Ziek door PURschuim isolatie

  • 2 February 2018
  • 35 reacties
  • 11562 Bekeken

Badge
Sinds de pur isolatie in mijn huis ben ik ziek geworden.

Zou ik meer willen weten over het product PUR-schuim en mogelijke gevaren voor de gezondheid.

35 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Er zijn inderdaad publicaties geweest die waarschuwen voor gebruik van PUR-schuim. Na het aanbrengen moet er goed en langdurig geventileerd worden en is het zeker de eerste dagen zeer aan te raden om de woning niet te betreden. Ook daarna nog flink en veel ventileren. Op een gegeven moment zijn de schadelijke gassen echt wel weg . Sommigen schijnen er ook na lange tijd niet tegen te kunnen. Dan heb je een groot probleem. Onderzoeken van TNO wijzen uit dat gezondheidsklachten door PUR onwaarschijnlijk zijn , mits op de juiste wijze aangebracht en voldoende tijd om de dampen af te voeren. Onwaarschijnlijk is natuurlijk niet hetzelfde als onmogelijk.
Badge
Welke schadelijke gassen zitten in PUR?
Reputatie 7
Badge +6
Ik raad je aan om eens te kijken op : www.gespotenpurschuim.nl Daar staat heel veel info over dit onderwerp inclusief links naar onderzoeken. De conclusie is dat gezondheidsklachten hoogstwaarschijnlijk niet van deze PUR komen , maar WEL van de gevolgen , die een goede isolatie heeft op de luchtkwaliteit binnenshuis als er niet blijvend goed geventileerd wordt.
Reputatie 2
Badge +3
@M. Palalic Sinds de pur isolatie in mijn huis ben ik ziek geworden.


Zou ik meer willen weten over het product PUR-schuim en mogelijke gevaren voor de gezondheid.

Vraagje: hoe lang geleden is de Pur-isolatie uitgevoerd?
Badge
In februari 2012 is in mijn huis Pur-isolatie uitgevoerd.Sindsdien ben ik erg ziek geworden.
Badge
Astma klachten voornamelijk en algehele malaise.
Reputatie 2
Badge +3
Wat vervelend, dat is al wel erg lang. Ben je hiervoor onder behandeling? Je kunt je zorgen altijd delen met je zorgverlener. Sterkte šŸ’
juni 2018 Er wordt ERG LICHTZINNIG GEDAAN over de schadelijkheid van PURSCHUIM!! Elk mens verschilt van elkaar, de een is gevoeliger dan de ander. Men heeft nog niet bewezen WAT de schade op langer termijn met je gezondheid doet! Denk aan de slachtoffers van Asbest DAAR heeft men OOK ALTIJD ONTKEND!

Mijn zoon heeft zijn huis geĆÆsoleerd met Purschuim en hij is na een paar dagen HEEL ERG ZIEK geworden! Zijn ogen waren ontstoken, ze waren rood, hij zag er uit als Dracula! dat duurde enkele maanden! Daarna kreeg hij ernstige huid irritaties, dat alleen maar erger wordt!

Ik houd mijn hart vast en ik vraag me af wat de volgende reacties zullen zijn voor het hele gezin dat een jong kind heeft van slechts 2 jaar! Het duurt nu al enkele maanden dat hij klachten heeft! Heeft iemand deze klachten ook gehad? Ik zou heel graag willen weten wat te doen en of dit op lange termijn kwalijke gevolgen heeft! TNO in Delft moet zijn lezing maar gaan bijstellen want dat het NIET zo schadelijk zou zijn, dat is een grove leugen!!! Ik vertrouw de overheid ook niet meer zo! Kijk maar wat ze onze burgers EN de militairen keer op keer aan doen met gezondheidsrisico's! Men denkt eerder aan de kosten dan aan de gezondheid van onschuldige burgers!!!
Reputatie 7
Badge +4
@Miela
Commercie, kortzichtig eigenbelang, hebzucht en machtswellust laat men vrijwel altijd veel zwaarder wegen dan gezondheid, welzijn en duurzaamheid. Er zijn natuurlijk in de loop van tientallen jaren al allerlei grote schandalen naar buiten gekomen die ook steeds hardnekkig ontkend, gebagatelliseerd en weggemoffeld werden. We hebben dat gezien bij allerlei industrieĆ«n, de medicijnfabrikanten, op talloze manieren in de gangbare intensieve vee-industrie, in de gangbare landbouw, in ziekenhuizen, in de politiek, bij "controlerende instanties" van de overheid, bij politie, bij banken, bij advocaten en notarissen... Te veel om op te noemen. šŸ˜£
En alles wat nu verborgen gehouden wordt weten we dus niet. šŸ¤”šŸ˜„
PUR SCHUIM Dank voor je reactie...

