Beantwoord

Wie betaalt de kosten van z.g. transgenderoperaties?

  • 15 March 2019
  • 36 reacties
  • 10640 Bekeken

Onlangs verscheen op tv iemand die zich van een uitgebluste 40+ man had laten transformeren naar een pronte, enthousiaste en sexy ogende ca. 30-jarige vrouw. Het betrof in dit geval een Belg die en passant nog reclame maakte voor Nederlandse plastische chirurgie die deze transformatie mogelijk had gemaakt. Maar ook in andere tv-programma's verschijnen b.v. jongeren, die reikhalzend uitzien naar een hele serie operaties die hun lichaam waarin zij zich ""niet thuis voelen" moeten veranderen in een fysiek omhulsel waarin dat wel het geval zou moeten zijn.
Zulke "patiënten" zijn ongetwijfeld de droom van sommige chirurgen, maar ik vraag mij steeds af, wat die operaties en noodzakelijke langdurige hormoonbehandelingen kosten en wie dat betaalt? Ik neem aan dat dat niet uit eigen zak gebeurt. Valt dat onder de basisverzekering? En hoe krijg je dat dan voor elkaar? Toch niet door met zelfmoord te dreigen, want dat is weliswaar de voornaamste doodsoorzaak voor mannen tot 50 jaar en vooral in agrarische kringen berucht, maar ik heb nooit gehoord van enige financiële hulpverlening tot, laten we zeggen, het bedrag dat zulke transgenderoperaties kosten om aan dat verschijnsel een einde te maken.
Vallen de kosten voor transgenderoperaties onder de (nog steeds stijgende) zorgkosten en worden ze uit belastinggeld betaalt? En zo ja, waarom eigenlijk? Het gaat in essentie toch om cosmetische chirurgie en niet om geslachtsverandering. Ik heb althans nog nooit zo'n tot vrouw omgetoverde man enthousiast over zijn eerste menstruatie horen berichten, laat staan over de op handen zijnde bevalling van het eerste kind.
icon

Beste antwoord door Lisa Boele 18 March 2019, 02:25

Bekijk origineel

36 reacties

Hallo Lisa Boele,

Nadat ik uw interessante vraag letterlijk had gekopieerd naar mijn zoekmachine Startpage, kwam er één zoekresultaat: een Pdf van de Tweede Kamer der Staten-Generaal uit 2016-2017 met de titel: “Jaarverslag en slotwet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2016”.

Wellicht staat daarin het antwoord. (60 pagina’s).
Reputatie 7
Badge +5
Als een kind ontstaat zijn er veel invloeden die ervoor zorgen dat een kind een jongetje of een meisje is.
Helaas kent de natuur vele afwijkingen, je bent zelfs niet geheel mens.
Ik heb veel kinderen geboren zien worden met zwemvliezen tussen hun vingers en tenen en die worden keurig al weggehaald voor iemand dit verder ziet.
Over de verdere uitingen van de evolutie die bij mensen soms zichtbaar wordt zal ik hier niet uitgebreid schrijven, behalve dat ik veel soorten vachten en schubben en klauwtjes voorbij heb zien komen.

Je bent ook niet geheel man of geheel vrouw, het is de één meer en/of de ander minder.
Er zijn ook meisjes die duidelijk jongetjes zijn voor een deel en andersom, allemaal hormonaal en genetisch te bepalen, zelfs te zien met een MRI hersenscan en daar zitten de criteria voor toestemming om een uiterlijke geslachtverandering te mogen ondergaan, innerlijk ben je al het andere geslacht.

Hier kun je vinden wie wat betaalt:
https://www.transvisie.nl/transitie/algemeen/zorgverzekering
Hartelijk dank voor uw reacties. De 60 pagina's van @Léonz liet ik even ongelezen, want de door @Bert vermelde site was duidelijk: de kosten worden door de basisverzekering betaald.
Reputatie 5
Badge +5
Hartelijk dank voor uw reacties. De 60 pagina's van @Léonz liet ik even ongelezen, want de door @Bert vermelde site was duidelijk: de kosten worden door de basisverzekering betaald.

