Ziekenhuizen verdienen flink aan parkeerkosten

  • 25 april 2018
  • 52 reacties
  • 2313 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6
Patiënten en bezoekers betalen zich blauw aan parkeerkosten bij ziekenhuizen is gebleken uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit heeft te maken met de hoge tarieven die gevraagd worden, maar bijvoorbeeld ook doordat je vaak per uur betaalt. Wanneer je dan maar 10 minuten parkeert, betaal je toch voor een heel uur. Hierdoor worden niet alleen bezoekers, maar vooral chronisch zieken en vaste patiënten benadeeld.

Wel zijn er een hoop dingen die je zelf kunt doen om de kosten te drukken. Zo kun je soms gratis uitrijden wanneer een afspraak uitloopt en zijn er kortingsregelingen, zoals gereduceerde dagtarieven of week- en maandkaarten. Tip: waarschijnlijk voor velen nog onbekend: parkeerkosten voor ziekenhuis- en artsbezoek zijn fiscaal aftrekbaar. Meer daarover vind je hier.

Ben je benieuwd naar ons onderzoek, en welke kosten jouw ziekenhuis rekent voor parkeren? Vraag dan hier het gratis artikel aan.

De Consumentenbond vindt dat de werkelijke parkeertijd afgerekend moet worden, en dat er duidelijker geïnformeerd moet worden over gratis uitrijkaarten en eventuele kortingen. Wat vind jij?

52 reacties

Autorijden kost geld en parkeren ook. Ik zie niet wat er zo bijzonder is aan ziekenhuizen. Ik reken bij het winkelcentrum ook graag de werkelijke tijd af, ik betaal bij het winkelcentrum ook graag een laag tarief en ook daar zie ik graag dat de cassiere me er nog even aan herinnert dat ik er met een uitrij-kaart gratis uit kan.
Reputatie 7
Badge +6
Het is prima dat we moeten betalen voor iets waar we gebruikt van maken ,maar niet tegen woekerprijzen. En zeker niet als we die woekerprijzen moeten betalen omdat we geen keuze hebben. Vergeleken met buurlanden is autorijden hier fiscaal al extreem duur evenals parkeertarieven. Een groot deel van die opbrengst zien de automobilisten niet terug , want dat gaat in de pot algemene middelen. Met de extreme parkeertarieven is dat idem. Weer een voorbeeld dat die door sommigen heilig verklaarde marktwerking lang niet altijd werkt. Vergeet ook niet dat de meeste bedrijven met een eigen parkeerterrein het niet in hun bolle hoofd halen om daar geld voor te vragen . Ziekenhuizen zijn eigenlijk ook bedrijven en komen er mee weg omdat we doorgaans niks te kiezen hebben.
Reputatie 7
Badge +4
Gelukkig kom ik nooit in ziekenhuizen ☺️ maar ik hoorde van familie dat zij 7 uur moesten wachten voor zij voor hun gemaakte afspraak eindelijk aan de beurt waren en toen tientallen Euro's extra aan parkeergeld kwijt waren. Ik vind sowieso dat parkeren voor patiënten en bezoekers van een ziekenhuis gratis zou moeten zijn. Zij verdienen al meer dan genoeg doordat zij commercieel geworden zijn.
Bij het verlaten van het ziekenhuis zou net als bijvoorbeeld bij sommige concertzalen een gratis uitrijkaart verstrekt moeten worden om te voorkomen dat bijvoorbeeld winkelend publiek ook zijn auto daar gratis gaat parkeren. Die mogen gewoon betalen.
Reputatie 7
Badge +6
Bijna alle ziekenhuizen die ik bezoek of bezocht heb liggen buitenaf ,Ekokok . Daar gaat niemand parkeren om te winkelen. Uiteraard is dat overal anders. Maar ( om even een zijstraat in de slaan ) , sommige winkeliers storen zich ook aan betaald parkeren bij winkelcentra en geven om die reden parkeergeld terug bij voldoende besteding. Vooral als ze de concurrentie moeten aangaan met winkels waar gratis geparkeerd kan worden . Sympathiek gebaar wat niet nodig zou moeten zijn om klanten vast te houden.
Reputatie 7
Badge +6
Voor huisarts en apotheek moeten wij in onze woonplaats via de parkeerplaats van het ziekenhuis. De apotheek kunnen we meestal wel halen binnen het gratis eerste kwartier, de huisarts niet.

