Zelfzorgmiddelen: huismerk even goed als A-merk

  • 26 September 2018
  • 25 reacties
  • 6143 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Neussprays, keelpastilles, paracetamol en andere pijnstillers… Zeker met de herfst in aantocht, is het geen overbodige luxe wat zelfzorgmiddelen in je medicijnkastje te hebben liggen.

Bij de drogist heb je per middel de keuze uit veel verschillende verpakkingen en merken, maar verschil in werking is niet of nauwelijks aangetoond. Goedkope, merkloze zelfzorgmiddelen werken dus vaak net zo goed als hun duurdere merkvariant. Lees er meer over op onze pagina ‘Goedkope pijnstiller en neusspray even goed als duurste’.

Kies jij meestal voor A-merken of huismerken als je zelfzorgmiddelen koopt? En ga je dan voor de ‘standaardvariant’ of kies je pijnstillers met toevoegingen zoals cafeïne of vitamine C?


25 reacties

Reputatie 3
Badge +3
Ik kies altijd het huismerk. Huismerkmedicijnen bevatten (grotendeels) dezelfde werkzame stoffen als A-merken. Paracetamol is paracetamol, ongeacht welk merk erop staat. Ik vind al die toevoegingen onnodig, dus ik kies de standaardvariant.
Met het woordje vaak in "werken vaak net zo goed" haal je het hele verhaal onderuit. Salicylzuur is altijd salicylzuur en niet vaak salicylzuur.
Eigenlijk moet daar ook bij:

Water van dokter vogel (of boiron) € 383,50 /liter
Water uit de kraan € 0,0015 /liter
Eigenlijk moet daar ook bij:

Water van dokter vogel (of boiron) € 383,50 /liter
Water uit de kraan € 0,0015 /liter


Je moet daar nog wel de kosten van het potentioneren bijtellen die door een erkende sjamaan uitgevoerd moeten worden. 🧙
Reputatie 7
Badge +6
In alle producten die we kopen zitten de kosten voor reclame verstopt . Ook in de goedkoopste middelen. Het dure product dat duur is door enorme reclamecampagnes gaan wij met een boog omheen. Het product wordt daar ECHT niet beter van al schijnen sommigen dat te denken...... Alleen als er een hele goede reden is gaan wij voor een duurdere versie . Bij zelfzorgmiddelen zal dat zelden gebeuren . Bij andere medicijnen hebben we wel meegemaakt dat een door de verzekeraar afgedwongen goedkoper middel gezondheidsproblemen opleverde ondanks hun stellige bewering dat het niets uitmaakt behalve de prijs. Maar dat is een ander onderwerp en ook al elders besproken dacht ik.
Het product wordt daar ECHT niet beter van al schijnen sommigen dat te denken......

Nou juist dat denken heeft al effect ...

Further research by Benedetti and others showed that the promise of treatment activates areas of the brain involved in weighing the significance of events and the seriousness of threats. "If a fire alarm goes off and you see smoke, you know something bad is going to happen and you get ready to escape," explains Tor Wager, a neuroscientist at Columbia University. "Expectations about pain and pain relief work in a similar way. Placebo treatments tap into this system and orchestrate the responses in your brain and body accordingly."
In other words, one way that placebo aids recovery is by hacking the mind's ability to predict the future. We are constantly parsing the reactions of those around us—such as the tone a doctor uses to deliver a diagnosis—to generate more-accurate estimations of our fate. One of the most powerful placebogenic triggers is watching someone else experience the benefits of an alleged drug. Researchers call these social aspects of medicine the therapeutic ritual.

...

What turns a dummy pill into a catalyst for relieving pain, anxiety, depression, sexual dysfunction, or the tremors of Parkinson's disease? The brain's own healing mechanisms, unleashed by the belief that a phony medication is the real thing. The most important ingredient in any placebo is the doctor's bedside manner, but according to research, the color of a tablet can boost the effectiveness even of genuine meds—or help convince a patient that a placebo is a potent remedy.—Steve SilbermanYellow pillsmake the most effective antidepressants, like little doses of pharmaceutical sunshine.Red pillscan give you a more stimulating kick. Wake up, Neo.The color greenreduces anxiety, adding more chill to the pill.White tablets
particularly those labeled "antacid"—are superior for soothing ulcers, even when they contain nothing but lactose.More is better,scientists say. Placebos taken four times a day deliver greater relief than those taken twice daily.

Branding matters.