Daar was ik al bang voor, maar eigenlijk verbaast het me niets in deze "gender-neutrale" tijd... 🙄
Te zot voor woorden dit!
Reputatie 7
Badge +5
Gelukkig dat allerlei aangeboren lichamelijke afwijkingen aangepast kunnen worden, zonder onderscheid van wat het is en wie het is.
Van een gespleten gehemelte tot grote botvormafwijkingen zoals klompvoeten en kromme wervelkolom tot weghalen van verkeerd aangelegde onderdelen zoals zwemvliezen, klimspieren aan de arm, kieuwspleten in de hals, klauwtjes aan de vingers, hartafwijkingen, grote botvormafwijkingen en verkeerd aangelegde geslachtsorganen.
Reputatie 5
Badge +5
... en verkeerd aangelegde geslachtsorganen.

In geval van fysiek disfunctioneren ben ik het hier helemaal mee eens. In alle andere gevallen kan je beter spreken over enkele verkeerd aangelegde hersencellen... Gelukkig zitten zowel hersenchirurgie als psychiatrische behandelingen wél in het pakket! 🙄

... en verkeerd aangelegde geslachtsorganen.In geval van fysiek disfunctioneren ben ik het hier helemaal mee eens. In alle andere gevallen kan je beter spreken over enkele verkeerd aangelegde hersencellen... Gelukkig zitten zowel hersenchirurgie als psychiatrische behandelingen wél in het pakket! 🙄


Daar heb ik over gelezen, vooral in rechts religieus Amerikaanse kringen schijnen ze veel succes te boeken met het behandelen van homo's door psychiaters.
Reputatie 7
Badge +5
In religieuze kringen geloven ze wel meer wat tot nu op geen enkele manier is te bewijzen.

Of het onder de sociale druk, homo seksualiteit tijdelijk afgewezen wordt of dat het aantoonbaar blijvend weg is, daar wordt uiteraard niet over gerept, omdat het geen ziekte is en dit dan ook niet door een psychiater genezen kan worden.

Homofilie heeft te maken met een flink deel aangeboren oorzaak, het is nog niet bewezen dat het volledig aangeboren is of nog een deel door omgevingsfactoren komt, daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Veelal is het in gedrag al te zien, bij kleine kinderen, door ervaren mensen die gespecialiseerd zijn in het gedrag van kinderen, wat later de voorkeur wordt.
Ik was een weekje ziek, zie pas nu de voortgang op het forum en wil mij nog een kanttekening permitteren omdat mijn vraag weliswaar beantwoord werd maar niet geheel.

De patiëntenvereniging Tranvisie heeft een missie en de daarbij behorende missionarissen zijn inmiddels zó succesvol gebleken, dat de kosten voor transgenderoperaties de pan uitrijzen. Die conclusie trek ik uit de mededeling, dat een terzake kundige is toegevoegd aan het orgaan dat in Nederland (tot nu toe tevergeefs) probeert de zorgkosten in de hand te houden.

Ik weet niet wat de oorzaak is van het groeiende enthousiasme voor transgenderoparaties. Als het gaat om toenemende geboortes van kinderen met onduidelijke geslachtskenmerken zal niemand die een mogelijk correctief chirurgisch ingrijpen willen ontzeggen. Maar zo'n toename zou alarmerend genoeg zijn om de openbaarheid te bereiken en daarvan is tot nu toe geen sprake. Wel van mensen die, zoals hier eerder vermeld, zich "innerlijk" van een ander geslacht voelen dan dat waarmee ze ter wereld kwamen. Daar kun je cosmetisch opereren wat je wit, maar dat andere geslacht zal het nooit worden. Waarom zulke kostbare operaties dan toch in de basisverzekering zijn ondergebracht is mij een raadsel. Die verzekering, zo wordt ons al jaren voorgehouden, is bedoeld om de meest voorkomende zorgkosten te dekken.
Reputatie 7
Badge +5
@Lisa Boele schreef: "Wel van mensen die, zoals hier eerder vermeld, zich "innerlijk" van een ander geslacht voelen dan dat waarmee ze ter wereld kwamen."

Anders voelen is niet het criterium waar de beslissing op genomen wordt, dat is veel te vaag en kan b.v. morgen weer anders voelen.
Het moet lichamelijk aantoonbaar zijn, o.a. hormonaal, genetisch en MRI hersenscan.
Maar veelal is ook het al jong in het gedrag en uiterlijk te zien als het werkelijk een verkeerd lichaam is.
Anders voelen is niet het criterium waar de beslissing op genomen wordt, dat is veel te vaag en kan b.v. morgen weer anders voelen.
Het moet lichamelijk aantoonbaar zijn, o.a. hormonaal, genetisch en MRI hersenscan.
Maar veelal is ook het al jong in het gedrag en uiterlijk te zien als het werkelijk een verkeerd lichaam is.