Ik vind het prima hoor als andere mensen willen betalen, maar het is gezond om een stukje te lopen. Dus als ik de fiets niet pak dan parkeer ik altijd wat verder weg waar je gratis mag staan waar het niemand hindert, en loop.de rest.

Laatst bij het overlijden van een familielid zaten de mensen ook met parkeerkosten van over de €25,- per dag en dat dan zes dagen aaneen. We moesten allemaal van buiten de regio komen. Dat vonden wij veel te gortig, en parkeerde ik net iets verder weg bij woningen maar dan op een afgelegen hoekje. Je moest dan een kilometer eerder de ventweg inrijden om er te komen. Het laatste stukje liepen we dan.

In Breda bouwen ze nu het nieuwe Amphia Ziekenhuis. De parkeergarage is bijna groter dan het hele ziekenhuis. Het sportveld met parkeerplaats ertegenover hebben ze erbij gekocht, dus daar kunnen we niet meer gratis staan buiten de wedstrijden. Dat belooft dus nog wat want in de hele omgeving kan je daar nergens anders meer gratis staan.
Reputatie 6
Badge +5
Ik heb het wel luxe. Bij Bernhoven is het goedkoop 2,50p2u en 5p dag en ik woon in de buurt waardoor ik met de fiets kan. 😃
Reputatie 7
Parkeergeld betaal je vrijwel overal, zeker in Rotterdam maar de parkeertarieven van zieken- en verzorgingshuizen vind ik extreem, je gaat er niet voor de lol naartoe en meestal liggen die parkeerplaatsen ook niet in de buurt van winkels. Als je een afspraak hebt om 14.00 terwijl het spreekuur anderhalf uur (meerdere keren meegemaakt) uitloopt is het zonde van het geld en van je tijd, tijd is ook geld. Bij de meeste ziekenhuizen hebben ze de kosten van de bouw van parkeergarages er wel uit. Of de onderhoudskosten het hoge parkeertarief rechtvaardigen betwijfel ik. Een buurman van mijn moeder ging met de auto naar een ziekenhuis is de regio. Hij werd zomder dat hij dat verwachtte met spoed opgenomen, dacht van schrik niet meer aan zijn auto en moest na bij na een week het volle pond aan parkeergeld betalen. Hij kende niemand die zijn auto kon ophalen, de man heeft kind noch kraai.
Reputatie 7
Badge +4
@E.T. Wiersum
Ik hoorde van ziekenhuisbezoekers in grote steden dat mensen wel degelijk daar zouden willen parkeren om vervolgens de tram naar het centrum te nemen om zo een dure parkeergarage te voorkomen.
Reputatie 7
Dat doen misschien provinciaaltjes die miet weten dat je bij een ziekenhuis net zo veel betaalt als bij een parkeergarage in het centrum, stedelingen zijn slimmer, die nemen meteen het ov vlak bij huis, hier rijden bussen, trams, metro"s en wijkbusjes en je kunt ook nog naar sommige wijken op de trein stappen.
Badge +1
Het is niet erg om voor diensten te betalen, maar ziekenhuizen hoeven hier niet op te verdienen. Als het kostendekkend is, is dat toch prima? Waarom moeten patiënten en bezoekers hier de dupe van zijn? En als je 10 minuten parkeert en toch een uur moet afrekenen, maakt een ziekenhuis sowieso winst op het parkeren... Is er een overzicht van tarieven voor ziekenhuizen? De laatste keer dat ik moest parkeren bij een ziekenhuis, was het tarief trouwens beduidend minder dan het tarief in een willekeurig particuliere parkeerplaats.
Reputatie 7
Badge +7
Is er een overzicht van tarieven voor ziekenhuizen?
In ons artikel staat zo'n overzicht @DeJong97. 🙂 Je vind de link in het openingstopic.
Reputatie 7
Wij betalen al jaren € 26 per MAAND voor een plek, geen vaste maar plaats is er altijd, in een parkeergarage niet ver van huis, de garage wordt met camera's bewaakt, vroeger liepen er bewakers maar die zijn weggepromoveerd.
Een halve dag parkeren bij Dijkzicht (Erasmus MC) kost ca € 25.
Het kan niet anders dan dat er dik aan parkeren bij ziekenhuizen wordt verdiend, ook het personeel moet betalen voor het parkeren, iets minder dan bezoekers, maar bezoekers komen af en aan, er zijn dus vrijwel nooit lege plaatsen waar niets aan wordt verdiend. Personeel staat er ook in de nacht, dan zal het ook niet gratis zijn.
Voor lange wachttijden door uitgelopen consulten moet je ook nog eens betalen. Heb meegemaakt dat een specialist werd weggeroepen en meer als een uur extra moest wachten.
Badge
Ik ben jammer genoeg door de tegenwoordige wetgeving in schulden bij zorgverzekering en bij GGN incasso terecht gekomen, GGN in de naam van wetgeving maak hier rijkelijk gebruik van en duwt mij nog verder in de schulden, Iedere maand word 289 euro van mij uitkering ingehouden,vakantie geld meegenomen en ik dacht doorbijten ben je sneller vanaf !!!!!!