Placebos stamped or packaged with widely recognized trademarks are more effective than "generic" placebos.Clever namescan add a placebo boost to the physiological punch in real drugs. Viagra implies both vitality and an unstoppable Niagara of sexy.


https://www.wired.com/2009/08/ff-placebo-effect/?currentPage=all
Reputatie 7
Badge +6
Ben aan de voorzichtige kant gebleven , maar denk dat velen er in trappen..........Sommigen ( of velen ) zouden zichzelf betrapt kunnen voelen he? 🤔😁
Badge +1
pardon??? foute schermnaam..........................................
Reputatie 7
Badge +5
@W.J. Odinga (met 'n d..............)
Wat bedoel je precies met:
pardon??? foute schermnaam..........................................
Reputatie 7
Gewoon het huismerk. Ook bij Lidl. Hun hooikoortpilletjes werken zelfs beter, in ieder geval langer, dan de pillen die ik op recept krijg.
Er zijn mensen die zweren bij de producten van Holland Barret, gemiddeld vier keer zo duur als bij de drogist. Ze hebben wel wat dingen die je bij de gewone drogist niet altijd vindt maar om nou vier keer zo veel, zelfs met de tweede verpakking voor de helft van de prijs, te betalen is een beetje te gek. Duurder is echt niet altijd beter. Multivitaminen eigen merk kosten dacht ik een vijfde van een potje Davitamon.je hebt die dingen niet eens nodig, als je maar gezond en gevarieerd eet.
Reputatie 7
Badge +6
@MrsJones Die laatste regel kan een kleine aanvulling gebruiken . Inderdaad is aanvulling van vitaminen zelden nodig . Maar soms kan bij sommige mensen toch door een of andere oorzaak een tekort ontstaan . Daarom is het vooral bij ouderen wijs om af en toe een algemeen bloedbeeld te laten testen . Dan worden meteen ook andere afwijkingen gezien als die er zijn . Als er een vitaminetekort is , alleen wat aan dat tekort doen . Dat kan vaak zonder pillen te slikken . Multivitaminen zijn altijd onzin als van slechts EEN vitamine een tekort is. We raken weer of-topic , maar vond dit toch wel belangrijk.
Reputatie 7
Bij de ene drogist vertellen ze je dat je net zo goed het huismerk kunt nemen, bij de ander worden de merkartikelen de hemel ingeprezen. Ik vraag me af of een drogisterijdiploma nog steeds vereist is, ik weer niet beter dan dat er iemand in de zaak aanwezig moet zijn met dat papiertje maar die moet je met een lantaarntje zoeken, soms wordt er, als je een doosje paracetamol afrekent, plichtmatig gevraagd of je ermee bekend bent, het is de zelfde riedel als "spaart u airmiles?/heeft u een klantenkaart"?.
Reputatie 3
Badge +2
Bij Xylometazoline mag je dat maar 14 dagen gebruiken en niet langer anders kan de neus slijmvliezen beschadigd raken !.
Beter en goedkoper is een huismiddeltje een uit door snijden en dat naast je bed liggen voor je gaat slapen of gebruik een zout oplossing (afgekookt water met 1 theelepel gewone keuken zout)

Maar wie denkt dat Acetylcysteïne werkt tegen vast zittende slijm komt bedrogen uit.
Wetenschappelijk bewezen is dat het helemaal niet goed werkt behalve als je verslaafd bent aan softdrugs en bij een overdosis met paracetamol. (Ik gebruikte het ook maar mijn huisarts heeft het laten zien dat het echt niet werkt)
Wat wel helpt is Bisolvon maar goedkoper is broomhexine die verkrijgbaar is bij apotheek of bij de drogist.
Deze wordt echter niet meer om mij onbekende redenen bij de Kruidvat verkocht.
Let wel op, dit middel bevat een alcohol oplossing dus niet voor iedereen geschikt.
Ook zijn er (bruis) tabletten met de zelfde werking.
Mocht je een zelfzorg medicijn willen kopen kijk dan ook wat er voor stof er inzit en de hoeveelheid werkende stof .
Meestal zit er net zo veel in als een duur middel maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Lees als het mogelijk is de bijsluiter en ik raad aan om deze niet te negeren zeker mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, hart en bloedvaten aandoening kunnen beter eerst met een huisarts of specialist overleggen of ze dit soort medicijnen mogen gebruiken.
Reputatie 7
Volgens het Internet verkoopt het Kruitvat wel broomhexine, ook in tabletvorm. Er staan nog tig andere drogisterijen die het verkopen,
Reputatie 7
Badge +5
Ga bij zelfmedicatie en vitaminen uit van de stofnaam, dat scheelt bergen geld.
De zeer bekende merknamen hebben hun naam te danken aan veel reclame en die moet ergens terug verdient worden.

En ga je dan voor de ‘standaardvariant’ of kies je pijnstillers met toevoegingen zoals cafeïne of vitamine C?
Ik neem de standaardvariant en neem een kop koffie erbij of een vitamine C tablet, dat is veel goedkoper.

