Consumentenbond.nl

Zorgpas bij je zorgverzekering: overbodig of nodig?


Reputatie 1
Badge +1
Sinds 2018 krijg je als nieuwe klant bij zorgverzekeraar Anderzorg geen fysieke zorgpas meer. De zorgpas kan je wel terug vinden in de app van Anderzorg, die ook offline beschikbaar is. Zo kan je met je telefoon aan je zorgverlener laten zien waar je verzekerd bent. En het scheelt weer een pasje in de portemonnee.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Hoe vaak gebruik jij je zorgpas? En hoe vaak vragen zorgverleners eigenlijk om je zorgpas? Deel jouw ervaring met ons!

10 reacties

Reputatie 7
Badge +5
Ik kan me niet herinneren dat ik de zorgpas ooit nodig gehad heb. Zelfs niet bij het eerste bezoek in een ziekenhuis . Ze vragen je naam , bsn-nummer en verzekeraar en dan zien ze alles al op het scherm . Wel vragen ze de eerste keer een legitimatie.
Reputatie 7
Badge +5
Bij vervolgbezoeken is geen eenduidig beleid. Vaak is de naam en tijd van de afspraak al voldoende . Ook dan wordt nooit naar de zorgpas gevraagd. Mogelijk is hij wel nodig bij een zorgvraag in het buitenland , maar in eigen land lijkt het ding totaal overbodig te zijn.
Reputatie 7
Badge +7
E.T. Wiersum schreef:

Ik kan me niet herinneren dat ik de zorgpas ooit nodig gehad heb. Zelfs niet bij het eerste bezoek in een ziekenhuis . Ze vragen je naam , bsn-nummer en verzekeraar en dan zien ze alles al op het scherm . Wel vragen ze de eerste keer een legitimatie.


Grappig dat jij je zorgpas nooit nodig hebt gehad @E.T. Wiersum. Ik vraag me dan ook direct of een ziekenhuis niet verplicht is deze te vragen. Wellicht kan @Aniek CB ons hier meer over vertellen.

Zelf heb ik mijn zorgpas wel meerdere malen nodig gehad bij bezoeken aan het ziekenhuis. Ik kan mezelf nog een keer herinneren waar ik met spoed 's nachts naar het ziekenhuis moest, en zowel zorgpas als ID kaart niet bij me had. Deze moest ik verplicht binnen een aantal weken alsnog komen laten zien, omdat mijn behandeling anders niet vergoed zou worden.
De smartfoon-terreur neemt toe.
wie geen smartphone heeft, heeft niets aan de app met de zorgpas.
Als je zoals ik net naar Anderzorg bent overgestapt en er wordt naar je zorgpas gevraagd sta je voor Jan Doedel. Slechte zaak.
Reputatie 7
Badge +5
Zoals eerder gemeld , wordt hier in de regio nooit naar de zorgpas gevraagd . BSN-nummer bij eerste contact en verder wordt vaak de geboortedatum gevraagd.
Men moet gewoon een zorgpas geven aan iedereen die dat vraagt.

Bovendien staat de Europese zorgpas op de achterkant.
Reputatie 7
Badge +5
Dat ben ik met je eens @ Leonz .En ook ongevraagd , want je KUNT hem nodig hebben . Zeker in het buitenland.
Hallo E.T. Wiersum,

Het doet mij deugd dat wij het eens zijn.
Als EHIC pasje is de zorgpas wèl van belang. Maar ik vind dat de zorgverzekeraars in NL de zorgpasjes nooit hadden mogen promoten. Want jouw verzekeringsgegevens kunnen door alle zorgverleners worden ingezien via VECOZO. Dit is een groot computersysteem met alle gegevens van alle Nederlanders. De adresgegevens staan er ook in. Bij wisseling van zorgverzekeraar hoef je dus ook niets te doen: iedereen ( huisarts, apotheek, ziekenhuis, fysiotherapeut, opticien), is direct automatisch op de hoogte. Mijn conclusie: ik vind dat het " zorgpasje" een onterecht opgeblazen belang heeft gekregen, maar als EHIC is het wel een belangrijk pasje.( al had ik het in Italie op de eerste-hulp niet nodig: paspoort was voldoende).

Reageer