Mooi dus niet, GGN maak tientalen aparte dossier ,daardoor en in de naam van wetgeving flinke inkomen binnen halt, tot dat je een dossier afbetaalt

worden de kosten van de overige dossiers hoger en hoger....

150 euro word in de mom van de tijd 500 euro en zoo doorgaan tot dat je de uitzicht niet meer ziet,
Reputatie 7
Badge +7
Welkom op de community @Gebruiker1529406420! Leuk dat je ons gevonden hebt. Het viel me op dat je bericht meerdere malen op de community geplaatst is, en dat er het één en ander misging met het quoten. Ik heb daarom in het andere topic de berichten aangepast zodat het weer klopt. Graag attendeer ik je op het feit dat hetzelfde bericht meerdere malen plaatsen niet toegestaan is. Mocht ik je kunnen helpen met een tour door de community of andere uitleg, dan hoor ik het natuurlijk graag.
Reputatie 7
Badge +6
Vandaag wordt een petitie gestart door een seniorenvereniging tegen hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen.

https://www.kbo-pcob.nl/parkeerkosten/

Ik kan dit ook toejuichen. Ik wil ze het recht niet ontnemen om wat aan het parkeren te verdienen, maar het hoeft ook niet te gortig te worden dat het verwordt tot een big business verdienmodel.

Mijn huisarts en apotheek zijn verhuisd naar een post bij het ziekenhuis en moet je betalen voor parkeren. Waar ze eerst zaten was het parkeren gratis, nu ben je al 2 euro kwijt voor het kortste bezoek. En langs de toegangswegen naar het ziekenhuis is alle parkeren onmogelijk gemaakt behalve bij een benzinepomp. Voor veel senioren is lopen vanaf de bushalte naar de post een te grote afstand, hier meer dan 500 meter.
Reputatie 7
Badge +6
Dit is een oud topic , dus ga ik niet nogmaals mijn mening ventileren . Ik kwam dit bericht vanmorgen elders tegen en heb de petitie meteen getekend . Ik roep iedereen die het eens is met de petitie , dit ook te doen. Alleen door massaal te protesteren , kunnen we mogelijk wat doen aan misstanden.
Reputatie 7
De afgelopen maanden ben ik redelijk vaak in ziekenhuizen geweest (bezoek) en de parkeerkosten zijn inmiddels opgelopen tot bijna € 100, je kunt nog wel iets aftrekken maar dat zet weinig zoden aan de dijk. Ik heb de petitie ook ingestuurd.
Reputatie 7
Badge +6
Parkeergeld mag je niet aftrekken @MrsJones . Alleen de kilometerprijs van je eigen auto . Die is te berekenen op de site van de ANWB.
Reputatie 7
Volgens de website van de Belastingdienst mag je bij gebruik van je auto de volgende kosten meenemen:
  • brandstofkosten
  • wegenbelasting
  • verzekeringspremie voor de auto
  • afschrijving
  • onderhoudskosten
  • parkeergelden
  • overige kosten, zoals kosten van de wasstraat
Tel je totale kosten in het jaar hiervoor bij elkaar op. De uitkomst deel je door het totaal aantal kilometers dat je in het hele jaar reed. Dat zijn je persoonlijke werkelijke kosten per kilometer.
Dat bedrag vermenigvuldig je met het aantal gereden kilometers voor ritten naar medici en medische behandelingen. De uitkomst hiervan mag je in de belastingaangifte invullen bij zorgkosten onder ‘vervoerskosten door ziekte of invaliditeit’.
Ten minste als je geen vergoeding kreeg voor deze ritten van de zorgverzekeraar, werkgever, UWV, gemeente of van het Rijk. Kreeg je wel een vergoeding? Dan is er vaak nog wel iets op te voeren als vervoerskosten in de rubriek zorgkosten van de belastingaangifte omdat de vergoeding vaak lager is dan de hierboven omschreven werkelijke kosten.