Trouwens, wie niet chronisch ziek is en gevarieerd eet en drinkt en regelmatig in de zon loopt, krijgt vrijwel onmogelijk een vitamine tekort.
Mocht je een tijd minder en/of slechter eten, dan kunnen vitaminen wel een toegevoegde waarde hebben, maar let op voor overdosering van alle vitaminen, dit kan ernstige gevolgen hebben voor allerlei lichaamsfuncties en het bewegingsapparaat.
Reputatie 7
Badge +5
@Audb geeft hier een uitstekende waarschuwing betreffende Acetylcysteïne.
Voor diegenen die denken, maar hoe dan en wat doet het wel, lees het advies:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/a/acetylcysteine__oraal_
Reputatie 7
@Audb geeft hier een uitstekende waarschuwing betreffende Acetylcysteïne.
Voor diegenen die denken, maar hoe dan en wat doet het wel, lees het advies:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/a/acetylcysteine__oraal_


En dan staat er in de bijsluiter dat mensen met een nier- of leveraandoening het niet mogen gebruiken (dat staat er bij zo goed als alle pillen en drankjes) terwijl op de website staat dat het tot acuut leverfalen kan leiden.
Reputatie 1
Badge +1
Ik koop al jaren lang het middel wat ik nodig heb en niet het merk waarmee geadverteerd wordt.
Gelukkig kan je tegenwoordig gewoon het middel kopen bij de drogist zonder merknaam.
Xylometazoline kon ik voorheen alleen mij krijgen als Otrivin neusspray. Gelukkig nu weer als Xylometazoline van het Kruidvat.
Paracetamol begon ook eerst als Advil etc. Nu ook gewoon als Paracetamol. Diclofanac eerst alleen als Voltaren en nu als Diclofanac. En een van de grootste bespaarder is het Psylliumvezeltjes.
Meestal wordt het voorgeschreven als Movucolon en kost gauw 5 euro voor 4mgr. Je kon het voorheen krijgen als Darmreiniger van het Kruidvat 2,50 euro voor een pot van 250 gr. Nu hebben ze daar ook het Psylliumvezel van gemaakt.
Ik laat me niet misleiden door alle reclame en kijk gewoon op de verpakking wat erin zit.
Badge +8
💊 Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en de Consumentenbond vinden dat de verkoopmethode van zelfzorgmiddelen door Albert Heijn onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De medicijnen liggen in de winkels zonder actief toezicht. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht.
In plaats van neusspray kreeg ik van de specialist het volgende recept.
1 afgestreken theelepel keukenzout in een mok (200 ml) lichaamswarm kraanwater oplossen.
Deze oplossing doe je op een grote eetlepel.
Hoofd recht houden, een neusgat dichthouden en in het andere neusgat opsnuiven.
Links en rechts 3 keer opsnuiven.
Daarna even uit snuiten.
Dit mag iedere dag en werkt ook preventief tegen verkoudheid.
Als het prikkelt, heb je te veel of te weinig zout in het water.
Reputatie 7
Badge +6
Ik vind het toch vooral een stukje eigen verantwoordelijkheid . De bijsluiters zijn duidelijk genoeg en bij twijfel kan de klant nadere info krijgen . Klanten die al veel verschillende medicijnen slikken , moeten uiteraard extra oppassen. Indien nog steeds twijfel , dan arts of apotheker raadplegen . Beter was denk ik geweest om het niet zo ver te laten komen met die branchevervaging . Alle medicijnen weer bij apotheek en drogist en verkoop uitsluitend door deskundig personeel.
Ik heb wel eens 10 doosjes pijnstillers gekocht in de drogist.
Wat ze vragen: heb u behoefte aan uitleg? Ik zei nee.
Toen ik een paar dagen later weer 10 doosjes kwam halen, vroegen ze nergens meer naar.
@Wortelstamper zo is ook mijn idee. Neusspray is niet meer dan een beetje ziuroplossing in de juiste dosering in je neus spuiten. Dus een flesje uit de winkel is hetzelfde, wel handzamer. En dan is er een A- merk en een huismerk en dat gaat een beetje boven mijn boerenverstand want ik kan niet zien wat er beter is aan A. Keukenzout is toch NaCl maar omdat er nog citroen en eau de cologne of à Paris zo bij zit is het A en veel duurder. Ik vat dat niet en ga dan gewoon voor het huismerk.
Correctie:
ziuroplossing = zoutoplossing
cologne of à Paris zo = cologne à Paris of zo
@Jan
Zo simpel is het niet met neusspray.
Na jaren lang gebruik, verdraag ik nog maar 1 middel uit de apotheek.
En dan ook nog eens, alleen de originele.
Ik gebruik nu al jaren lang, incidenteel de 'doe het zelf' zoutoplossing.
Deze eeuw nog geen neusspray gebruikt.

Als ik nu die vieze neusdruppels lucht ruik heb ik direct irritatie in mijn neus.

Je kunt ook aan neusspray verslaafd raken.

Reageer