Ik zoek mensen die ook ziek zijn geworden door Pur schuim en wat voor klachten zij allemaal hebben gehad en of dit verholpen is of niet en wat voor medicijnen ze voorgeschreven hebben gekregen want de artsen wisten geen raad. Ik maak me ernstige zorgen over de gezondheid van het jonge gezin.
Badge +1
@Miela, hier kun je meer informatie vinden: https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/
Reputatie 4
Badge +6
Wat vervelend dat je gezondheidsklachten ondervindt die mogelijk samenhangen met het PUR-schuim in je woning. Vanuit het RIVM wordt geadviseerd om bij klachten die vermoedelijk het gevolg zijn van PUR-schuim contact op te nemen met de GGD in jouw regio. De GGD kan persoonlijk advies geven en je mogelijk in contact brengen met gespecialiseerde artsen, toxicologen en andere deskundigen op dit gebied.

Zie ook het antwoord op een soortgelijke vraag op onze webpagina Klachten dankzij purschuim
Badge
Bij het Meldpunt PURslachtoffers zijn er meer dan 300 meldingen over gezondheidsklachten n.a.v. gespoten PUR binnengekomen. PUrschuim kan, mits de regels niet nageleefd worden, ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Zie:
https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/2018/05/31/wob-verzoek-meldpunt-wilde-openheid-over-rivm-publicatie
Badge
Wat is de rol van de Consumentenbond omtrent gezondheidsklachten n.a.v. gespoten PUR?
Hoeveel meldingen hierover zijn bij de Consumentenbond binnengekomen?
Badge
Een uitgebreid artikel in de gezondheidsgids?
Reputatie 7
Badge +7
Bedankt voor je berichten @M. Palalic. Op dit moment zien wij niet echt een rol voor de Consumentenbond, of mogelijkheden voor een artikel. Ik ben wel benieuwd hoe jij dit voor je ziet.
Hoeveel meldingen er hierover binnen zijn gekomen durf ik niet te zeggen. Wel staat het een ieder vrij om zijn of haar melding hier te doen.

Ik weet wel dat Vereniging Eigen Huis hier weleens aandacht aan heeft besteed, zie bijvoorbeeld deze pagina. Wellicht dat je hier nog eens een kijkje zou kunnen nemen.
Badge
Beste @Monique van de Beek

Ook in Belgiƫ zijn onze problemen met gespoten PUR bekend. Purschuim is een gevaarlijk product en consumenten dienen beschermd te worden tegen de gevaren van PUR. http://www.gezondverstandig.be/is-pur-schadelijk-vijf-redenen-om-pur-isolatie-mijden/


Ik ben van mening dat hier wel degelijk een rol is weggelegd voor de Consumentenbond. Voor zover mij bekend zijn er honderden getroffenen. Zij zijn ā€˜consumentā€™ geweest van een dienst (PUR-isolatie) maar kunnen nergens terecht met hun klachten. Terwijl de indruk bij ons bestaat, dat het in de meeste gevallen gaat om het foutief (ook door gecertificeerde bedrijven) aanbrengen van de isolatie gaat. Huizen zijn onbewoonbaar (voor de slachtoffers) geworden en mensen kampen met ernstige gezondheidsklachten. Veel mensen zijn ook op zoek naar goede informatie over isolatie.

PUR heeft wel een isolerend effect, maar is verre van duurzaam en uiteindelijk schadelijk voor het milieu. De gemeente Den Haag verstrekt daarom bijv. geen subsidie voor PUR-isolatie. Zeker nu er milieudoelen worden gesteld, is goede woningisolatie noodzaak. Volgens mij is gespoten PUR geen goede duurzame methode. Gedegen voorlichting door een gerenommeerd instituut als het uwe acht ik van groot belang.

Eigen Huis beroept zich op een TNO-onderzoek, dat wetenschappelijk onder vuur ligt. Niet voor niets zal de Gezondheidsraad nader onderzoek doen. Daarnaast zijn er tal van onderzoeken die het gevaar van PUR-isolatie aantonen en ook de EU/REACH plaatsen PUR in de hoogste gevaren categorie en waarschuwen voor ernstige gezondheidsklachten.

Een artikel ( onafhankelijk) over gezondheidsklachten door gespoten PUR bijvoorbeeld.
Reputatie 7
Badge +7
Bedankt voor je duidelijke toelichting, @M. Palalic. Fijn dat je de tijd neemt om dit kenbaar te maken. Ik geef het door aan onze onderzoekers. Omdat we dagelijks erg veel signalen binnen krijgen kan ik niet garanderen dat er ook (direct) iets mee gedaan wordt, maar we nemen het in ieder geval mee.
Hallo allemaal, een beetje laat maar heel hartelijk dank voor jullie reactie, advies en medeleven. Door een technische storing, had ik geen toegang tot de site. Mijn excuses voor deze. Rest mij nog te melden dat het wat beter gaat met mijn zoon mbt de allergische reacties na gebruik van purschuim. Zijn rode ogen zijn eindelijk verdwenen! De uitslag over zijn hele lichaam, is gelukkig ook verleden tijd. Ik ben er eerlijk gezegd niet echt gerust op ivm de toekomst... Zou dit kankerverwekkend kunnen zijn? Ik kijk vooruit en ik blijf positief. Hartelijke groet en nogmaals dank, Miela
Badge
Volgens Echa zijn disocyanaten ( grondstof van purschuim) kankerverwekkend
https://echa.europa.eu/nl/substance-information/-/substanceinfo/100.002.697
Badge
Het volgende artikel van Thomas van Belzen, Cobouw, breng ik graag onder de aandacht van alle consumenten die overwegen hun huizen te isoleren.