Is dat waar we naartoe willen? Dat de "moderne wetenschap" uitmaakt of we in een verkeerd lichaam zitten of niet? In principe wil ik deze hele discussie niet aangaan, maar u weet net zo goed als ik, dat hormonale huishouding, genetische opmaak en hersenactiviteit geen constanten zijn maar aan verandering onderhevig.

Mijn vraag werd ingegeven door het enthousiaste tv-optreden van een "transgender" en als je de publiciteit opzoekt moet je bedacht zijn op reacties. In zulke optredens wordt nooit met ook maar één woord gerept over de kosten. Dat is geen wonder, want de betreffende presentatoren genieten een inkomen waarvan de meeste Nederlanders alleen maar kunnen dromen. Uit belastinggeld.

En om dat laatste gaat het mij met name. Want ook de (verplichte!!!) basisverzekering is belastinggeld, net zoals de overige ruim 30% die in de Rijksbegroting voor "de zorg" wordt opgevoerd. Er zal nooit een einde komen aan het jaarlijkse geklaag over "de zorgkosten" als niet duidelijk wordt gemaakt waaraan die gigantische hoeveelheid geld wordt uitgegeven.

En transgenderoperaties zijn een schoolvoorbeeld door een buitengewoon royale vergoeding van cosmetische chirurgie die de "patiënt" geen ander geslacht oplevert maar alleen van het gewenste uiterlijk voorziet. Dat is op één lijn te stellen met het gigantische gebruik van medicijnen die geen genezing opleveren maar wel vervuiling van het drinkwater.

Kortom, het is de hoogste tijd dat de besteding van al dat belastinggeld wordt getoetst aan wat het oplevert voor het algemeen nut. Die discussie behoort gevoerd te worden en dat is de enige reden waarom ik dit topic heb opgevoerd.

En voor alle duidelijkheid: mijn pensioen (na vijftig jaar werken) wordt hoogstwaarschijnlijk ook deels betaald uit winsten van de farmaceutische industrie en andere zorg"innovaties". Ik zou er desondanks geen moeite mee hebben als dat minder wordt als gevolg van een betere afweging tussen zorgkosten en algemeen nut. Ik weet, dat lk daarin niet de enige ben en al die angsthazen die nu onze regering en volksvertegenwoordiging uitmaken zouden wat dat betreft eens tot hun positieven moeten komen om met beide benen in de realiteit te staan.


... en verkeerd aangelegde geslachtsorganen.In geval van fysiek disfunctioneren ben ik het hier helemaal mee eens. In alle andere gevallen kan je beter spreken over enkele verkeerd aangelegde hersencellen... Gelukkig zitten zowel hersenchirurgie als psychiatrische behandelingen wél in het pakket! 🙄
Daar heb ik over gelezen, vooral in rechts religieus Amerikaanse kringen schijnen ze veel succes te boeken met het behandelen van homo's door psychiaters.


De VU, opgericht door orthodox protestanten, heeft dat goed opgepakt. Als je aan de bal wilt blijven moet je op twee helften kunnen spelen. Hun Medisch Centrum is nu voorloper op het gebied van transgender operaties.
Reputatie 7
Badge +6
Lastig onderwerp met veel meningen denk ik . Er zijn vele argumenten voor en tegen aan te voeren . Daar laat ik het maar bij.
Ja, er zijn veel argumenten en die zijn allemaal gerechtvaardigd. Maar waar het mij om gaat is de basisverzekering waartoe iedereen verplicht is. En die zou toch op zij minst uit moeten gaan van een algemeen maatschappelijk nut. Dat dat begrip niet meer leeft kan ik ook niet helpen, maar het weerhoudt mij er niet van het toch aan de orde te stellen. Waar het anders naartoe gaat tonen demonstraties van vrouwelijke studenten voor het opnemen van maandverband en tampons in de basisverzekering. Die eis is ook gerechtvaardigd maar behoeft evengoed een toetsing aan het maatschappelijk nut.
Reputatie 7
Badge +5
@Lisa Boele schreef: "Is dat waar we naartoe willen? Dat de "moderne wetenschap" uitmaakt of we in een verkeerd lichaam zitten of niet?"

