel voldoende gif in je lijf om op te zwellen als je allergisch bent.
Wanneer je bent gestoken door een wesp, kun je met een aspivenin (mini pompje verkrijgbaar bij Etos e.d.) pijnloos het gif opzuigen met één hand. Wat ook goed werkt is een papje maken van water en paracetamol. Smeer dit op de steek. Dit zuivert en verlicht de pijn.Wat wespen op afstand houdt is een wespenval. Dit is te maken van een fles een touwtje en een stuk pvc buis. Door een gaatje te maken in het pvc en deze door de fles te steken komen ze er niet goed uit en zit steviger wanneer je de bovenkant van de fles omkeert.Maar sinds we de aspivenin hebben aangeschaft ben ik niet meer bang om gestoken of gebeten te worden. Ook voor andere dierenbeten en giftige planten erg handig.
Reputatie 7
Zo'n pompje heb ik maar in een paar seconden reageer ik al hevig, ik ben al een paar keer op de SEH beland, met spoed.
Je moet nooit slaan naar een wesp hommels en bijen, dan steken ze juist, maar gewoon lichtjes

zachtjes van je afwuiven.
Ik at laatst buiten op een terras shoarma en een paar keren landde een wesp steeds op dezelfde plaats op het vlees en probeerde ik hem (haar?) met mijn hand voorzichtig te verdrijven. Dat lukte niet goed. Ik heb vervolgens de wesp laten zitten en gekeken wat hij deed. Wat bleek: hij deed veel moeite om een klein stukje vlees te pakken te krijgen en toen dat was gelukt, vloog hij daarmee weg en kwam na 10 minuten terug en herhaalde dit zich. En nee: hij kwam niet terug met 10 vriendjes of zo. Mij beviel dit heel goed. Steeds 10 minuten om rustig verder te eten 😉
Reputatie 7
Lekker, wespen zitten op alles dus je weet niet wat het beestje voor verrassingen aan zijn pootjes heeft.
Reputatie 7
Badge +6
Eerst even vragen . Heb jij je pootjes wel gewassen? 😄
Reputatie 7
Badge +4
@Dootingh

Respect!🙂

Ieder diertje is een wonder op zich. Het is ongelooflijk hoe ook het kleinste diertje in elkaar zit en wat hij allemaal kan en weet en doet en hoe alles perfect werkt, ook weer in harmonie en complete samenhang met de rest van de natuur. Wij mensen wanen ons wel bovenmatig intelligent maar het meeste in het leven kunnen we in het geheel niet begrijpen en al helemaal niet maken.🤔
Reputatie 3
Badge +3
Rustig blijven is inderdaad het beste. Niet gaan rennen, niet gaan meppen. Mijn zoontje werd ooit júist gestoken omdat een alleen maar goed bedoelende vriendin een wesp bij hem wegsloeg.

Een wespenval hang ik niet op, dat is volgens mij alleen voor de buren fijn want dan vliegen alle wespen naar onze tuin ;)Nog een weetje, deze week geleerd: er zijn ook nog zweefvliegen die zich vermomd hebben als wesp, dan eten vogels ze nl niet zo snel op.

Het verschil kun je zien doordat een wesp antennes (voelsprieten) heeft en een vlieg niet.

Dezelfde persoon vertelde me dat wespen ook af komen op uitgeademde kooldioxide, dus zelfs al heb je geen zoet drankje, ijsje of vlees voor je neus, kunnen ze je toch lastig vallen. De jonge wespjes zijn grootgebracht en ze hebben niks anders meer te doen 😉
Wespen die binnenvliegen zijn makkelijk naar buiten de krijgen als ze op het raam zitten. Dat doen ze vaak. Dan doe ik er een open luciferdoosje overheen, schuif hem dicht, doe het raam open en laat hem vrij. Simpel en doeltreffend.
Ik las de tip om ze nat te spuiten met een plantenspuit en dat werkt echt als een tierelier. Ze vertrekken gelijk naar hun nest. Je moet ze echter niet te nat maken, want dan kunnen ze niet meer vliegen. Zodra ze voldoende opgedroogd zijn, gaan ze echter alsnog weg.
Reputatie 7
Badge +4
@PFTM

De tip is om wat water fijn te vernevelen, dus hen natuurlijk niet kletsnat te spuiten.🙂@M.N.C. Kerstholt

Ik vang insecten die binnen zijn altijd met een leeg waxinelichtkuipje en een kassabonnetje eronder. Ik schuif dat dan wel héél voorzichtig eronder zodat het diertje de kans krijgt om er op te kruipen zodat niet hun pootjes of vleugels beschadigd of verwond worden.🙂
Reputatie 7
Je moet nooit slaan naar een wesp hommels en bijen, dan steken ze juist, maar gewoon lichtjes

zachtjes van je afwuiven.
Hommels en bijen steken niet zo snel, die gaan dan dood omdat hun angel achterblijft. Wespen gaan gewoon door.
Met dit droge weer zoeken o.a. bijen, hommels en wespen iets te eten bij de plek waar ze nog wat kunnen vinden, en dat is bij ons mensen. Als hun honger gestild is gaan ze weer weg. Geef ze een druppel limonade, honing, whatever, leg een stukje fruit op tafel buiten, watermeloen. Ik ben de hele zomer door geen enkele wesp gestoken. Zodra je ze bang maakt gaan ze in de verdediging en steken ze je. Anders niet, hooguit een beetje waaien. Ze hebben honger want waar zie jij nog bloemetjes groeien met dit weer?Voor de liefhebber, hoe bouw je zelf een bijenhotel van gebruikt hout en hoe maak je gele beton zonder kleurstof? Aanschouw en beleef! Ik heb een fotoalbum op internet gezet

https://www.flickr.com/photos/70756908@N04/albums/72157655246724900 kijk maar. De eerste tien foto's zijn van het bijenhotel van het klooster, daarna ga ik er zelf een bouwen.Elk dichtgemetseld gaatje is ik weet niet hoeveel jonge bijtjes. Een bijenhotel is niet voor bijen die in een zwerm leven, maar voor de solitaire bijen. Het is ook niet mijn uitvinding, ik zag het in de tuin van een nonnenklooster en heb het nagebouwd. En hommels en wespen komen er ook schuilen!Hier zit m'n hommeltje lekker te smullen van m'n joekel van een zonnebloem. Zonder wespen, bijen en hommels geen groente en fruit toch!Reputatie 7
@Jan Eten de wespen die er ook op afkomen geen bijen? Wespen eten allerlei andere insecten, ik kan me zo voorstellen dat ze een sappige bij ook niet versmaden.
@Mevrouw Jones Je kan gelijk hebben hoor. Bijen kruipen in die kleine holletjed en wespen in het hooi en onder de losse pannen om te schuilen. Ik zie wespen wel een hele appel van binnenuit leeg eten. En als je dan komt zijn ze te zwaar om te vliegen en dalen in een glijvlucht naar de grond.Misschien heeft het betrekking op bijen in een korf. Daar is een kleine opening en eenmaal binnen kunnen ze veel eten. Bij het bijenhotel zijn het losvliegende bijen, die vluchten zo weer weg. Misschien weet iemand anders hier het?

Reageer