https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2019/08/arnhemse-buurt-verzet-zich-tegen-purisolatie-ongezond-en-slecht-voor-het-milieu-101275455#.XUwEQa8IggY.twitter
Reputatie 7
Badge +7
Om PUR isolatie aan te brengen moet het goed schuimen. Het is immers de stilstaande lucht in het schuim die isoleert, niet de PUR. Tijdens het hard worden kan het PUR lekker expanderen, hoe dikker hoe meer isolatie. En het plakt goed aan waar je het op spuit. Ik lees dat ze water (of wellicht stoom) gebruiken om het Pur te laten schuimen. Dan heb je die gassen niet meer waar mensen eventueel klachten van kunnen krijgen. PUR is een geliefd materiaal om mee te isoleren op plekken waar je niet goed bij kan, zoals een kruipruimte of een bestaande spouwmuur.

Als je spreekt van het isoleren van woningen is het handig om te weten wat je bedoelt. Bijvoorbeeld de onderkant van een houten vloer van een woning, of een bestaande spouwmuur.

Je hebt op de bouwmarkt spuitbussen met PUR, daar is formaldehyde het drijfgas. Na het aanbrengen van PUR ruik je die formaldehyde nog een paar dagen. Kruipruimtes worden altijd geventileerd, dat is bouwvoorschrift. Het komt voor dat een bewoner die ventilatieroosters heeft dichtgezet of verwijderd omdat ze niet begrepen hebben waar die voor dienden. Dan gaat de formaldehyde slecht weg en kan het lang duren.

Ik ben het in de bouw nog nooit tegengekomen dat mensen klachten hebben van PUR-isolatie. Autolak wordt ook van PUR gemaakt, de wieltjes van skateboards zijn van PUR, het zit ook in textiel zoals zwemkleding en andere rekbare kleding soorten, zoals Lycra, Elastan, Spandex en Dorlastan lees ik op wikipedia. Daar heb ik ook nooit klachten over gehoord.

Ik heb de hele link gelezen maar kan nergens vinden dat je daadwerkelijk astma kan krijgen of ziek kan worden van PUR. Kan je die passage misschien hier zetten met knip en plak?
Badge
Beste Jan,

Op de website van het Meldpunt PURslachtoffers zijn verschillende verhalen te vinden van mensen die menen ziek te zijn geworden door Gespoten PUR en verschillende literatuur omtrent PUR en gezondheidsklachten.
https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/niosh

Ook een reactie n.a.v. het artikel van Thomas van Belzen alsmede aanpassing bouwbesluit PUR

https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/2019/08/11/arnhemse-bewoners-beter-geinformeerd-dan-hun-verhuurder

https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/2019/06/15/meldpunt-vindt-aanpassing-bouwbesluit-een-kleine-stap-in-de-goede-richting

Ik vind dat een consument goed hieromtrent moet geĆÆnformeerd worden.

Om verwarring over dit product te voorkomen wil ik graag aangeven dat een plaatselijk verwerkt PUR schuim een geheel ander product is dan een geproduceerde PUR of PIR plaat. Het chemische proces van PUR of PIR platen is namelijk al voltooid. Het plaatsen of verblijven van deze platen in een woning zullen hierdoor ook geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners.

Hieronder kunt u hierover meer lezen. *

*[Commerciƫle link verwijderd door beheerder]

Badge

Beste M. Buunk,Ā 

Ā PUR (Polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) platen worden veel gebruikt voor dakisolatie en

gevelisolatie.

PIR, op basis van isocyanaten, is een versie van PUR, dat op basis is van een overmaat aan MDI.

PIR heeft betere brandvertragende eigenschappen dan PUR. Bij de productie van PIR en PUR

wordt gebruik gemaakt van blaasmiddelen, katalysatoren en brandvertragers.

In de openbare literatuur zijn geen aanwijzingen gevonden die wijzen op gezondheidseffecten na

het aanbrengen van PUR plaatmateriaal. Deze zijn ook minder waarschijnlijk omdat de

chemische reactie in de fabriek heeft plaatsgevonden onder gecontroleerde condities. De kans

dat er nog stoffen vrijkomen uit de platen en in de woning komen is vele malen geringer dan bij

het gebruik van gespoten PUR. Dit geldt ook voor PIR-platen.

PUR (platen) worden gemaakt onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek. Het enige probleem dat deze platen opleveren is dat bij brand cyaniden vrijkomen.

https://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/pur-isolatie

Reageer