Zorgkosten: wanneer eigen risico of eigen bijdrage?

  • 8 November 2018
  • 7 reacties
  • 1495 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6

Een bezoek aan een huisarts of fysiotherapeut, of een opname in een verpleeghuis... De ene keer hoef je niks te betalen en de andere keer ineens heel veel. Hoe zit dat? Voor sommige zorg betaal je zelfs eigen risico én een eigen bijdrage. Snap jij het nog?

Tijd om eens wat onduidelijkheid over zorgkosten uit de weg te ruimen! Met de antwoorden op zeven vragen over je zorgkosten uit het gratis artikel uit de Consumentengids van november 2018 helpen we je weer een stap verder!

Heb jij jezelf wel eens achter de oren gekrabd omdat je de zorgrekening niet begreep? Of heb je een slimme bespaartip? Deel het met de community!


7 reacties

Reputatie 2
Badge +2

Mooi zo zorg vergelijker echter kom je pas na 1 januari er achter dat Zilveren kruis helemaal  geen contract hebt met jou ziekenhuis omdat je een budget polis hebt en dit nergens vermeld werd.
Alleen dat ze nog in onderhandeling waren en dus pas na 1 januari er achter MOET komen dat ze dus geen contract hebben.
Zilveren kruis laat je dus mooi stikken want na 1 januari kan je de polis dus niet meer veranderen en je krijgt te horen dat het op de website van ze staat vermeld.
Het is een goede verzekering maar hart voor klanten missen ze daar wel.

Badge

Ik kan me voorstellen dat men er soms niet met uitkomt of door de bomen het bos niet meer kan zien. 
 

ikzelf heb geprobeerd om zorgverzekeringen te vergelijken maar mijn conclusie is ( en dat is mijn conclusie, ik probeer met dit schrijven niet een mening aan u op te leggen); de kosten en baten wegen nauwelijks tegen elkaar op waardoor ik het idee heb dat bij een wijziging enkel mijn geld naar een ander bedrijf overmaak naar de zorg onder de streep gelijk blijft. 
Mocht u besluiten om het jaar daarop bij dezelfde zorgverzekering te blijven dan dient u toch wederom een gedegen onderzoek uit te voeren omdat men elk jaar de voorwaarden wijzigt. Dit laatste is mijne inzien nauwelijks in het voordeel van de verzekerde.

 

Ik ben vorig jaar geleden overgestapt van VGZ naar menzis. Ik heb vorig jaar mijn eigen risico verbruikt maar ik werd op 19 december 2019 op de hoogte gebracht door VGZ dat ik ook nog mijn volledige eigen risico voor 2018 doorberekend zou krijgen. Met andere woorden in de maand december is er dus 2x eigen risico ingehouden.

Daar komt nog bij dat mijn partner ook haar eigen risico had verbruikt en zij zelf geen baan had (en nee ook geen andere vorm van inkomen zoals uitkering). In 2019 dus 3x eigen risico mogen betalen van een netto inkomen mij alleen van €1567,93. 

Voor de duidelijkheid dit is geen oproep tot medelijden. Ik wil er alleen mee aangeven dat als men even niet goed oplet (want ja, alles wat u doet is valt onder uw eigen verantwoording) men heel snel in de problemen kan komen.

Voor dit jaar ga ik mijn eigen risico in termijnen vooruit betalen wat me iets meer rust geeft.

En voor wat betreft het begrip “eigen risico”…?? 
Alsof men bij erfelijke aandoening waarvoor specialistische hulp noodzakelijk is zelf verantwoordelijk is voor het krijgen van die ziekte…

Ik ben en blijf eigen risico een vreemde benaming vinden die me een onbehaaglijk gevoel geeft.

Bedankt voor uw tijd!
 

 

Badge +8

:arrow_right: Lang niet alle consumenten kennen de details van hun zorgverzekering, blijkt uit ons panelonderzoek Vooral het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage is voor veel consumenten onduidelijk. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht en bekijk dit handige online artikel.