Bron: Consumentenbond

Staat onder de kop "Aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoek".
Reputatie 7
Badge +6
In de belastinggids van de Consumentenbond op blz 132 en 133 staat het volgende : '' Bij gebruik van eigen auto gaat het om de werkelijke kosten. De berekening hiervan is erg ingewikkeld . Zie voor tips www.consumentenbond.nl/aftrekzorgvervoer .De parkeerkosten worden meegeteld bij de totale vervoerskosten die als basis dienen voor de kilometerprijs. Daarom zijn de afzonderlijke parkeerkosten niet aftrekbaar '' Pfffff , wat ingewikkeld allemaal......Het blijkt dus wel te mogen . Maar wat als ze ons om bewijs vragen van alle zorgkilometers ? Ik kan van telefonische afspraken geen bewijs overleggen , alleen van afspraakbrieven . Ook zijn er veel zorgkilometers waar zelfs geen afspraak voor nodig is zoals bloed prikken , medicijnen afhalen etc.Parkeerbonnetjes kan ik ook niet tonen want die worden ingeslikt bij het uitrijden.
Reputatie 7
Daarom laat ik alles wat met de belasting te maken heeft over aan iemand die daarvoor heeft geleerd. We leveren jaarlijks alles in en aan voor vijf personen, moeder, een buurvrouw die er niets van begrijpt, een buurvrouw die het wel begrijpt maar geen tijd heeft en voor ons, kwantumkorting. 😉
Reputatie 7
Badge +6
Ze beloven al jaren om het eenvoudiger te maken . De meeste onderwerpen zijn wel redelijk door te worstelen , maar dat aftrekgedoe vind ik een ramp. Sorry , redactie . We dwalen weer af van het topic.
Reputatie 7
Badge +6
Ik ga met de auto of de fiets maar reken altijd het openbaar vervoer tarief als forfaitair en daarbovenop de parkeerkosten die gelden. Dat vul ik in op mijn belastingaangifte en dat is mijn hele leven al zo door de belastingdienst geaccepteerd. Iets van 25 jaar geleden kreeg ik controle maar kon alles netjes laten zien met bonnen en correspondentie en sindsdien was het goed.

In mijn woonplaats in Noord-Brabant is het publiek geleidelijk aan weggebleven toen de parkeertarieven heel hoog werden na het verbouwen en vergroten van het winkelcentrum. Een jaar of zeven gelden telden we al 27 leegstaande winkelpanden, twee jaar geleden telden we al 97. De gemeente heeft het parkeertarief per uur toen verlaagd met een dubbeltje, dat was voor iedereen te lachwekkend. De lol is er wel af op koopvonden, er loopt in onze woonplaats nog maar een enkeling, in een grotere stad als Breda nog maar een kwart vergeleken vroeger.

Ik heb ergens wel een binnenpret van die betaald parkeren gekte want ik heb nagenoeg nooit betaald voor parkeren in mijn woonplaats. Ik zoek altijd een alternatieve plek op waar je niet hoeft te betalen en loop de rest. Of ik ga met de fiets, of ik ga naar een andere locatie zoals een woonboulevard waar je gratis kan parkeren. Ik ben nog gezond genoeg om dit te kunnen doen maar vind het verdrietig voor minder valide mensen. Die krijgen hoge kosten voor hun kiezen.
Reputatie 7
In Rotterdam centrum betaal je overal voor een parkeerplaats, dag en nacht, binnen of buiten. Verder varieert het per wijk of stadsdeel.

Reageer