De moderne wetenschap maakt helemaal niet uit of iemand in een verkeerd lichaam zit en een geslachtsveranderende operatie moet ondergaan.

Als iemand niet goed in zijn "vel" zit en er veel problemen mee heeft en er moeilijk mee kan leven, dan kan de wetenschap kijken of je in een verkeerd lichaam zit en wat je precies wel en niet wilt.
Je maakt het wel zelf uit wat er met je gebeurd.

Even heel zwart/wit gesteld:
En als iemand er flink wat problemen mee heeft en er moeilijk mee kan leven, dan kun je 2 dingen doen, iemand psychische problemen laten opbouwen en een leven lang in de psychiatrie laten verzorgen/behandelen, wat we ook allemaal betalen of een geslachtsveranderende operatie.

@Lisa Boele "En transgenderoperaties zijn een schoolvoorbeeld door een buitengewoon royale vergoeding van cosmetische chirurgie die de "patiënt" geen ander geslacht oplevert maar alleen van het gewenste uiterlijk voorziet."

Als je het ene geslacht bent en je hebt alle uiterlijke kenmerken van het andere geslacht dan kun je het uiterlijk krijgen van het geslacht dat je bent.
Reputatie 5
Badge +5
@Bert Een heel mooi betoog hoor, over hoe iemand zich kan voelen in een kennelijk verkeerd lichaam, maar de vraag was of dit soort behandelingen vergoed moeten worden door een basisverzekering die we met z'n allen moeten ophoesten en die voor veel mensen al onbetaalbaar geworden is. En dan is mijn antwoord een duidelijk NEE.

PS: ziet u ook de analogie met de klimaatplannen, die ons door een paar fanatici door de strot geduwd worden...?
Reputatie 7
Badge +5
Ik zie gelukkig niets wat door een paar mensen door de strot geduwd wordt, dan zouden we in een dictatuur leven.

We leven in een sociaal democratie, waar altijd tot een compromis gekomen moet worden door partijen en alles met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen of afgewezen.

Bij de volgende verkiezingen kan iedereen weer stemmen op de partij die het dichtst bij haar/zijn mening komt of als die er niet is, kan vrijwel iedereen een eigen politieke partij beginnen en meedoen aan de verkiezingen, dan ziet men gelijk hoeveel medestanders men heeft.
Reputatie 5
Badge +5
Ik zie gelukkig niets wat door een paar mensen door de strot geduwd wordt, dan zouden we in een dictatuur leven.

We leven in een sociaal democratie, waar altijd tot een compromis gekomen moet worden door partijen en alles met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen of afgewezen.

Bij de volgende verkiezingen kan iedereen weer stemmen op de partij die het dichtst bij haar/zijn mening komt of als die er niet is, kan vrijwel iedereen een eigen politieke partij beginnen en meedoen aan de verkiezingen, dan ziet men gelijk hoeveel medestanders men heeft.


Was het maar zo'n feest... We leven allang niet meer in een democratie, maar een Pseudocratie!
Reputatie 7
Badge +6
Helaas mee eens . Vaak wordt ons iets opgedrongen met hulp van leugens of halve waarheden . Dan blijft er niet veel over van het democratisch ideaal . Hoewel ideaal ? Als 60% ergens voor is en 40% tegen , kun je dat ook niet ideaal noemen. We zullen het er mee moeten doen . Het kan erger , veel erger.
Badge

Beste mensen, 

In verhouding vind ik het soms niet kloppen, wat als je een paar kiezen mist, door verkeerde behandelingen van tandartsen, destijds subsidies voor almagaan dan krijg je niets vergoed voor b.v. een implantaat met als resultaat dat rest van je gebit snel slijt. Of je hebt last van een vetbultje onder je ooglid en het drukt op je oogbol, het laten weghalen schijnt esthetisch te zijn dus wordt niet vergoed terwijl je je ogen elke dag nodig hebt. Hoe kan het dan dat sommige mensen hele transgenderoperaties vergoed krijgen of hier een groot deel van terwijl wanneer iemand, een simpele ziel, iets nodig heeft om beter en gezonder te functioneren en dus erger te voorkomen dit wordt gebagatelliseerd om medische kosten te voorkomen. Ik snap het soms niet…