Reputatie 7
Badge +6

Het is allemaal veel te ondoorzichtig en ingewikkeld geworden . Zeker de eigen bijdragen en wat wel en niet eigen risico is . Naast de premie betalen velen met een zwakke gezondheid jaarlijks nog een fors bedrag extra . Alleen boven de flinke drempel wil de Belastingdienst nog iets compenseren . Ik verlang terug naar de tijd van het Ziekenfonds ondanks dat dat ook nadelen had . Ik heb geen zin in elk jaar overstappen om misschien iets goedkoper uit te zijn . Een Zorgverzekeraars die adverteert met volledig vrije keuze vertelt de halve waarheid heb ik gemerkt . Er zijn uitzonderingen waardoor ze TOCH niet de rekening betalen of niet volledig . Bij protest zeggen ze : dan had je tevoren maar moeten bellen . Staat wel diep weg gestopt in de kleine lettertjes , maar blijkt weer uit dat reclames het vaak niet te nauw nemen met de feiten . 

Er is nog een andere reden waarom veel mensen teveel betalen omdat ze het systeem niet kennen: een recept krijgen bij de huisarts en dan toch moeten betalen bij de apotheek! Dat komt héél vaak voor. Ik noem maar wat middelen: pijnstillers, wrattenzalfjes, maagbeschermers,  neusdruppels, anti-diarree middelen etc.

Het probleem is dat dit natuurlijk wel bekend is bij de huisartsen, maar dat ze het je niet vertellen…. De apotheek vertelt het ( meestal?) wel, maar dan is eigenlijk het al te laat. Het recept van de huisarts zie je meestal niet, omdat het rechtstreeks naar de apotheek wordt gestuurd. Dit is volgens mij geen goed systeem. Immers als je zou weten dat je die middelen zelf moet betalen ( je betaalt namelijk ook ca. €17 receptregel kosten) , terwijl ze gerekend worden tot de zogenaamde zelfzorgmiddelen, die je goedkoop bij de drogist zou kunnen halen. Het lijkt erop dat de huisartsen deze handel aan de apotheek gunnen en om die reden niets aan de patiënt vertellen?

zogenaamde zelfzorgmiddelen, die je goedkoop bij de drogist zou kunnen halen.

Het kan mij niets schelen wat al die regels kosten.
Ik betaal toch al 100% eigen risico.

Ze hebben mij al eens behoorlijk laten betalen voor zelfzorgmiddelen.
Terwijl er varianten waren, die wel vergoed worden.
Het loont zich, als je langere tijd dingen slikt even online te kijken naar de variant die wel vergoed wordt.

https://www.medicijnkosten.nl/

Ik zeg steeds vaker, ik verrek het om bij te betalen.
Zoek maar iets wat vergoed wordt.
Als het niet in het basis pakket zit, heb ik het ook niet nodig.

Flauwe regeltjes, zoals maagbeschermers die je de eerste 14 dagen zelf moet betalen.
En daar ligt dan een maand lang recept voor zware pijnstillers naast.
Na 14 dagen moet je dan opnieuw naar de apotheek om de rest op te halen.
Dan komen er opnieuw uitgifte kosten.
Terwijl je de pijnstillers, waar ze bij horen wel voor een maand mee krijgt.

Reputatie 7
Badge +8

Ja, ik ben het met de meeste forumgenoten eens.  Ergens vind ik het een belachelijk systeem. Je moet toch min of meer een zorgverzekering hebben. Dat kost tegenwoordig veel geld. Maar dan is er nog een eigen risico en eigen bijdrage en vergeet de handling kosten niet van de apotheek of apotheekhoudend huisarts. De laatste heeft ons wel gemeld dat we o.a. paracetamol beter bij de drogist kunnen kopen, de handling kosten maken het goedkope paracetamol bij hem duur. Maar eigen bijdrage, eigen risico. er deugt toch niets van, zo ben je heel veel aan zorgkosten kwijt. En ze verzinnen straks nog wel weer een post erbij. Eén verzekering die alles vergoed, en één bedrag, valt hoger uit , maar is wel doorzichtiger.

Reageer