Consumentenbond.nl

Zorgkosten: wanneer eigen risico of eigen bijdrage?

  • 8 november 2018
  • 2 reacties
  • 1402 Bekeken

Reputatie 4
Badge +6

Een bezoek aan een huisarts of fysiotherapeut, of een opname in een verpleeghuis... De ene keer hoef je niks te betalen en de andere keer ineens heel veel. Hoe zit dat? Voor sommige zorg betaal je zelfs eigen risico én een eigen bijdrage. Snap jij het nog?

Tijd om eens wat onduidelijkheid over zorgkosten uit de weg te ruimen! Met de antwoorden op zeven vragen over je zorgkosten uit het gratis artikel uit de Consumentengids van november 2018 helpen we je weer een stap verder!

Heb jij jezelf wel eens achter de oren gekrabd omdat je de zorgrekening niet begreep? Of heb je een slimme bespaartip? Deel het met de community!


2 reacties

Reputatie 2
Badge +2

Mooi zo zorg vergelijker echter kom je pas na 1 januari er achter dat Zilveren kruis helemaal  geen contract hebt met jou ziekenhuis omdat je een budget polis hebt en dit nergens vermeld werd.
Alleen dat ze nog in onderhandeling waren en dus pas na 1 januari er achter MOET komen dat ze dus geen contract hebben.
Zilveren kruis laat je dus mooi stikken want na 1 januari kan je de polis dus niet meer veranderen en je krijgt te horen dat het op de website van ze staat vermeld.
Het is een goede verzekering maar hart voor klanten missen ze daar wel.

Badge

Ik kan me voorstellen dat men er soms niet met uitkomt of door de bomen het bos niet meer kan zien. 
 

ikzelf heb geprobeerd om zorgverzekeringen te vergelijken maar mijn conclusie is ( en dat is mijn conclusie, ik probeer met dit schrijven niet een mening aan u op te leggen); de kosten en baten wegen nauwelijks tegen elkaar op waardoor ik het idee heb dat bij een wijziging enkel mijn geld naar een ander bedrijf overmaak naar de zorg onder de streep gelijk blijft. 
Mocht u besluiten om het jaar daarop bij dezelfde zorgverzekering te blijven dan dient u toch wederom een gedegen onderzoek uit te voeren omdat men elk jaar de voorwaarden wijzigt. Dit laatste is mijne inzien nauwelijks in het voordeel van de verzekerde.

 

Ik ben vorig jaar geleden overgestapt van VGZ naar menzis. Ik heb vorig jaar mijn eigen risico verbruikt maar ik werd op 19 december 2019 op de hoogte gebracht door VGZ dat ik ook nog mijn volledige eigen risico voor 2018 doorberekend zou krijgen. Met andere woorden in de maand december is er dus 2x eigen risico ingehouden.

Daar komt nog bij dat mijn partner ook haar eigen risico had verbruikt en zij zelf geen baan had (en nee ook geen andere vorm van inkomen zoals uitkering). In 2019 dus 3x eigen risico mogen betalen van een netto inkomen mij alleen van €1567,93. 

Voor de duidelijkheid dit is geen oproep tot medelijden. Ik wil er alleen mee aangeven dat als men even niet goed oplet (want ja, alles wat u doet is valt onder uw eigen verantwoording) men heel snel in de problemen kan komen.

Voor dit jaar ga ik mijn eigen risico in termijnen vooruit betalen wat me iets meer rust geeft.

En voor wat betreft het begrip “eigen risico”…?? 
Alsof men bij erfelijke aandoening waarvoor specialistische hulp noodzakelijk is zelf verantwoordelijk is voor het krijgen van die ziekte…

Ik ben en blijf eigen risico een vreemde benaming vinden die me een onbehaaglijk gevoel geeft.

Bedankt voor uw tijd!
 

 

Reageer