Ik ken ze wel mensen die zich hebben laten opereren van gender en ik heb er vrede mee dat zij dat willen.  Het is hun eigen keuze maar wat is er mis om je gewoon te kleden als je wilt en je eigen lichaam waar je mee bent geboren en wat al een wonder op zich is te behouden waarom moet je daar aan sleutelen? Ik heb mijn haar als vrouw vaak kort en koop vaak bij mannenzaken kleding omdat ik dat mooier van kwaliteit vind en stijlvoller maar ik ben gewoon vrouw en ook niet persé lesbisch of bi- ik wil niet in hokjes denken. Waarom willen mensen een bepaald stempel en persé zo'n dragqueenachtige look, het is gewoon raar. Sorry omgebouwde transgenders ik weet niet of zo'n volgesminkt make-uphoofd en lange haren en slechte smaak vrouwenkleding je persé een vrouw maakt. Je kunt je in een mannenlichaam toch ook stijlvol, androgyn of als je wilt vrouwelijk kleden. Ik snap de behoefte niet om dan aan je hele lichaam te gaan sleutelen. Ik vind mijn lichaam ook niet altijd zo leuk maar ik kan eraan werken door sport en dans en gezond eten. Moeten we niet gewoon blij zijn met wat we hebben? Waarom wordt dit allemaal of gedeeltelijk vergoed en als simpele zielen iets medisch nodig hebben ter voorkoming van erger wordt daar moeilijk over gedaan?

zucht….

 

 

Heel goed, IrmaB,

Ook ik kan mij hier best druk over maken.

Laat iedereen blij zijn met het lichaam dat hij of zij heeft gekregen.

Het is en blijft een gratis wonder. Niet sleutelen!

Badge

Met stijgende verbazing dit draadje zitten lezen. Dat er anno 2020 nog steeds mensen zijn die niet in staat zijn buiten hun eigen kader te denken. Die niet beseffen wat het met een mens doet. Die geen benul hebben van de kosten en gevolgen als mensen niet deze zorg krijgen. 

Ja, het is schandalig dat bepaalde zorg niet vergoed wordt. Maar laten we dan zorgen dat dit veranderd. Niet andere zorg weghalen omdat die in jouw visie onnodig is. Zorg gaat verder dan dat.

Ik ben geboren als vrouw en zeer gelukkig als vrouw. Maar ik besef mij heel goed dat transgenders een zware weg bewandelen met veel hobbels, mede door het totale onbegrip van een deel van de maatschappij. 

Het suïcide percentage is nergens zo hoog als onder transgenders en christelijke homo's. Maar blijf vooral denken in je eigen bubbel vol onwetendheid, zonder je te verdiepen. Zolang je zelf maar gelukkig bent, zoekt de rest het maar uit toch? 

Ik betaal met liefde meer zorgkosten als dat er toe bijdraagt dat iedereen die zorg nodig heeft geholpen wordt. Transitie operaties, de pil voor dames met een laag inkomen, maandverband voor meisjes, chemotherapie voor rokers met longkanker, laserbehandelingen voor zware acne, dat het mij niet treft betekent niet dat het niet levensbepalend is voor anderen. 

Transgenders kiezen niet zomaar voor deze weg. Het is geen gezellig feestje. Prima als je een mening hebt. Maar neem dan ook de moeite om specialisten te horen zodat je weet waar je over praat. 

Het suïcide percentage is nergens zo hoog als onder transgenders en christelijke homo's.
 

Daar kiezen zij dan toch zelf voor?

 

@Léonz 
Nee.
Het is een gebrek aan keuze mogelijkheden die geboden worden.
Vooral de kerk heeft nog wel een geschiedenis met beperking van mogelijkheden.
Als je vroeger een wrat op je gezicht kreeg, ging je op de brandstapel.
De macht van religie word weer groter in ons land.
 

@Miezemous ik ben niet tegen transgender operaties als iemand daar gelukkiger van wordt maar als u suïcide op wil brengen als argument dan heb ik begrepen dat de cijfers aantonen dat die operaties geen verschil maken in de percentages. Daarmee kom je dicht in de buurt van een medisch principe dat zegt dat je geen ingreep moet doen als de patiënt daar niet beter van wordt.

Ik vind de vraag wie het betaalt eigenlijk de verkeerde discussie omdat voor mij de vraag moet je dat wel willen en vooral op welke schaal helemaal nog niet beantwoord is.

Reageer